Oszkár Világi v máji 2015 otváral novú linku na výrobu polyetylénu 
StoryEditor

Ako je to s kapacitou

12.05.2022, 00:00

Alternatíva k ropovodu Družba pre Slovnaft existuje.

S úžasom čítam výroky novodobých politikov a analytikov. Napríklad článok od pána Šimečku mladšieho, že Slovnaft mal v minulosti spraviť viac pre to, aby bol nezávislý od ruskej ropy. Viackrát som napísal a povedal, že v rokoch 2011 až 2015 sa Slovnaft a jeho materský MOL rozhodli zvýšiť kapacitu ropovodu Adria. Mimochodom, veľmi sa mi páči, že novinári používajú pomenovanie „maďarský“ MOL, a nepíšu nemecký Volkswagen, kórejská KIA, americký U. S. Steel, to je taký malý skrytý nacionalizmus, veď tí Maďari.  

Urobili sme to preto, aby sme v prípade zlyhania Družby, keďže má 60 rokov, mohli zásobovať rafinérie dostatkom ropy. Pôvodná kapacita Adrie bola medzi Maďarskom a Slovenskom tri milióny ton, rozšírili sme ju na šesť miliónov ton. Rozhodnutie sme urobili pred 12 rokmi, keď nikto nepredvídal ani vojnu, ani problémy s kontaminovanou ropou. Investíciu v hodnote 170 miliónov dolárov sme realizovali aj napriek tomu, že dovtedy cez Adriu dlhé roky nepretiekla na Slovensko ani tona ropy. Bola to predvídavá investícia do budúcnosti. Výsledkom je, že ak by dnes prestala tiecť ropa cez Družbu, vieme zásobovať Slovnaft cez Adriu. Preto sa diskusia o embargu na ​ruskú ropu nevedie o tom, či máme logistickú kapacitu, ale o tom, ako budeme postupovať, keď nakúpime alternatívnu ropu z mora. Preto budeme potrebovať aj ďalšie investície na úpravu technológií v rafinérii.

Vďaka predvídavosti Slovnaftu a matky MOL riešime technologický problém, a nie kapacitný. Ak budeme mať možnosť kupovať určitý čas ešte ruskú ropu, môžeme bezproblémovo zásobovať Slovensko aj v prípade, ak Družba nebude funkčná. Aká je to hodnota, môžu potvrdiť ​české rafinérie, ktoré budú mať problém dopraviť tri milióny ton ropy, ak sa Družba zastaví, pretože Adria a ani iné alternatívne ropovody im nemôžu poskytnúť viac kapacity.

Ešte malá poznámka k analytikovi Hirmanovi, ktorý bol členom dozornej rady Transpetrolu v rokoch 2010 až 2012. Dnes nás, podobne ako nový šéf progresívcov, atakuje, prečo sme nerobili viac. Avšak on ako člen dozornej rady s mesačnou odmenou nikdy neprišiel s nápadom na rozšírenie kapacity Adrie. Práve naopak, my sme chodili prosiť Transpetrol, aby s nami boli pri rozšírení kapacity súčinní. V prípade mladého politika chápem, že nemusí hneď všetko vedieť a pochopiť. Iné však je selektívne myslenie pána Hirmana, ktorý vyčíta niečo, čo sám neurobil, ale urobila to druhá strana za neho. To je dosť vážny etický problém, s ktorým by sa mal vyrovnať on sám.

01 - Modified: 2024-04-19 08:28:20 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 04 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel 05 - Modified: 2024-04-17 15:57:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesajú po správe o raste zásob v USA
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 12:54