StoryEditor

Dva roky po páde vlády

13.10.2013, 23:59

S odstupom dvoch rokov a pribúdajúcich rozkrádačiek počas vlády Roberta Fica čoraz jasnejšie vidieť, akú fatálnu chybu urobili naši ctení koaliční partneri, najmä SDKÚ, menovite Iveta Radičová a Mikuláš Dzurinda.

Nebudem sa vracať k podstate veci, teda k tomu, prečo euroval nič nerieši, naopak len situáciu zhoršuje, čo je napríklad jasne vidieť v Grécku: dvadsaťsedempercentná nezamestnanosť, priemyselná produkcia na úrovni 70. rokov, pokles vydaných stavebných povolení o 92 percent (oproti maximu) a šiesty rok recesia.

Budem písať len o tom, aké dôležité je dodržiavať dohody a, žiaľ, musím konštatovať, že práve to naši koaliční partneri za tie dlhé roky v politike zabudli. Problémom v našej koalícii totiž nebolo, že by sme sa nevedeli dohodnúť, ale že sa dohody nedodržiavali.

Na začiatku nášho vládnutia sme sa dohodli úplne jasne – na programovom vyhlásení vlády a na koaličnej zmluve – a tá dohoda znela takto: všetky štyri koaličné strany súhlasia so všetkými bodmi programového vyhlásenia, a čo v ňom nie je, na to je potrebný súhlas všetkých štyroch koaličných partnerov.

Len čo však došlo niečo z Bruselu, zaradili naši traja slovenskí vyjednávači – Iveta Radičová, Ivan Mikloš a Mikuláš Dzurinda – „submissive mode“ a bolo po dohodách. Darmo som sa im snažil vysvetliť, že keď sa v programovom vyhlásení nachádza veta:„Na úrovni Európskej únie bude vláda presadzovať podstatné sprísnenie európskych rozpočtových pravidiel – Paktu stability a rastu, pričom súčasťou zmien musí byť aj jasný mechanizmus riadeného bankrotu krajiny, ktorá konzistentne vykonáva nezodpovednú rozpočtovú politiku,“ tak zvýšenie eurovalu je s tým celkom určite v rozpore.

Ako znak našej ústretovosti som našim koaličným partnerom navrhol, že nebudeme trvať na tom, že zvýšenie eurovalu musia odmietnuť aj oni, ako predpokladala koaličná zmluva.(Presne toto sa už raz stalo, keď KDH odmietlo hlasovať za euroústavu. Chcel som len, aby my sme za toto svinstvo nemuseli hlasovať. Lenže nie, dohoda nedohoda, naši koaliční partneri tlačili ako zmyslov zbavení a chceli nás donútiť hlasovať proti nášmu presvedčeniu.

Dopadlo to tak, že hlasovanie o zvýšení eurovalu bolo spojené s hlasovaním o dôvere vláde, čo sa nedá nazvať inak ako primitívne vydieranie. Iveta Radičová tak povalila vlastnú vládu kvôli veci, ktorá bola v rozpore s programom jej vlády, a tým sa podpísala pod návrat Fica.

Richard Sulík, predseda strany SaS

01 - Modified: 2005-07-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viadrus očakáva pokles predaja
01 - Modified: 2024-03-20 16:14:30 - Feat.: - Title: Radičová v HNtelevízii pomenovala faktor, ktorý podľa nej rozhodne voľby 02 - Modified: 2024-01-31 08:35:39 - Feat.: - Title: Plní váš bankový účet viacero príjmov? Daňové povinnosti si v takom prípade budete musieť vyriešiť samostatne 03 - Modified: 2024-01-22 14:47:59 - Feat.: - Title: Čas sa kráti. Šéf WHO sa obáva, že dohoda o boji proti pandémiám by nemusela byť uzavretá 04 - Modified: 2023-12-29 10:30:00 - Feat.: - Title: Tajná dohoda Gorbačova a Reagana. Studenú vojnu by prerušila jedine mimozemská invázia 05 - Modified: 2023-11-21 21:49:22 - Feat.: - Title: Netanjahu povedal kabinetu, že dohoda o rukojemníkoch je "správne rozhodnutie"
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 11:18