StoryEditor

Putin dal facku obetiam tragédie malajzijského lietadla

31.07.2015, 00:00
Prečo Rusko odmieta trestný tribunál pri OSN.

Rozhodnutie Ruska zablokovať v Bezpečnostnej rade OSN vznik nezávislého súdu, ktorý by sa zaoberal vlaňajším zostrelením malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou, vyslalo svetu jasný odkaz – na Rusov, a je úplne jedno, v ktorej krajine žijú, nebude siahať nikto cudzí. Zároveň ukázalo, ako si Vladimir Putin predstavuje spoluprácu nielen so Západom, ale s celým medzinárodným spoločenstvom.

Tragédia stroja, v troskách ktorého našli smrť takmer tri stovky civilistov, znamenala v rusko-ukrajinskom konflikte zásadný zvrat. Už nešlo len o pár tisícok ozbrojencov, ktorí sa v bratovražednej vojne zabíjajú kdesi na východnom konci Európy. Spor získal júlovou katastrofou Boeingu 777 oveľa ľudskejší rozmer. Širokej publicity sa mu dostalo aj vďaka tomu, že obete pochádzali z viacerých krajín sveta.

Nešťastie prispelo k tomu, že svet sa postupne prestal na túto vojnu pozerať ako na lokálny spor medzi Ukrajincami a proruskými separatistami. Začal ho viac vnímať ako konflikt medzi Kyjevom a Moskvou. Čoraz viac ľudí tiež pripisovalo vinu za zostrelenie stroja priamo šéfovi Kremľa.

Práve teraz mal Putin jedinečnú šancu obhájiť sa a prejaviť aspoň náznak snahy o rozmrazenie vzťahov so Západom. Záujmov samotného Ruska by sa to pritom dotklo len minimálne. Stačilo sa dištancovať od separatistov, ktorí Rusku svojimi výbojmi na východe Ukrajiny aj tak robia len medvediu službu. A namiesto vetovania návrhu na vznik medzinárodného súdu radšej konštruktívne diskutovať o tom, aby boli do nezávislého vyšetrovania zapojení aj ruskí experti.

Putin dal namiesto toho facku všetkým obetiam tragédie. Čo je horšie, neponúkol ani žiadnu alternatívu, ako tento prípad uzavrieť. Moskva stále zotrváva na teóriách o vine ukrajinskej armády, ktoré boli nezávislými odborníkmi jednoznačne vyvrátené.

Otázkou teraz zostáva, prečo to Putin robí. Môže sa ponúkať vysvetlenie, že sa jednoducho obáva vynorenia faktov, ktoré by mohli byť pre Moskvu veľmi nepríjemné a diskreditujúce. Napríklad že gombík na raketovom systéme Buk, ktorý poslal malajzijské lietadlo k zemi, stlačil zelený mužíček v neoznačenej uniforme dovolenkujúci na východe Ukrajiny.

Oveľa pravdepodobnejšia je však možnosť, že Putin sa jednoducho vyžíva v tom, keď môže všetkým ostatným pri každej príležitosti hádzať polená pod nohy. Moskva totiž veľmi dobre vie, kto nesie za smrť nevinných civilistov zodpovednosť. A rovnako dobre vie, že pravého vinníka pozná aj Západ. Dôkazy, ktoré majú na jeseň zverejniť holandskí vyšetrovatelia, sa zdajú nepriestrelné.

Putinove kroky sú tak podľa všetkého len pózou pred svojimi vlastnými ľuďmi. Tých privádza do vytrženia, keď sa ich milovaný vodca stavia vo všetkom proti nenávidenému Západu. Vidno to na Putinovej obľube, ktorá medzi Rusmi vystrelila po začiatku konfliktu na Ukrajine aj napriek ekonomickej kríze do rekordných výšok.

01 - Modified: 2007-08-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Problémy s batožinou
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 17:18