Reuters
StoryEditor

Lietadlo s Cimanovskou pristálo vo Varšave, pre obavy muselo letieť cez Viedeň

04.08.2021, 21:50
Autor:
ČTKČTK
Pôvodne sa predpokladalo, že olympionička poletí z Tokia priamo do Varšavy, na poslednú chvíľu však plány zmenila.

Lietadlo s bieloruskou bežkyňou Kryscinou Cimanovskou, ktorá po konflikte s vedením výpravy svojej krajiny opustila olympiádu v Tokiu, pristálo dnes večer na varšavskom letisku.

Informovali o tom agentúry Reuters a AFP. Športovkyňa dostala poľské humanitárne vízum po tom, čo sa z olympijských hier odmietla vrátiť do vlasti kvôli obavám o svoju bezpečnosť.

Atlétka letela z Tokia pod ochranou poľskej diplomacie najprv do Viedne, kde po niekoľkých hodinách nastúpila do lietadla smerujúceho do poľskej metropoly.

"Kryscina Cimanovská bezpečne pristála vo Varšave. Chcem poďakovať angažovaným diplomatickým a konzulárnym službám za naplánovanie a hladké prevedenie jej cesty. Poľsko opäť ukazuje svoju solidaritu a podporu," napísal na svojom twitteri námestník poľského ministerstva zahraničia Marcin Przydacz.

Pôvodne sa predpokladalo, že olympionička poletí z Tokia priamo do Varšavy, na poslednú chvíľu však plány zmenila a najprv išla do rakúskeho hlavného mesta. "Ako sme opakovane naznačovali, podrobnosti ohľadne jej letu nebudeme zverejňovať," povedal dnes agentúre Reuters Przydacz.

Atlétka cestu zmenila potom, čo sa na verejnosť dostal itinerár jej cesty, napísal už skôr Reuters s odvolaním sa na poľský vládny zdroj. Podľa neho prevládali obavy kvôli májovému incidentu, kedy bieloruské úrady prinútili pristáť v Minsku lietadlo smerujúce z Atén do Vilniusu, na palube ktorého cestoval bieloruský opozičný novinár Raman Pratasevič, ktorého potom zatkla bieloruská polícia.

Májový incident v tejto súvislosti spomenul v rozhovore pre televíziu TVN24 aj šéf exilovej organizácie Bieloruský dom vo Varšave Ales Zarembjuk.

Bieloruský dom vo Varšave tiež uviedol, že dnes do poľskej metropoly z Ukrajiny pricestuje manžel atlétky arzénom Zdanevič. Rovnako ako jeho žena aj on dostal poľské humanitárne vízum.

Dvadsaťštyriročná šprintérka sa s bieloruskými funkcionármi dostala do konfliktu, keď na sociálnych sieťach kritizovala vedenie bieloruského olympijského tímu.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 03 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 04 - Modified: 2024-04-05 19:30:17 - Feat.: - Title: Väznená líderka bieloruskej opozície akoby sa prepadla pod zem. Už rok o nej nie sú žiadne správy 05 - Modified: 2024-04-05 19:08:09 - Feat.: - Title: Bielorusko pozastaví účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe
menuLevel = 1, menuRoute = olympijske-hry-tokio-2020, menuAlias = olympijske-hry-tokio-2020, menuRouteLevel0 = olympijske-hry-tokio-2020, homepage = false
19. apríl 2024 07:52