StoryEditor

Známe osobnosti na sociálnych sieťach bojujú za Amazóniu, ale so zavádzajúcimi fotkami

23.08.2019, 12:27
Autor:
(čtk)(čtk)
Prezident Macron, Ronaldo, DiCaprio a ďalší uverejnili zlé fotografie horiaceho pralesu.

Veľa celebrít a politikov sa v týchto dňoch vyjadruje na sociálnych sieťach k lesným požiarom v Amazónii a vyzývajú na boj za záchranu tamojšieho dažďového pralesa, označovaného za pľúca planéty.

Niektorí z nich však mierne dezinformujú milióny používateľov internetu, pretože k svojim príspevkom pripájajú aj niekoľko rokov staré fotografie, uviedla dnes agentúra AFP.

"Náš dom horí. Doslova," napísal napríklad na Twitteri francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý situáciu označil za medzinárodnú krízu. K svojmu tweetu však pripojil fotografiu, ktorú podľa AFP vydal americký fotograf Loren McIntyre, ktorý zomrel v roku 2003.

​Tiež čilský prezident Sebastián Piñera, ktorý na Twitteri ponúkol Brazílii a Bolívii pomoc v boji s požiarmi v Amazónii, pripojil staršie fotografie. Podľa AFP ju vydal novinár agentúry Reuters Nacho Doce v roku 2013.

Zavádzajúcu fotku dal k svojej výzve za záchranu Amazónie aj herec Leonardo DiCaprio, ktorý pripojil obrázok požiaru lesa v peruánskom Puerto Maldonado z roku 2016. Do Peru sa teraz požiar amazonského pralesa nerozšíril, hoci dym z požiarov tam už vietor zaniesol.

Výzvu aj ponuku pomoci Amazónii zverejnil na Instagrame aj pilot formuly 1 Lewis Hamilton, ktorý tiež pripojil fotku od zosnulého McIntyrea.

Portugalská futbalová superstar Cristiano Ronaldo varoval svojich 180 miliónov sledujúcich používateľov na Instagrame, že amazonský prales horí už tri týždne. Avšak pridal k tomu fotku, ktorá bola podľa AFP zhotovená v juhobrazílskom štáte Rio Grande do Sul, kde amazonský prales vôbec nie je.

Aj uruguajský futbalový útočník z klubu FC Barcelona Luis Suárez vyzval na záchranu Amazónie a k príspevku pripojil fotku z roku 2015. V reakciách používateľov sociálnej siete sa objavil aj komentár, ktorý porovnáva ohlasy na terajšiu situáciu v Amazónii s ohlasmi na tohtoročný požiar parížskej katedrály. Na fotke horiacej katedrály je popisok "280 miliónov dolárov za 24 hodín" a na fotke s nápisom "pľúca Zeme" sa píše "0 dolárov za 17 dní".

Twitter

01 - Modified: 2019-09-04 08:35:26 - Feat.: 0 - Title: Amazonský prales rekordne horí a blíži sa k bodu, z ktorého niet návratu. Dym zahalil aj vzdialené Sao Paolo 02 - Modified: 2019-08-23 05:20:01 - Feat.: 0 - Title: Macron chce riešiť požiare v Amazónii na summite G7. Má koloniálnu mentalitu, odkázal brazílsky prezident
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 16:14