Vladimír VůjtekPavol Funtál
StoryEditor

Slováci? Zaráža ma, ako sa boja koncoviek. Úlohu asi hrala aj psychická labilita, hovorí Vůjtek

16.05.2019, 19:00
Bývalý reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek hovorí, že na striebornom šampionáte v roku 2012 boli v kádri väčší lídri ako tí súčasní.

Trénoval ich, v roku 2012 s nimi na majstrovstvách sveta dokráčal k strieborným medailám. "Takže ma až zaráža, ako sa slovenskí hokejisti tento rok boja koncoviek," vysvetľuje Vladimír Vůjtek. "Martin Marinčin patrí k ich najlepším bekom, ale záver zle zhodnotil. Asi hrala úlohu psychická labilita."

Prečo Vůjtek hovorí konkrétne o Marinčinovi?

Pustite si záznam záveru stredajšieho zápasu Slovenska s Nemeckom a pochopíte.

Dve minúty pred koncom robí Marinčin pred vlastným brankárom pár rýchlych krokov a snažia sa puk vyhodiť do bezpečia.

​Lenže úplne pohorí, pokus s pokojom pred modrou čiarou chytá Yannic Seidenberg a po pár kombinačných nahrávkach úspešne páli Markus Eisenschmid.

2: 2. Čas beží.

Pol minúty pred koncom Marinčin naznačuje strelu, namiesto nej však pred brániacim Nemcom volí kľučku do forhendu. Prichádza a zdvojuje ho druhý súper, takže skúša ďalšiu kľučku od bekhendu ... A puk stráca. Z následného protiútoku rozhoduje Draisaitl gólom na 3: 2.

Chýbajú lídri

"Zahral a zhodnotil to zle. Pritom je po Sekerovi najlepším obrancom v tíme. Takže úlohu možno hrali pocit zodpovednosti, trochu psychická labilita a čakanie na koniec," myslí si Vůjtek.

Nezvaľuje vinu iba na neho. Čisté svedomie nemôže mať, rovnako ako zvyšok tímu, ani brankár Marek Čiliak.

"Majú dobrých gólmanov, ale napríklad Ján Laco (striebro z MS 2012) bol vtedy fantastický. K tomu sme mali Zdena Cháru, Michala Handzuša, Mira Šatana. Hviezdy NHL, ktoré práve zvládali závery, držali tím po psychickej stránke. Boli väčší lídri ako tí súčasní," spomína Vůjtek a porovnáva Tomáša Tatara, Ladislava Nagya, Richarda Pánika alebo Andreja Sekeru. "Teraz akoby čakali, kým bude koniec. A potom sa toho zľakli," upozorňuje Vůjtek.

"Až ma to zaráža. Väčšinu zápasov sú lepší. Hrajú dobre, dobre sa na nich pozerá. Nemôžu si vyčítať, že by niečo podcenili. Je to až neuveriteľné," dodáva.

Sú si vedomí, že Slovensko za nimi stojí

Postup Slovákov leží po porážke s Nemeckom len v teoretickej rovine. Na cene stráca aj úspech s výberom Spojených štátov. Pri rovnosti bodov na majstrovstvách rozhoduje vzájomný zápas, Nemci si teda môžu pískať. S dvanástimi bodmi ich trojbodové Slovensko preskočiť už nemôže.

​Slovákov by zachránilo veľké zaváhanie favoritov. "Čakajú ich traja najľahší súperi v skupine, stále je možnosť, že to pokazia Američania. Majú Kanadu a práve Nemecko. To je schopné, keď sa im bude dariť, zahrať. Majú pohodu, tou ich môžu zaskočiť. Už moc nevidím, že by Nemci vo štvrťfinále neboli," vidí cestu Vůjtek.

Len aby Slováci už nezaváhali. "Sú si vedomí, že za nimi Slovensko stojí. Už by sa po šiestich rokoch chceli dostať do štvrťfinále. Aj to môže byť problém koncoviek," pridáva ešte jeden dôvod Vůjtek.

>>> Kompletný program MS v hokeji 2019
>>> S kým budú hrať Slováci - program Slovenska
>>> Program, výsledky a tabuľka skupiny A (slovenská skupina)
>>> Program, výsledky a tabuľka skupiny B
>>> Štatistiky hráčov na MS v hokeji 2019 (kanadské bodovanie)
>>> MS v hokeji 2019 - všetko čo potrebujete vedieť


01 - Modified: 2024-04-10 13:06:24 - Feat.: - Title: Slafkovského súčasná forma je prísľub aj pre národný tím. Ukazuje, že má schopnosti byť líder, tvrdí Bartovič 02 - Modified: 2022-02-16 16:02:43 - Feat.: - Title: Vůjtek pre HN: Slováci majú lepšie zložené mužstvo ako Česi. Príčiny zlepšenia však vidím inde 03 - Modified: 2019-06-25 19:37:35 - Feat.: - Title: Šampionát zarobil sedem miliónov 04 - Modified: 2019-06-18 07:15:02 - Feat.: - Title: Prieskum MS v hokeji 2019: Ktorých sponzorov si Slováci najviac zapamätali? 05 - Modified: 2019-06-05 08:19:43 - Feat.: - Title: Majstrovstvá v hokeji v dátach: Ktoré družstvo strelilo najviac gólov?
menuLevel = 1, menuRoute = ms-v-hokeji-2019, menuAlias = ms-v-hokeji-2019, menuRouteLevel0 = ms-v-hokeji-2019, homepage = false
23. apríl 2024 14:13