StoryEditor

Čo dokáže ulica

04.12.2014, 23:00

Robert Fico stráca nervy. Vyhráža sa demisiou, zosmiešňuje demonštrantov a po pár hodinách to všetko poprie. Chaos, ktorý predpovedá v prípade svojho odchodu, už dávno nastal. Na úrade vlády a v centrále Smeru. Škandál trojnásobne predraženého CT-čka premiérovi úplne prerástol cez hlavu. Po stomiliónových kauzách (emisie, nástenka, SPP) stačila jedna „drobná“ krádež, aby ľudí prešla trpezlivosť a vyšli do ulíc. Ale chaos vládne, žiaľ, aj v časti opozície.

Na začiatku tohto príbehu si Robert Fico myslel, že stačí obetovať Zvolenskú a Zmajkovičovú. „A koho mám ešte odvolať, povedzte mi“ – pýtal sa novinárov pred mesiacom. „Ja vám túto radosť neurobím“ – reagoval na druhý deň Pavol Paška na prvé výzvy na odchod z funkcie.

V tom čase sa mohol oprieť okrem Smeru aj o starú pravicu, ktorá si vystačila so zvolaním neškodného parlamentného výboru, aby preverili nákupy prístrojov v ostatných nemocniciach. Tlak médií, prvé protesty v uliciach a odhalenie ďalších rozkrádačiek nakoniec vyhnali Pavla Pašku z parlamentu. A časť opozície by sa opäť uspokojila.

Lenže ulica nepoľavila. Ľudia pochopili, že chyba je v systéme. Že existuje chobotnica politických nominantov vo vedení nemocníc prepojená na dodávateľské firmy, ktoré ulievajú milióny eur na Cyprus a Belize. A tu prišlo tretie zlyhanie časti opozície.

Ak bola niekedy šanca dotlačiť Smer k odkrytiu schránkových firiem, k odhaleniu skutočných vlastníkov, ktorí ryžujú na predražených biznisoch so štátom, tak to bolo teraz. Kým je Robert Fico pod tlakom, kým z večera do rána mení stanoviská a kým je ulica v pozore. Nie o tri mesiace. Uspokojiť sa s prísľubom „komplexného“ zákona o tri mesiace namiesto prísnej novely tu a teraz bola facka občanom, ktorí chcú poznať pravdu o zlodejoch v zdravotníctve.

O tri mesiace už bude neskoro. Oligarchom toľko času bohato stačí na to, aby zo schránkových firiem vycúvali a našli si biele kone, ktorých prepojenie na politický biznis už nikto nedokáže. Po schválení tohto bezzubého uznesenia s pomocou časti opozície si mohol Robert Fico po mesiaci od vypuknutia kauzy CT po prvýkrát vydýchnuť. Jediná šanca, že sa jeho oddychový čas skráti, je v rukách ulice.

 

V pondelok píše: Richard Sulík, predseda SaS

01 - Modified: 2007-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čierne diamanty mohli "priletieť" z kozmu
01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 05 - Modified: 2024-03-13 11:35:24 - Feat.: - Title: Protivládne protesty na Slovensku si všimli zahraničné médiá. Demonštrácie pokračujú aj najbližšie dni
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 19:43