HN/Peter Mayer
StoryEditor

S nožom na krku sa koalície nebudujú. Nenecháme sa vydierať, odkazuje Beblavý Matovičovi

07.02.2020, 11:38
Autor:
mahomaho
Miroslav Beblavý odkázal Igorovi Matovičovi nech nerozdáva ultimáta a nevyhráža sa predčasnými voľbami.

Internetové ankety nie sú to, čo zabezpečí na Slovensku skutočnú zmenu, hovorí volebný líder koalície PS/SPOLU Miroslav Beblavý v reakcii na vyjadrenia šéfa OĽaNO Igora Matoviča. 

Matovič vo štvrtok pozval opozičné strany, aby sa priadli k jeho online hlasovaniu. Ponúkol im možnosť, aby k 11 otázkam, ktoré predstavil uplynulý víkend, pridali vlastné. Potom by o nich mohli hlasovať všetci občania Slovenska.

"Po tomto týždni majú voliči jasne na výber. Stranu s programom a odborníkmi, alebo internetovú anketu," reagoval v piatok na pozvanie Beblavý.

Tvrdí, že zmena je nevyhnutná, ale musí mať obsah. "Nenecháme sa vydierať a nenecháme sa vydierať internetovou anketou. Je na Igorovi Matovičovi, aby z toho vydierania ustúpil," hovorí šéf SPOLU. 

"Fico a Kotleba si presne to želajú"

Beblavý uviedol, že ak by si takéto podmienky kládol Robert Mistrík, je podľa neho možné, že by Zuzana Čaputová nikdy nevyhrala prezidentské voľby.

"Našou základnou úlohou, úlohou všetkých demokratických síl, je vymeniť Smer a nedopustiť nástup fašistov k moci. My náš program máme od septembra, mali sme ho ako prví a urobili sme ho poctivo. Majú ho aj v SaS, KDH a má ho aj Andrej Kiska," pokračuje. 

Beblavý Matovičovi odkazuje nech nerozdáva ultimáta a nevyhráža sa predčasnými voľbami. "S nožom na krku sa koalície nebudujú. Fico a Kotleba si presne to želajú," dodal. 

Hlasovanie má byť podmienkou pre vstup do vlády

Občanmi schválené otázky majú byť podľa predstáv predsedu OĽaNO podmienkou pre vstup do budúcej vládnej koalície a následne súčasťou programového vyhlásenie novej vlády.

Hlasovanie sa má spustiť v sobotu 8. februára, Matovič ešte pripúšťa odloženie hlasovania, ak by to bolo potrebné. Konkrétna otázka sa stane podmienkou hnutia na vstup do koalície, pokiaľ ju podporí nadpolovičná väčšina hlasujúcich.

Medzi otázkami je napríklad zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov, povinnosť operovať pacienta s podozrením na onkologické ochorenie do dvoch týždňov, príspevok 200 eur od štvrtého mesiaca tehotenstva či povinná škôlka od troch rokov pre deti zo slabšieho sociálneho prostredia.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 05 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2020, menuAlias = parlamentne-volby-2020, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2020, homepage = false
26. apríl 2024 18:33