Lucia Hlinková, členka Predstavenstva Dôvery. FOTO: Dôvera
StoryEditor

Koľko to je, keď sa povie zadarmo

23.11.2023, 00:00
  • Lekári vyberanie poplatkov neskrývajú a hlásia, že bez nich by zdravotnú starostlivosť nemohli poskytovať ani v tom rozsahu a kvalite ako teraz.
  • Slováci odhadujú svoje výdavky u lekára na 90 eur za pol roka, pričom však väčšina naozaj očakáva bezplatnú zdravotnú starostlivosť.
  • Podľa prieskumu až štvrtina Slovákov odložila v poslednom roku návštevu lekára práve z dôvodu obavy z výšky poplatkov.

Máme za sebou volebné kortešačky s výsledkom takým, aký je. Neslaný-nemastný výrok, uznávam. Asi taký ako obľúbené populistické programy niektorých politických strán, hlásajúce ústavné právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť.

Napriek tomu, že Ústavný súd sa dosť jasne postavil k vymedzeniu „bezplatnosti“ v kontexte verejného zdravotného poistenia. Čo však prináša občanom realita zdravotnej starostlivosti „bezplatne“?

Výsledky nedávneho prieskumu medzi pacientmi o tom, koľko platili za to „bezplatne“ u lekára, sú zarážajúce. Slováci odhadujú svoje výdavky na 90 eur za pol roka, pričom však väčšina naozaj očakáva bezplatnú zdravotnú starostlivosť.

image

Vďaka analýzam údajov robíme to, čo dáva zmysel

A lekári vyberanie poplatkov rôzneho druhu už ani neskrývajú. Nemôžu. Priamočiaro hlásia, že bez poplatkov by zdravotnú starostlivosť už dávno nemohli poskytovať ani v tom rozsahu a kvalite ako teraz.

Pri porovnaní poistného, ktoré platí štát za svojich poistencov v Česku a u nás, je hlavná príčina deficitu zdravotníctva jasná. Podfinancovanie zo strany štátu. Áno, aj obrovská neefektivita najmä v manažmente štátnych zariadení.

Toto však nie je komentár o nehospodárnom štáte. Toto je komentár o odloženej zdravotnej starostlivosti. Podľa prieskumu až štvrtina Slovákov odložila v poslednom roku návštevu lekára práve z dôvodu obavy z výšky poplatkov alebo boli pre nich poplatky v danej chvíli príliš vysoké.

Týka sa to najmä žien a ľudí s nižšími príjmami. Sú to alarmujúce ukazovatele. V tomto hospodárskom periodiku nemusím bližšie vysvetľovať následky v podobe vyšších výdavkov v prípade, že sa títo pacienti objavia v nemocnici s neskorším štádiom ochorenia.

Riešení sa núka hneď niekoľko. Od sprehľadnenia a zregulovania poplatkov, ktoré, ako je už jasné, nevymiznú, mali by mať však pravidlá a transparentnosť s primeranou ochranou tých najslabších, cez pripoistenie, ktoré však so sebou prináša potrebu definovania štandardu a nadštandardu. Že je to beh na dlhé trate, ukazuje aj fakt, že zatiaľ žiadna strana pri moci nepredložila ani prvotný draft do diskusie.

Alebo cez zlepšenie kontroly hospodárenia a manažmentu tých štátnych nemocníc, ktoré neboli transformované na akciové spoločnosti.

V prvom rade sa však treba vrátiť k spomínanému podfinancovaniu zo strany štátu. Analýzy krásne ukazujú koreláciu medzi výškou financií v zdravotníctve a zdravotným stavom obyvateľstva.

Zvýšenie platby za poistencov štátu by už viac nemalo byť vnímané ako výdavok zdravotníctva, ale ako investícia do zdravia. Investícia, ktorá ovplyvní práve výšku tých budúcich výdavkov.

01 - Modified: 2023-10-04 22:06:03 - Feat.: 1 - Title: Vďaka analýzam údajov robíme to, čo dáva zmysel 02 - Modified: 2023-08-23 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Prečo sme zazmluvnili Bory 03 - Modified: 2023-07-12 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Prečo je dôležitá motivácia
01 - Modified: 2024-04-11 14:33:49 - Feat.: - Title: Dôležitú vyhlášku Dolinková nezmení, ambulancie sú nespokojné. Niektoré pýtajú od pacientov vyššie poplatky 02 - Modified: 2024-04-09 14:40:12 - Feat.: - Title: Ministerstvo zdravotníctva ruší štandardný postup pre starostlivosť o transrodových ľudí, psychiatri to kritizujú 03 - Modified: 2024-03-28 09:24:50 - Feat.: - Title: Mnohí pacienti zaplatia viac. Od apríla sa mení preplácanie inkontinenčných pomôcok 04 - Modified: 2024-03-08 12:53:11 - Feat.: - Title: Štát nerieši ľudí s autizmom dostatočne. Napraviť to majú tri nové centrá, pôjde na ne 2,5 milióna eur 05 - Modified: 2024-03-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa nedostatočne liečia onkologické ochorenia vo forme kúpeľov. Čo je príčinou?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 00:02