Oszkár Világi. FOTO: TASR
StoryEditor

Zhody kapitánov priemyslu. Tykač a Világi hovoria to isté

14.01.2024, 00:00
Autor:
Karol WolfKarol Wolf
  • Názory a postrehy Pavla Tykača a Oszkára Világiho, ktorí sa inak vôbec nepoznajú, sú natoľko príbuzné, že to už stojí za úvahu.
  • Tykač je český podnikateľ a investor, ktorému sa pred rokmi všelikto vysmieval, že investoval do uhlia a uhoľných elektrární. Dnes sú jeho „špinavé“ elektrárne pilierom európskeho systému a Tykač rozprávkovo zarába. Zároveň je aj veľký investor a popularizátor obnoviteľných zdrojov.
  • Világi je slovenský podnikateľ a investor, ktorý sa presadil ako jedna z kľúčových postáv medzinárodnej skupiny MOL.
  • Hovorí, že vývoj síce speje k alternatívnym palivám, ale má to byť postupný proces. Byrokraticky nariadený „skok vpred“ by viedol ku kolapsu. Tiež je investorom v obnoviteľných zdrojoch a veľa času venuje stratégii skupiny MOL, ktorá vidí budúcnosť aj v odpadoch a ich zhodnocovaní.

Obaja patria medzi ťažké váhy českého a slovenského biznisu. Pôsobia v príbuzných odvetviach a komentujú spoločenské dianie. Názory a postrehy Pavla Tykača a Oszkára Világiho, ktorí sa inak vôbec nepoznajú, sú natoľko príbuzné, že to už stojí za úvahu.

Tykač je český podnikateľ a investor, ktorému sa pred rokmi všelikto vysmieval, že investoval do uhlia a uhoľných elektrární. Dnes sú jeho „špinavé“ elektrárne pilierom európskeho systému a Tykač rozprávkovo zarába. Zároveň je aj veľký investor a popularizátor obnoviteľných zdrojov. Na rozdiel od nadšencov však upozorňuje, že sú zatiaľ iba doplnkom. Ľudia totiž potrebujú elektrickú energiu stále a nielen vtedy, keď fúka alebo svieti slnko. Do ekologických projektov už investoval miliardy českých korún.

image

Oszkár Világi pre HN: Ako je to s predvolebným Slovenskom

Világi je slovenský podnikateľ a investor, ktorý sa presadil ako jedna z kľúčových postáv medzinárodnej skupiny MOL. Hovorí, že vývoj síce speje k alternatívnym palivám, ale má to byť postupný proces. Byrokraticky nariadený „skok vpred“ by viedol ku kolapsu. Tiež je investorom v obnoviteľných zdrojoch a veľa času venuje stratégii skupiny MOL, ktorá vidí budúcnosť aj v odpadoch a ich zhodnocovaní. Slovnaft si pod jeho vedením udržal v rámci EÚ nielen vysokú efektivitu, ale realizoval aj obrovské ekologické investície.

A sú tu aj iné podobnosti.

Tykačove mohutné zisky z predaja elektriny česká vláda špeciálne zdaňuje. Slovnaft na čele s Világim platí (tiež špeciálne) najvyššie dane v histórii Slovenska. Obe vlády pritom tvrdia, že zisky boli neštandardné či dokonca neodôvodnené.

Tykač o protiruských sankciách hovorí, že ich chápe ako trest za agresiu, ale dodáva, že Rusko na tom nekresťansky zarába, a pýta sa, aký to má zmysel. Világi vidí vo vojne obrovskú tragédiu, ale sankcie nás (najmä strednú Európu) stoja obrovské zdroje a Rusom to zásadne neškodí.

Tykač tvrdí, že Európa nezmyselne odstavila veľa klasických zdrojov výroby elektriny a stavila na alternatívu. Ceny teda stúpli, vďaka čomu on vynikajúco zarába. Zároveň však varuje, že priemysel aj bežní ľudia sú na tom opačne a žiadny obnoviteľný zdroj to nemôže zvrátiť. Világi sa na to pozerá cez paradox, kde Nemci najprv odstavili jadrové zdroje a dnes sa vracajú k uhliu. Drahé energie podľa neho škrtia hospodárstvo a nikto sa tým vážne nezaoberá. Čaro Green Dealu sa podľa neho stráca v momente, keď spoločenstvo pri jeho nepremyslenej aplikácii chudobnie.

image

Oszkár Világi píše pre HN: Ako je to s elektrickými autami

Tykač uznáva, že politike v detailoch nerozumie a politici musia zvažovať veľa vecí. Vzápätí sa však pýta, kde sú dnes tí skvelí lídri, ktorí v minulosti vybudovali najlepšie miesto na život – Európu. Világi vidí v dnešnej politike obsahové prázdno bez líderstva, ktoré by malo nejaký cieľ a víziu.

