StoryEditor

Za slušné Slovensko podporilo kandidátov v komunálnych voľbách, v Bratislave si vybrali Valla

02.07.2018, 14:07
Autor:
TASRTASR
Zástupcovia iniciatívy chcú podporiť aj ďalších nezávislých kandidátov v obciach a mestách Slovenska, ktorí sa budú hlásiť k ich vízii.

Iniciatíva Za slušné Slovensko vyjadrila podporu v jesenných komunálnych voľbách kandidátovi na primátora Bratislavy Matúšovi Vallovi, kandidátovi na primátora Nitry Marekovi Hattasovi a kandidátovi na primátora Žiliny Petrovi Fiabánemu.

​Vysvetľuje to tým, že títo kandidáti sa prihlásili k ich vízii Slušné mestá a obce Slovenska, sú transparentní a volajú po tom, aby občania aj po voľbách mohli participovať na správe veci verejných.

Zástupcovia iniciatívy deklarujú, že naďalej ostávajú občianskou iniciatívou a že do politiky nevstúpili. Uvedomujú si však, že môže prísť časť kritiky za to, že niekoho podporia.

"My však len hovoríme, títo ľudia sa hlásia k vízii Slušné mestá a obce Slovenska a spĺňajú tie podmienky. Ak chceme zmenu v krajine a voláme po slušnom i spravodlivom Slovensku, tak cítime povinnosť povedať ľuďom, ako to vidíme my," uviedol člen iniciatívy Juraj Šeliga. Podporiť chcú aj ďalších nezávislých kandidátov na poslancov zastupiteľstiev či na primátorov a starostov v obciach a mestách Slovenska, ktorí sa budú hlásiť k vízii a ktorých si vyberú.

"Musí mať ohlásenú kandidatúru ako nezávislý kandidát, musí sa hlásiť k vízii Slušné mestá a obce Slovenska a musia ho poznať jednotliví koordinátori, ktorí robili zhromaždenia Za slušné Slovensko. Takto chceme ukázať ľuďom, že politika nie je niečo zlé a ak chceme zmenu v krajine, musíme začať od seba a angažovať sa," vymenoval podmienky podpory kandidátov Šeliga.

Základom ich vízie je, že politika musí byť službou a účasť občana na moci nemôže končiť len voľbami. Ktokoľvek kto kandiduje do orgánov samosprávy obcí a miest sa musí podľa iniciatívy hlásiť k tomu, že občania majú právo byť účastní na správe vecí verejných. "Naša vízia je veľmi konkrétna. Jedna z vecí, ktorá je relatívnou novinkou na Slovensku, je to, že kandidáti, ktorí sa chcú prihlásiť k tejto vízii a chcú podporu iniciatívy Za slušné Slovensko, musia po svojom zvolení raz za dva mesiace usporiadať minimálne 90-minutové stretnutie s občanmi," priblížil. Nosnou časťou vízie je volanie po transparentnosti, aby bolo všetko verejne prístupné a ľudia vedeli, čo sa okolo nich deje.

Zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko avizujú, že počas leta budú chodiť po celom Slovensku a organizovať diskusie či zapájať sa do už existujúcich občianskych projektov. "Budeme vyzývať všetkých čestných ľudí, aby začali zvažovať svoje prípadné kandidatúry na poslancov zastupiteľstiev alebo primátorov i starostov miest a obcí Slovenska," poznamenala členka iniciatívy Karolína Farská.

01 - Modified: 2020-02-21 19:01:43 - Feat.: - Title: Martin Huba ironicky reagoval na Pellegriniho, od ľudí na námestí si vyslúžil mohutný aplauz 02 - Modified: 2020-02-21 18:44:45 - Feat.: - Title: Martin Huba ironicky reagoval na Pellegriniho, hovoril o bratislavskej bubline 03 - Modified: 2019-07-24 14:35:37 - Feat.: - Title: Fico prekvapivo súhlasí s Matovičom: Všeličo by som očakával, ale toto je pre mňa neuveriteľné 04 - Modified: 2019-06-03 11:11:48 - Feat.: - Title: Šeliga vysvetlil, prečo opustil iniciatívu Za slušné Slovensko 05 - Modified: 2019-06-02 18:41:32 - Feat.: - Title: Končí jedna z tvárí iniciatívy Za slušné Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = komunalne-volby-2018, menuAlias = komunalne-volby-2018, menuRouteLevel0 = komunalne-volby-2018, homepage = false
19. apríl 2024 06:24