StoryEditor

Fico nie je xenofób a utečenec nie je terorista

17.11.2015, 23:00
Téma Diskusia po útokoch v Paríži sa musí zbaviť zbytočných emócií.

Verejná debata na Slovensku po útokoch v Paríži pripomína roztvorené nožnice. Na jednej strane sú ľudia, ktorí premiéra Fica obviňujú, že je xenofób a fašista. Na druhej strane zase tí, pre ktorých je každý utečenec terorista pripravení vraždiť nevinných Slovákov. Ani jedno nie je pravda. Fico je v slovenskej politike 25 rokov, osem z nich ako premiér. To je dostatok času na to, aby sme ho poznali. Fico nie je xenofób. On je stále ten istý „majster populizmu“, ktorý teraz uchopil tému utečencov a vezie sa na nej k volebnému víťazstvu. Používa argumenty, ktoré sú na hrane a niekedy až za hranou. Raz za to zaplatí, ale určite to nebude v marcových voľbách. Veľká časť Slovákov totiž s jeho názormi súhlasí. A určite nepomôžu prehnané emócie. Ak budete na niekoho kričať, že je hlúpy xenofób len preto, že má strach z utečencov a moslimov, nevyriešite problém. Skôr naopak. Iba ho prehĺbite.

Strach z neznámeho a cudzieho je totiž úplne prirodzený. Horšie je, ak nás strach ovládne a my sa v ňom utvrdzujeme. Nie každý utečenec je terorista. Veľká časť utečencov pred teroristami uteká. Argument o zatváraní hraníc pred všetkými, aj tými, čo utekajú pred vojnou, treba dôsledne vyvracať. Ale bez zbytočných emócií. Na druhej strane už teraz nikto nespochybňuje dôležitosť prísnejšej kontroly schengenských hraníc. Veď ani Merkelovej otvorená náruč už nie je taká otvorená ako pred mesiacom. Začíname si totiž uvedomovať, aká je skutočnosť.

Európa musí prestať odvracať tvár pred realitou, ktorej čelí. Konečne si už povedzme pravdu a začnime naprávať to, čo sme pokašľali. V západných krajinách totálne zlyhala integrácia moslimskej menšiny. Vo Francúzsku, v Belgicku a ďalších krajinách vznikli getá, ktoré produkujú fanatikov schopných vraždiť nevinných ľudí. Viniť za extrémizmus zlé životné podmienky a vysokú nezamestnanosť je falošný argument. Tridsaťpercentná nezamestnanosť, ktorá je v bruselskej štvrti Molenbeek, ešte z nikoho teroristu neurobí. Ak by to platilo, mali by sme problém s teroristami aj v Rimavskej Sobote. Nemáme. Molenbeek ich však už pár vyprodukoval. Teroristov z mladých ľudí bez perspektívy robia fanatici, ktorí slobodne pôsobia v getách európskych veľkomiest. Proti nim treba zakročiť a ich treba zničiť.

Klamú aj tí, ktorí šíria skepsu o slabej, prehnitej a na porážku odsúdenej Európe. Európska únia je superveľmoc. Ekonomická, politická aj vojenská. Ak si na to spomenie a začne sa tak správať, vyrieši aj túto krízu.

01 - Modified: 2007-11-13 05:26:00 - Feat.: 0 - Title: Podľa Fica vyznela prognóza EK pre Slovensko v celku priaznivo
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 21:32