StoryEditor

Kiska pozval lídrov opozície na novoročný obed. Zhodli sa na troch prioritách

07.01.2020, 12:30
Autor:
mahomahoTASRTASR
Na stretnutí sa nezúčastnil šéf OĽaNO Igor Matovič.

Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska pozval lídrov opozičných strán na novoročný obed. Zhodli sa na troch prioritách, ktorými sú školstvo, zdravotníctvo a spravodlivosť. 

"Som presvedčený, že tu za mnou stojí základ budúcej vládnej koalície," uviedol Kiska. Exprezidentovo pozvanie prijali šéf SaS Richard Sulík, lídri koalície PS/Spolu Michal Truban a Miroslav Beblavý a predseda KDH Alojz Hlina. 

Matovič neprišiel, Kollára nepozvali

Na stretnutí nebol prítomný šéf OĽaNO Igor Matovič, ani predseda Sme rodina Boris Kollár. "Pánovi Matovičovi som poslal pozvanie. Bolo mu doručné až v okamihu, keď už nebolo možné pozitívne zareagovať. Pána Kollára sme nepozvali," povedal Kiska. 

Matovič v reakcii na sociálnej sieti napísal, že Kiska mu poslal vo štvrtok a v nedeľu dve správy cez aplikáciu Signal, ktorú dlhšie nepoužíval. "A tak som si správy prečítal až včera na obed. Hneď som mu odpovedal a opýtal som sa, čo je to za obed. Odpísal mi, že obed je už pasé."

"Povedal som si, že žiadny obed sa teda nekoná ... až dnes som sa dozvedel, že obed bol "pasé" len pre mňa," hovorí Matovič.

Šéf OĽaNO zároveň dodal, že situácia ho zamrzela, ale nie je to podľa neho tragédia. 

Opozícia chce zmenu

S prioritami na stretnutí súhlasili všetci lídri. Sulík po rokovaní uviedol, že medzi stranami existujú aj odlišnosti. "Napriek tomu máme aj veci spoločné a o tom sme sa dnes bavili. Je veľmi dobré, že máme takéto stretnutia. Dúfam, že v tom budeme pokračovať," dodal.

Podľa Hlinu je zmena blízko a je nevyhnutná. "Takým spôsobom, akým sa riadi táto krajina, sa už riadiť nedá," podotkol. 

"Pre mňa je dôležité, že sa dokážeme rozprávať aj o ťažkých témach. Táto skupinka ľudí dokáže prinášať dobré riešenia," povedal na margo spolupráce opozície Truban.   

Reagovali na Matoviča

Debaty o tom, kto zasadne na aké miesto a kto bude riadiť aké ministerstvo, považuje Sulík za priskoré a bezpredmetné.

Kiska a Truban reagovali aj na útoky Matoviča, ktorý tvrdil, že si navzájom posielajú odkazy cez médiá o tom, kto nemôže byť premiérom a kto ministrom.

"Matovič to znova prekrúcal. S Kiskom sme si nerozdeľovali žiadnych premiérov ani ministrov. Nerobíme to ani teraz," uviedol Truban. Kiska potvrdil, že o rozdeľovaní miest nebola žiadna diskusia.

Fico je znepokojený

Na opozičné rokovania reagoval aj šéf Smeru Robert Fico. Hovorí, že priority ako zdravotníctvo či školstvo sú "veľké noviny a opozícia našla teplú vodu."

"Nás to začína znepokojovať, že táto partička na jednej strane hovorí veľké vyhlásenia, ako chcú ísť k moci, ale nemajú žiadne skúsenosti," uzavrel Fico.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 05 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2020, menuAlias = parlamentne-volby-2020, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2020, homepage = false
27. apríl 2024 18:40