StoryEditor

Príde čas inovácií v potravinách?

09.12.2014, 23:00

Môj pôvodný plán úspešne sa vyhnúť vstupu do nákupných centier počas voľných dní nevyšiel. Zlé plánovanie stavu potravín bolo tým dôvodom na návštevu obchodu. Moje očakávania sa naplnili. Po prvom krúžení na plnom parkovisku som zaparkoval. Prúd ľudí dnu a prúd ľudí von. Aby som sa necítil sám medzi regálmi, tak som si zobral aj nákupný vozík. Pomaly som sa predieral prebytkom ponuky, kľučkoval medzi ďalšími zákazníkmi a čakal pri pokladnici, kým si predajca zinkasuje môj pravdepodobne nízkomaržový nákup. Avšak aj napriek týmto ekonomickým fundamentom verím, že potraviny a strava budú atraktívne podnikanie s mnohými inováciami. Už rok 2015 prinesie nové trendy.

Vďakabohu vyspelá časť sveta dnes už v podstate nemá problém s kvantitou ponuky a bohatou možnosťou výberu. Skôr naopak, je problém si správne vybrať a mať osobnú disciplínu a odvahu prijať len rozumné množstvo kalórií. Zrejme budeme menej žiť, aby sme jedli, ale budeme viac jesť, aby sme žili život šťastnejší a aktívnejší. Roztrhne sa vrece s množstvom nových diét, ale aj predajcov, ktorí ich budú vedieť ponúkať. Tu sú technológie, ktoré pomôžu – internet, sociálne siete a zdieľanie vedomostí a osobných skúseností. Aj ja som si skúsil experimenty ako nepšeničný jedálniček alebo zelenú raw diétu. A popri logistickej výzve som si všimol aj pozitívny vplyv na energiu a myseľ.

Ako si vybrať? Ako to sledovať a motivovať sa? Zrejme kúzelník mobilný telefón nám bude vedieť pomôcť. Zacielime mobil na kód obalu a dostaneme odpoveď, či je to vhodná potravina do našej diéty. Odpoveď nebude z ťažkých technických slov, keďže mobil už bude vedieť naše očakávania od stravy. Kto bude chcieť sledovať aj svoju dennú aktivitu a stav pomocou hodiniek, dostane aktuálnu odpoveď a radu k nákupu. Pre tých so slabšou disciplínou, ale s veľkými cieľmi bude ponuka mobilného kouča. Aplikácia technológií je veľká príležitosť na inovácie.

Je to zdravé? Tak ako bio a genómové inovácie boli hlavne doteraz zamerané na kvantitu, tak technológia v ruke zákazníka ich bude posúvať viac aj na kvalitu zmien. Navyše spolu s urbanizáciou sa hovorí aj o návrate mikropestovania plodín späť do veľkých miest. Napríklad na strechy alebo zelené plochy v mestách. Tak, aby boli bližšie a čerstvejšie pre zákazníkov.

Moja skúsenosť je, že čo je zdravé, je aj chutné. Aj keď chvíľu trvá zvyknúť si na zmenu. Ale trend demokratizácie a individualizácie stravovania pomocou technológií je podľa mňa už za dverami.

01 - Modified: 2007-01-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 06:57