Šéf Smeru Robert Fico. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Česi majú jasno, v slovenských voľbách veria Pellegrinimu. Bookmakeri favorizujú Fica

26.07.2023, 11:46
Autor:
ČTKČTK

Podľa posledných prieskumov o prvé miesto v Národnej rade momentálne bojujú Smer a Progresívne Slovensko.

Favoritom stávkových kancelárií na víťazstvo v parlamentných voľbách tento rok 30. septembra je Smer na čele s Robertom Ficom.

Tipujúci veria Pellegrinimu

Väčšina tipujúcich však verí skôr strane Petra Pellegriniho Hlas, ktorá je pri stávkových kanceláriách až na treťom mieste po Michalovi Šimečkovi so stranou Progresívne Slovensko. Oznámili to oslovené české stávkové kancelárie.

Podľa posledných prieskumov o prvé miesto v Národnej rade momentálne bojujú Smer a Progresívne Slovensko.

"Klienti Tipsportu veria, že prvým premiérom s dôverou parlamentu po voľbách bude Peter Pellegrini. Za ním nasleduje Robert Fico a tretím najtipovanejším je Michal Šimečka. V tomto prípade platí, že na Pellegriniho vkladá viac ľudí menšie sumy, na Fica a Šimečku je to naopak. Z pohľadu kurzov je najväčším favoritom Robert Fico v kurze (2,8:1), nasleduje Michal Šimečka (2,9:1) a tretí je Peter Pellegrini s kurzom 3:1," informoval hovorca Tipsportu Jiří Hadrava.

Hoci stávkujúci dávajú prednosť kurzovému outsiderovi Pellegrinimu, stávkové kancelárie popri Ficovom Smere favorizujú skôr liberálno-ľavicovú stranu Progresívne Slovensko.

"Dá sa očakávať, že sa predvolebná kampaň zúži na duel medzi týmito dvoma politickými zoskupeniami. Sociálnodemokratická politická strana Hlas je na hodnote 9:1 a u ostatných sa kurzy pohybujú od dvojciferných čísel vyššie," uviedla hovorkyňa Chance Markéta Světlíková.

"Súboje "jeden na jedného"

V Česku sú podľa Hadravu stávky na politické udalosti s výnimkou amerických prezidentských volieb obľúbené iba v rámci domácej scény.

Málokto zo stávkarov sa totiž podľa neho orientuje v zahraničnom politickom dianí. Na jesenné slovenské parlamentné voľby tak Tipsport nabral stávky iba za niekoľko stoviek tisíc českých korún.

Stávkujúcich ale lákajú súboje "jeden na jedného," kde nie je boj mnohých strán a mnohých kandidátov. Atraktivitu navyše zvyšuje, že sa voľby konajú raz za niekoľko rokov, dodal.

Slovenský parlament je zložený zo 150 členov zvolených na štyri roky pomerovým zastúpením. Strany, ktoré sa do parlamentu chcú dostať, musia mať aspoň päť percent hlasov, koalícia dvoch a troch strán aspoň sedem percent hlasov a početnejšia koalícia aspoň desať percent hlasov.

Septembrové voľby sú historicky štvrté predčasné slovenské parlamentné voľby. Posledné voľby v roku 2020 vyhrala strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča.

Jeho preferencie však po pandémii covidu zásadne klesli a s víťazstvom jeho strany vo voľbách, kde kandiduje na čele trojčlennej koalície, sa nepočíta.

01 - Modified: 2024-05-08 13:12:16 - Feat.: - Title: Na Slavíne viali vlajky krajín, ktoré sú vo vojne. Fico kritizoval Európsku úniu, Žiga vzdával česť hrdinom 02 - Modified: 2024-05-08 11:10:27 - Feat.: - Title: Stojíme pred zásadnou výzvou zabezpečiť mier na Ukrajine i v Európe, vyhlásil Pellegrini 03 - Modified: 2024-05-08 10:48:42 - Feat.: - Title: Fico na Slavíne ostro kritizoval Európsku úniu. Hovoril o sklamaní a veľkom prejave slabosti 04 - Modified: 2024-05-07 12:11:17 - Feat.: - Title: Fico v Baku. Slovensko si robí zálusk na plyn z Azerbajdžanu, Saková hovorí o odstrihnutí od Ruska 05 - Modified: 2024-05-06 11:38:35 - Feat.: - Title: Fico odcestoval na oficiálnu návštevu Azerbajdžanu. Rokovať tam bude najmä o ekonomickej spolupráci
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
09. máj 2024 04:26