Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Maroš Černý
StoryEditor

Sociálne siete zaplavujú sľuby lepších zajtrajškov, čaká nás aj útočná volebná kampaň

16.07.2023, 08:29
Autor:
TASRTASR

Sociálne siete sa podľa politologičky postupne plnia politickými vyhláseniami, najmä prísľubmi svetlejších zajtrajškov. Slovensko sa zaplnilo bilbordami.

V kampani pred septembrovými voľbami sa zatiaľ nekonajú žiadne veľké prekvapenia. Skonštatovala to politologička z Univerzity Komenského Darina Malová. Označila dve skupiny politických strán, ktoré sa líšia zameraním kampane. Do jednej zaradila populistické strany s kontaktnou kampaňou, druhú tvoria programovo orientované strany s tradičnými stretnutiami. Malová očakáva, že sa počas kampane vyskytne aj snaha demobilizovať voličov oponentov cez falošné správy.

Väčšina strán podľa politologičky zverila kampaň do rúk odborníkom na marketing. "Na jednej strane tu máme čisto populistické strany, ktoré sa orientujú najmä na kontaktnú kampaň, kde dominuje viac zábava ako politika. Takéto strany si zaplatia profesionálnych zabávačov, rozdávajú suveníry so svojím logom a vlastne poskytnú priestor pre príjemne prežité popoludnie pre tých, ktorí nemôžu ísť na dovolenku," skonštatovala.

Chytľavé heslá

Sociálne siete sa podľa nej postupne plnia politickými vyhláseniami, najmä prísľubmi "svetlejších" zajtrajškov. "Slovensko sa zaplnilo bilbordami, na ktorých dominujú lídri a ‘chytľavé‘, jednoduché heslá," podotkla s tým, že na tejto časti politického spektra eviduje zvyčajnú kampaň strán, ktoré sa orientujú na pobavenie voliča a komunikáciu jednoduchých myšlienok, s ktorými je ľahké sa stotožniť.

image

Štátna volebná komisia zaregistrovala všetkých 25 kandidátok do parlamentných volieb

Na druhej strane vníma programovo orientované strany, ktoré sa sústreďujú na tradičné stretnutia a politické debaty so svojimi stúpencami. "Uvidíme, ako sa toto rozdelenie strán podľa typu volebnej kampane pretaví do volebných výsledkov, ktorým stranám sa podarí zmobilizovať viac voličov," skonštatovala Malová.

Za dôležité považuje, aby boli voliči motivovaní, pretože ich účasť je v demokraciách základnou podmienkou na to, aby výsledky čo najviac reprezentovali požiadavky voličov. "Pre súčasné volebné kampane je však typické, že voliči často volia strany, ktoré napokon realizujú politiky vzdialené od spoločenského zakotvenia a záujmov svojich voličov," myslí si. Strany podľa nej uprednostňujú jednoduchý apel na emócie a identitu.

Falošné správy

"Takže sa určite ešte dočkáme veľkých tém, ktoré voličov rozdelia. Druhým problémom aktuálnych volebných kampaní, ktoré deformujú reprezentatívnosť volieb, je snaha demobilizovať voličov oponentov práve zverejňovaním neoverených, falošných správ. Aj to nás ešte len čaká," predpokladá Malová.

Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 30. septembra. Volebná kampaň sa začala 9. júna, končí sa 48-hodinovým volebným moratóriom. Politické subjekty môžu na kampaň minúť najviac tri milióny eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Musia mať transparentný účet.

01 - Modified: 2023-07-14 06:44:21 - Feat.: 1 - Title: Volebný model: Pellegrini výrazne stráca na vedúce strany, mimo parlamentu sú SaS aj OĽANO 02 - Modified: 2023-07-12 10:39:01 - Feat.: 1 - Title: Štátna volebná komisia zaregistrovala všetkých 25 kandidátok do parlamentných volieb 03 - Modified: 2023-07-07 12:13:25 - Feat.: 1 - Title: "Rozhodnú o víťazovi." Progresívne Slovensko sa chce zamerať na nerozhodnutých voličov
01 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-03-29 13:38:41 - Feat.: - Title: Marketér Ruttkay: Korčok je ako poliaty živou vodou. Pellegriniho jasne nepodporuje Fico ani Danko 05 - Modified: 2024-02-01 12:25:24 - Feat.: - Title: Mexický prezident odmieta tvrdenia, že jeho kampaň financovali drogové kartely
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
27. apríl 2024 21:37