StoryEditor

Malí podnikatelia pod prísnejšou kontrolou

15.08.2014, 00:00
Dnes píše

Mnoho vlastníkov menších firiem môže byť zaskočených novými daňovými pravidlami. Týkajú sa transakcií so spriaznenými stranami a mali by platiť od roku 2015. V súčasnosti sa pravidlá transferového oceňovania vzťahujú na transakcie medzi spriaznenými stranami, z ktorých je jedna slovenská a druhá zahraničná. Navrhovaná zmena zavádza podobné pravidlá aj pre transakcie medzi dvoma slovenskými subjektmi.

Mnohé krajiny majú prísne pravidlá transakcií medzi súkromnými spoločnosťami a ich vlastníkmi. A to najmä tam, kde je sadzba korporátnej dane nižšia než sadzba dane pre fyzické osoby. Existuje totiž pokušenie previesť osobné príjmy na firemný účet, ktorý je zdaňovaný nižšou sadzbou, a potom si spätne požičať peniaze na osobnú potrebu.

Ak máte firmu na Slovensku, kvôli dani z príjmov a odvodom môže byť nákladné vyplácať zisky vo forme platu alebo dividend. Aby sa tomu ľudia vyhli, často používajú prostriedky svojej firmy tak, ako keby to boli ich vlastné peniaze. V účtovníctve sa tieto platby na súkromné účely často vykazujú buď ako nezdaňované dary, pôžičky z firmy, alebo sa kamuflujú ako kúpa tovaru alebo dlhodobého hmotného majetku pre firmu.

Podľa nového zákona budú musieť byť transakcie medzi firmou a ktoroukoľvek jej spriaznenou stranou realizované na báze bežných trhových cien. V prípade daňovej kontroly bude musieť firma preukázať, že uplatnené ceny boli skutočne trhové. Takýmito dôkazmi môžu byť podrobné údaje o podobných transakciách medzi nezávislými subjektmi či zverejnené trhové ceny. Ak firma nebude schopná predložiť takúto podpornú dokumentáciu, daňový úrad bude oprávnený upraviť výšku transakcie na trhovú úroveň a vyrubiť dodatočnú daň spolu s pokutou.

Napríklad výška úroku z hocijakej firemnej pôžičky poskytnutej spriaznenej strane by mala odzrkadľovať výšku trhových úrokových sadzieb. Firma zaplatí z úrokových výnosov daň vo výške 22 percent. Na zdôvodnenie výšky naúčtovaného úroku by sa mohli použiť zverejnené úrokové sadzby bánk pre poskytované úvery. Dar by mohol byť posudzovaný ako bežný zdaniteľný príjem obdarovaného, pretože nezávislá spoločnosť by bežne neposkytla dar fyzickej osobe bez zrejmého komerčného úmyslu.

Ak máte svoju vlastnú firmu, je načase, aby ste prehodnotili transakcie so svojimi spriaznenými stranami. A zároveň aby ste vypracovali plán, ako dať svoje účtovníctvo do poriadku a ako vykonať zmeny, ak bude nový zákon prijatý.

01 - Modified: 2006-09-18 14:19:00 - Feat.: 0 - Title: Slota: ÚPN by mohol byť začlenený pod MV ako sekcia
01 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 02 - Modified: 2024-05-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako to bude ďalej s vojnou na Ukrajine v dlhšej perspektíve 03 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
22. máj 2024 20:30