StoryEditor

Andrej Kiska exkluzívne: Slovensko potrebuje pridať

24.12.2015, 14:07
Chýbajú nám väčšie ambície, akoby nám k spokojnosti stačilo len udržiavať to, čo máme. Takéto zmýšľanie je chybné, tvrdí prezident Andrej Kiska.

Aj minulý rok potvrdil, že z hľadiska základných ukazovateľov Slovensko nie je v najhoršom stave. Počet ľudí bez práce sa znižuje, hospodárstvo rastie a naďalej platí ambícia dosiahnuť do pár rokov vyrovnaný rozpočet verejnej správy.

Ale musím dodať, že všetky tieto výsledky, hoci nie zlé, sú skôr priemerné. Viaceré okolité krajiny rastú v posledných rokoch rýchlejšie. A ani úsilie znižovať deficit verejných financií nie je také jednoznačné ako nedávno. Chýbajú väčšie ambície.

Mnohým akoby k spokojnosti stačilo len udržiavať to, čo máme, v akom-takom znesiteľnom stave. Takéto rozmýšľanie je chybné. Musíme viac investovať do našej budúcnosti, do nášho rozvoja, do našej schopnosti prekonať budúce krízy, ktoré určite prídu.

Už o niekoľko mesiacov budú parlamentné voľby. Po ich vyhlásení som ľudí vyzval, aby boli na politické strany nároční. Aby boli aktívni. A túto výzvu chcem a budem opakovať. Pretože ľudia majú nárok žiadať od politikov, čo majú mať v programe, a majú právo žiadať od štátu, aby si plnil povinnosti voči občanom. A jednou z týchto požiadaviek je, aby sa politické elity dokázali sústrediť na priority. Na tie problémy, ktoré ľudí naozaj trápia a ktoré sú dôležité pre budúcnosť celej krajiny.

Dlhší čas upozorňujem na dve oblasti, ktoré sú obrovským problémom Slovenska. V zdravotníctve vládne roky neporiadok, neprehľadné záujmy aj rozkrádanie na úkor zdravia pacientov. Štát toleruje pochybné obchodné vzťahy, ktoré stoja naše zdravotníctvo veľa peňazí, a tie chýbajú lekárom aj nemocniciam, aby sa mohli lepšie postarať o pacientov a sústrediť sa na to najdôležitejšie – liečenie ľudí. Trvá to príliš dlho, a je najvyšší čas do zdravotníctva vniesť poriadok, transparentnosť a posunúť práva pacientov tam kam patria – na prvé miesto záujmu zodpovedných.

V druhej oblasti, v základnom školstve, sa rozhoduje o budúcnosti Slovenska. O šanciach našich detí uplatniť sa v živote, aj o tom, akí ľudia z nich vyrastú. Žiaľ, dopustili sme, že sme ako spoločnosť stratili rešpekt k vzdelávaniu, aj k učiteľom samotným. Toto musíme napraviť. Musíme viac investovať do základného školstva,  aby mali deti dobrých a motivovaných učiteľov a učiteľky. S deťmi musíme pracovať odmalička a dať im na základných školách rovnakú šancu v živote uspieť. A musíme zmeniť spôsob vyučovania,  aby sa zlepšili výsledky každého dieťaťa v dôležitých vedomostiach a zručnostiach. Aby boli schopné čeliť nárokom rýchlo sa meniaceho sveta okolo nich.

Aj v zdravotníctve, aj v základnom školstve sa dá urobiť za štyri roky veľa. A je preto dôležité, aby sme v predvolebnej diskusii o týchto témach hovorili viac ako doteraz. Musíme byť nároční – na zodpovedných členov vlády, na politické strany a nesmieme sa nechať odbiť všeobecnými sľubmi.  Slovensko musí mať väčšie ambície a lepšiu schopnosť sústrediť sa na skutočné priority. Slovensko potrebuje pridať.​

Článok vyšiel v ročenke Svet 2016. Objednať si ju môžete TU.

 


 

01 - Modified: 2007-12-16 18:26:47 - Feat.: 0 - Title: Vydanie HN zo dňa 17.12. 2007
01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:20