StoryEditor

Britská lekcia pre Európu

27.08.2015, 00:00
Brusel by sa mal s Cameronom spojiť v boji proti nelegálnym migrantom.

Británia klepla nelegálnym imigrantom po prstoch. Ak ste k nám prišli bez povolenia, pracujete načierno a neplatíte dane, pôjdete za mreže a navyše dostanete veľkú pokutu. Toto najnovšie odkázala vláda Davida Camerona tým, čo bez papierov prišli do Británie za väčšími peniazmi a pohodlnejším životom.

K takémuto radikálnemu kroku sa Británia odhodlala v čase, keď tamojšie úrady hlásia nový rekord počtu imigrantov žijúcich na jej území. Už teraz je ich osem miliónov a ďalšie státisíce čakajú na svoju šancu pred tunelom v Calais, v Grécku či na severe Afriky. V predstavách ich všetkých je Británia rajom na Zemi, kde stačí zdvíhať libry zo zeme priamo na ulici. Tento falošný obraz starostlivo pestovali najmä labouristické vlády pred Cameronom, ktoré si tak zabezpečovali hlasy voličov s mimobritskými koreňmi.

Práve štedrý sociálny systém, zatváranie očí pred prácou načierno a falošný humanizmus sa v posledných desaťročiach stali jedným z dôvodov masovej ekonomickej migrácie nielen do Británie, ale do celej Západnej Európy. Áno, pred rozšírením Európskej únie a zrušením obmedzení na pracovnom trhu sa to týkalo aj státisícov ľudí z bývalého komunistického bloku vrátane Slovákov. Mnohí si z nás si určite spomenú, ako sa ich susedia a známi chválili tým, že vyžmýkali bohatých Britov a nezaplatili ani pencu na daniach.

S tým je však teraz koniec. Nepochybne to súvisí s imigračnou kalamitou, ktorá sa rúti na celú Európu. Nám ostatným na kontinente zostáva len konštatovať, že Briti ako prví dostali rozum. Prestali sa spoliehať na prázdne politické dohody a gestá z európskych summitov. Namiesto toho podnikajú konkrétne kroky, ako zabrániť populačnej a kultúrnej katastrofe, ku ktorej sa ignorovaním nekontrolovanej migrácie blížime. A opäť sa tým o niečo vzdialili skostnateným elitám, ktoré o našej budúcnosti rozhodujú v Bruseli, Paríži či Berlíne.

Európski lídri teraz majú dve možnosti. Buď spolu s mimovládkami a ďalšími organizáciami, ktoré chránia záujmy imigrantov, Camerona tvrdo odsúdia a jeho nový zákon označia za vrcholne diskriminačný. Výsledkom bude len to, že desaťtisíce imigrantov, ktorí do Británie prišli načierno, sa pred hrozbou väzenia radšej vrátia cez kanál La Manche späť do Európy a budú sa spoliehať na štedrosť Nemcov, Holanďanov či Švédov. Alebo sa s Cameronom posadia za jeden stôl, pozorne si vypočujú jeho návrhy a pokúsia sa nájsť spoločné riešenie kritickej situácie.

Pre Európu by nepochybne bola lepšia tá druhá možnosť. Minimálne kvôli dvom veciam. Britom by sme vzali jeden z dôvodov, prečo by v budúcoročnom referende mali hlasovať za odchod z Európskej únie. A konečne by sme naštartovali proces, po ktorom zatiaľ márne volajú bežní obvatelia starého kontinentu.

01 - Modified: 2007-09-03 10:56:00 - Feat.: 0 - Title: Pojednávanie s kukláčmi bude pokračovať na Krajskom súde až v októbri
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 17:31