Vladimír Žiarny, generálny riaditeľ Správy ciest Košického samosprávneho kraja. FOTO: KSK
StoryEditor

Mosty sú časovanou bombou

14.03.2024, 16:41

Minuloročné výsledky kosby porastov pri cestách sú jasné – kosíme dvakrát viac ako predtým.

Keďže som pracoval na odbore dopravy Košického samosprávneho kraja (KSK) a som oboznámený s aktuálnym dianím na Správe ciest KSK, chcel by som prispieť k upokojeniu situácie a zároveň zlepšiť a možno aj zjednodušiť procesy, ktoré poznám.

Na investičnom a prevádzkovom oddelení sa podarilo urobiť množstvo dobre vykonanej práce. Sú však niektoré stavby, ktoré potrebujeme technicky aj zmluvne doriešiť. Robíme už audit projektov, ktoré je potrebné zmluvne vysporiadať, skolaudovať a dať do užívania pre širokú verejnosť. V rámci prevádzky je nevyhnutné nové stroje viac využívať, ale obsluha si na techniku musí zvyknúť a efektívnejšie vykonávať svoju prácu. Chce to istý čas. Bola tu aj správa hlavného kontrolóra župy, ktorá zistila určité nedostatky, ale manažérske rozhodnutia predchodcu kritizovať nebudem, pretože nie je jasné, za akej situácie a podmienok došlo k rozhodnutiam. Nevieme dohľadať všetky potrebné dokumenty a zápisy z porád. V tom však nastane zmena, zápisy sa budú archivovať. Aj preto sú závery zo správy kontrolórov vlastne takou pohnútkou a impulzom k nevyhnutným zmenám, aby už nedošlo k zisteniam, ktoré boli vyčítané.

Nanovo však bude potrebné vybudovať oddelenie verejného obstarávania, právne oddelenie, aby bolo menej externých služieb a viac interných odporúčaní a analýz. Nemožno zastať na mieste, treba odhŕňať sneh, kosiť, orezávať stromy, opravovať cesty a mosty, odovzdávať stavby do užívania.

Ľudia vedia, čo majú robiť, ale ocitli sa pod mediálnym lynčom a sú z toho unavení. Čítajú o tom, že svoju prácu nedokážu efektívne a dobre robiť, a aj v tomto prípade platí, že tisíckrát opakovaná lož sa stáva skutočnosťou. No nie je to pravda... Minuloročné výsledky kosby porastov pri cestách sú totiž jasné – kosíme dvakrát viac ako predtým, ide o štvorcové metre a pozitívnu skutočnosť! Každá využiteľnosť techniky nad 50 percent bude dobrá, ale je to veľmi ambiciózne číslo. Dopracovať sa k tomu do dvoch rokov bude veľmi dobrým signálom. Otázkou sú však mosty, ktoré sú často až v havarijnom stave. Keď nám na celom Slovensku nepomôže vláda, je to časovaná bomba.

Pri cestách sa vieme zamerať na PPP projekty, aby sa znižoval investičný dlh. Pôjde však o jednorazovú investíciu, lebo na cesty a mosty musí štát vynakladať viac finančných zdrojov ako doteraz. SC KSK je príspevkovou organizáciou a poskytuje verejnosti isté služby. Jednou z hlavných náplní je odstraňovanie nedostatkov na cestách, a to v zmysle zákona. Pri splnení základných povinností v rámci údržby ciest a mostov, nad rámec možno ponúkať stroje a pracovníkov, takpovediac mimo domácej úlohy aj iným subjektom. Práve na tento účel vznikne oddelenie obchodu. Najskôr však musí byť pokosená tráva, vyčistené priepusty a priekopy, opravené mosty, ktoré máme zverené do správy, a až potom možno podnikať a ponúkať stroje na ďalšie využitie, mať z toho profit. Ustavičná nespokojnosť generálneho riaditeľa v rámci dosiahnutia cieľov je však cestou k tomu, aby napokon bola spokojná verejnosť – občania a motoristi.

Autor je generálny riaditeľ Správy ciest Košického samosprávneho kraja

01 - Modified: 2024-03-08 11:37:27 - Feat.: 1 - Title: Západ aj východ Slovenska čakajú nové veľké stavby. Župy sa púšťajú do obchvatov 02 - Modified: 2024-01-26 23:12:31 - Feat.: 1 - Title: Pri kľúčovej diaľnici D1 sa rozpadá most. Štát ho opraví, no za cenu komplikácií 03 - Modified: 2023-12-15 14:13:05 - Feat.: 1 - Title: Dôležitá cestná tepna na severe Slovenska sa predraží. Je za tým miliónový diaľničný spor
01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-01-26 11:19:56 - Feat.: - Title: Diaľničiari tento rok zvyšujú investície do opráv mostov na Slovensku 03 - Modified: 2023-12-29 10:55:43 - Feat.: - Title: Ráž ohlásil veľký projekt za 40 miliónov eur, chce opraviť až 1800 mostov 04 - Modified: 2023-07-20 13:31:32 - Feat.: - Title: Progresívci varujú pred chátrajúcimi mostami. Rezort dopravy čaká na výsledky analýzy 05 - Modified: 2023-07-14 12:53:25 - Feat.: - Title: „Ruku do ohňa zaň nedám.“ Našim cestárom horí ďalší problematický most na dôležitej ceste
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
30. apríl 2024 16:42