Tykač už nevidí rozvoj biznisu v Európe a expanduje v USA a Austrálii. Világi hovorí, že jeho podniky sa dlhodobo orientovali na Európu, ale dnes ho z hľadiska rozvoja zaujíma najmä Ázia.

Mierne sa líšia v spôsobe komunikácie. Tykač v roku 2021 založil Spolek Pavla Tykače a cez portál www.paveltykac.com pravidelne komentuje spoločenské dianie. Predtým býval skôr uzavretý a nedávno priznal, že za posledné dva roky poskytol viac interview ako za predchádzajúce desaťročia. Világi komunikoval vždy viac a nedávno mu vyšla knižka – desaťročný sumár jeho komentárov pre Hospodárske noviny.

Ich verejné výstupy zvyknú vyvolať búrku reakcií liberálnych elít. A skoro vždy je to o tom istom. Tykač aj Világi sú kritizovaní ako nenásytní biznismeni. A oni väčšinou aj podobne odpovedajú – my sa nehanbíme, že sme podnikatelia orientovaní na zisk, ale kde sú tie hodnoty, o ktorých hovoríte? Kam sa stratili?

Prečo je to zaujímavé? Špičkoví biznismeni u nás spoločenské dianie väčšinou osobne nekomentujú. Spravidla pasívne podporujú think-tanky, nadácie, spolky a profesijné združenia. Pravidelná a osobná angažovanosť je výnimočná.

Prečo je to dôležité? Málo počúvame ľudí, ktorí v živote niečo dokázali a vybudovali. Navyše ich často hanlivo označujeme za „oligarchov“, čo je obsahovo vyprázdnený pojem a symbol bulvarizácie verejného diskurzu.

image

Oszkár Világi píše pre HN: Ako je to s prvoligovým futbalom na Slovensku

Systematická stigmatizácia ľudí, ktorí dosiahli v podnikaní úspechy, okrem iného spôsobuje, že ich takmer nepočuť a s prehľadom ich prekričia politici, médiá, tretí sektor, aktivisti a celý ekosystém, ktorý na verejnom diskurze participuje.

Nikto pritom netvrdí, že svet sa má riadiť iba podľa kapitánov priemyslu. Ich názory sa však opierajú o empíriu a bývajú nielen zaujímavé, ale aj inšpiratívne.

Aj preto je zaujímavé sledovať napríklad názory týchto dvoch pánov, ktorí sa síce nepoznajú, ale dosahujú v dôležitých témach veľa zhody.

Navyše – v decembri 2023 sa Pavel Tykač stal majiteľom futbalovej Slavie Praha a pravdepodobnosť ich stretnutia sa tak zvýšila. Keby sa Slavia ocitla v dueli s DAC, dalo by sa na to aj pomerne bezpečne staviť.

01 - Modified: 2023-12-13 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Oszkár Világi: Ako je to s rezervami ropy štátu 02 - Modified: 2023-11-08 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Oszkár Világi: Ešteže idú Vianoce 03 - Modified: 2023-09-20 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Oszkár Világi pre HN: Ako je to s predvolebným Slovenskom 04 - Modified: 2023-08-02 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Oszkár Világi píše pre HN: Ako je to s elektrickými autami 05 - Modified: 2023-06-28 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Oszkár Világi píše pre HN: Ako je to s demokraciou u nás 06 - Modified: 2023-03-22 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Oszkár Világi: Kam sa stratili hodnoty 07 - Modified: 2023-02-16 04:39:51 - Feat.: 1 - Title: Komentár Oszkára Világiho: Osamelosť cezpoľného bežca 08 - Modified: 2023-01-11 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Oszkár Világi: Kapitalizmus bez podnikateľov
01 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 04 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 05 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 18:53