Bývalý minister práce Mihál si myslí, že Zákonník práce potrebuje modernizáciu. FOTO: Katarína Kincelová
StoryEditor

Jozef Mihál: Zoštíhlime Zákonník práce

12.09.2023, 00:00

Menším zamestnávateľom komplikovaný Zákonník práce bráni v ďalšom rozvoji a prijímaní nových zamestnancov, často úplne zbytočne.

Hovorí sa, že chudší znamená zdravší, lepší a krajší. Myslím si, že to platí aj na náš Zákonník práce. Zoštíhlenie by mu pristalo.

Zložitý kódex

Súčasný Zákonník práce je svojou štruktúrou a obsahom príliš komplikovaný predpis. Má to svoj zmysel pre väčších zamestnávateľov napríklad v priemysle a ďalších odvetviach ekonomiky, ako je strojárstvo, elektrotechnický priemysel, energetika, stavebníctvo a podobne. V týchto odvetviach je potrebná „silná ochrana“ zamestnancov, najmä pokiaľ ide o bezpečnosť a ochranu zdravia o práci, rozvrhovanie pracovného času, čas odpočinku, dôsledné definovanie pravidiel pri prekážkach v práci, pri vzniku i ukončení pracovného pomeru a podobne. Súčasne väčší zamestnávatelia majú prostriedky na rozsiahlejší administratívny aparát, zvyčajne majú silné personálne a mzdové oddelenia.

V opačnej situácii sú menší zamestnávatelia, ktorým komplikovaný Zákonník práce bráni v ďalšom rozvoji a prijímaní nových zamestnancov, často úplne zbytočne.

image

Jozef Mihál: Tri najväčšie problémy v dôchodkovom systéme

Zároveň platí, že nie každá profesia, nie každý zamestnanec v praxi potrebujú takú „silnú ochranu“, akú dnes poskytuje všetkým zamestnancom súčasný Zákonník práce. Niektoré jeho pravidlá nie sú v duchu súčasnosti v prípade rôznych nových, respektíve prudko sa rozvíjajúcich povolaní. Napríklad obdobie pandémie ukázalo, že práca z domu nie je na škodu ani zamestnancom, ani zamestnávateľom, práve naopak. Pričom práve táto forma práce je typická tým, že si zamestnanec sám organizuje pracovný čas, nemá automatický nárok na príplatky za sobotu, nedeľu, nočnú prácu či prácu vo sviatok a – radi sme si na to zvykli.

Závislá a samostatná práca

Zjednodušenie Zákonníka práce pre niektoré profesie má svoje opodstatnenie. Osobitné pravidlá zamestnávania by boli vhodné pre zamestnania na polceste medzi typickou závislou prácou a samostatnou činnosťou. Znakom takejto práce je napríklad to, že sa často vykonáva z domácnosti, zamestnávateľ neurčuje zamestnancovi pracovný čas, zamestnanec do značnej miery pracuje samostatne, ale je závislý od zamestnávateľa napríklad kvôli koordinácii s inými zamestnancami, využíva pracovné prostriedky, znalosti a kontakty zamestnávateľa atď. Príkladom sú „digitálne“ povolania, tvoriví zamestnanci, pracovníci v IT sektore, zdieľaná ekonomika, umelci alebo profesionálni športovci. Profesionálni športovci už „svoj“ Zákonník práce majú – v zákone o športe, a športové hnutie je spokojné.

Autor kandiduje za stranu Demokrati.

01 - Modified: 2023-11-07 14:55:29 - Feat.: 0 - Title: Minimálna mzda bude od januára vyššia. Nebude sa to však týkať niektorých príplatkov (+ tabuľky) 02 - Modified: 2023-08-16 09:02:57 - Feat.: 0 - Title: Práca zo zahraničia má svoje výhody a nevýhody. Kto na ňu nemá nárok? 03 - Modified: 2023-07-26 09:13:22 - Feat.: 1 - Title: Ministerstvo práce navrhuje zvýšiť sumy stravného, reaguje na rastúce ceny v reštauráciách
01 - Modified: 2024-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom sa nechce pracovať už ani z domu. Vytvárajú si digitálne klony, ktoré robia takmer všetku robotu za nich 02 - Modified: 2024-03-20 11:02:50 - Feat.: - Title: Vláda tvrdí, že chce počúvať živnostníkov. Keď hovoria, ona robí opak 03 - Modified: 2024-03-17 08:56:29 - Feat.: - Title: Sociálne poistená je iba necelá polovica SZČO, hlási Slovenský živnostenský zväz 04 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Jozef Mihál: Priemerná mzda sa zvýšila. A ďalej? 05 - Modified: 2024-02-25 08:23:52 - Feat.: - Title: Poslanci sa zídu opäť v utorok. Čaká ich hlasovanie o desiatkach návrhov
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 19:47