Béla Bugár a Ábel RavaszHNtelevízia
StoryEditor

Most stále verí v dohodu so SMK. Majú byť ďalšie rokovania

26.10.2019, 11:42
Autor:
TASRTASR
V piatok prebehlo prvé kolo rokovaní.

Parlamentná strana Most-Híd je naďalej presvedčená, že základom účinnej širokej spolupráce môže byť len dohoda medzi dvoma relevantnými stranami, a to medzi Mostom-Híd a v regiónoch silnou mimoparlamentnou Stranou maďarskej komunity (SMK).

​Strana to uviedla pre TASR po piatkovom (25. 10.) rokovaní o spolupráci maďarských strán na Slovensku s tým, že debatám dá v pondelok (28. 10.) ešte jednu šancu.

Most-Híd spresnil, že si na rokovaní pozorne vypočul stanoviská ostatných politických subjektov. Prioritou pre stranu je zabezpečenie politickej reprezentácie národnostných menšín a regiónov aj po parlamentných voľbách v roku 2020.

Dajú tomu ešte šancu

"Rokovaniam v pondelok dáme ešte jednu šancu," povedal podpredseda Mosta-Híd Ábel Ravasz. "Ak sa však nesústredíme na riešenie, ohrozíme politickú reprezentáciu národnostných menšín a regiónov," podotkol.

Člen predsedníctva Mosta-Híd László Sólymos tvrdí, že by sa strany mali sústrediť na to, čo ich spája a nie na to, čo ich rozdeľuje. "Korektná spolupráca nie je prekážkový beh. Je dôležité, aby sme si to všetci uvedomili," vyhlásil.

Čakajú na ústupky

Strana SMK po piatkovom rokovaní potvrdila, že diskusia o spolupráci maďarských strán na Slovensku má pokračovať v pondelok, spolupráca však nebude možná bez istých ústupkov. Podľa tlačového tajomníka SMK Róberta Králika je prioritou strany dosiahnutie dôveryhodného politického zastúpenia maďarskej komunity v Národnej rade SR.

Pri spolupráci strán SMK, Most-Híd, Maďarské fórum, MKDA a hnutia Spolupatričnosť je podľa neho podstatné, aby si každá zo zúčastnených strán mohla zachovať svoju identitu a hodnotové zameranie. Podotkol, že pre SMK je prvoradým cieľom, aby bola nová vláda zostavená bez Smeru-SD, SNS a ĽSNS.

Predsedníctvo SMK dohodu odmietlo

Predsedníctvo SMK v utorok (22. 10.) odmietlo predvolebnú spoluprácu s Mostom-Híd, ktorú predtým vyrokovali delegácie strán. Podľa vyrokovaného návrhu mali strany spoločne kandidovať aj s MKDA na jednej kandidačnej listine.

MKDA mala vytvoriť volebnú stranu s názvom Strana regiónov Most MK. Predsedovia strán nemali byť na čele kandidátky. SMK po odmietnutí dohody avizovala, že chce naďalej iniciovať stretnutie k ďalšej spolupráci.

Maďarské aj ďalšie menšinové strany rokovali o prípadnej predvolebnej spolupráci už počas leta. Spomínali sa viaceré možné spolupráce. Nateraz sa na spolupráci dohodol len vládny Most-Híd s mimoparlamentnou stranou MKDA.

01 - Modified: 2023-05-13 15:14:42 - Feat.: - Title: Platforma SMK sa dohodla s Gyimesim, kandidovať má zo 150. miesta 02 - Modified: 2023-04-01 09:49:48 - Feat.: - Title: Gyimesi sa zatiaľ s SMK z Aliancie nedohodol na spoločnom postupe. Stále je súčasťou OĽANO 03 - Modified: 2023-03-10 14:51:28 - Feat.: - Title: Aliancia rokovala s Gyimesim o spolupráci pred voľbami. Je to otvorené, tvrdí strana 04 - Modified: 2023-01-28 18:57:04 - Feat.: - Title: Z Aliancie sa má stať Maďarská aliancia, žiada o to platforma SMK 05 - Modified: 2023-01-28 16:47:25 - Feat.: - Title: Platforma SMK chce, aby si Aliancia zmenila názov
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2020, menuAlias = parlamentne-volby-2020, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2020, homepage = false
18. apríl 2024 03:03