Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Pellegrini chce silný štát, na vstup do vlády si dal podmienku. Ódorovi odkazuje, aby prestal meditovať

03.08.2023, 12:34
Autor:
TASRTASR

Líder Hlasu-SD zdôraznil, že len silná vláda a silný štát dokáže riešiť aktuálne problémy v krajine.

Líder mimoparlamentného Hlasu Peter Pellegrini je presvedčený, že strana má mandát od ľudí na presadzovanie zmien, ktoré predstavili v Národnej petícii za zmenu.

Poukázal na to, že za štyri mesiace ju podpísalo vyše 200-tisíc občanov. Zmeny z nej budú podmienkou strany na vstup do prípadnej vlády po voľbách.

Apeluje na Ódora

Pellegrini zároveň apeloval na premiéra Ľudovíta Ódora, aby prestal meditovať a začal riešiť aktuálne problémy krajiny.

"Sme presvedčení, že máme od ľudí mandát na presadzovanie týchto zmien a aj na to, aby sme tieto požiadavky považovali za podmienku Hlasu-SD na vstup do novej vlády. Všetky tieto požiadavky sa totiž dajú naplniť len za podmienky, že na Slovensku vznikne po voľbách silný štát," vyhlásil Pellegrini.

Pripomenul body z petície - aby vláda zastavila drastické zvyšovanie cien energií a potravín a vrátila kontrolu štátu nad strategickými energetickými spoločnosťami a nad trhom potravín, aby dôchodcom garantovala skutočný 13. dôchodok a všetkým ľuďom v núdzi mimoriadnu finančnú pomoc, a aby znížila platy politikov, ak sa im nepodarí zastaviť prepad životnej úrovne ľudí na Slovensku.

Líder Hlasu-SD zdôraznil, že len silná vláda a silný štát dokáže riešiť aktuálne problémy v krajine. Poukázal na vysoké ceny energií a potravín, nárast splátok hypoték i situáciu v zdravotníctve. Kritizoval vlády Igora Matoviča (OĽANO a priatelia) a Eduarda Hegera (Demokrati), ktoré podľa neho situáciu neriešili dostatočne. Tvrdí, že sa spoliehali na plán obnovy, a že teraz hrozí prepadnutie financií z neho.

Zároveň sa podľa neho v súčasnosti ukazuje aj neschopnosť Ódorovej vlády riešiť problémy. Kabinetu vyčíta, že pripravuje rôzne analýzy a návrhy pre budúcu vládu, no zabúda riešiť súčasný stav v krajine. Zdôraznil, že vláda bola zostavená na riadenie krajiny a nie na zostavovanie analýz.

Chcú zastaviť rozpad sociálneho štátu

V rámci riešení chce Hlas po voľbách zastaviť rozpad sociálneho štátu a chrániť práva pracujúcich ústavou. "Do ústavy presadíme sociálne a pracovné práva ako súčasť Základnej listiny práv a slobôd," uviedol Pellegrini. Ak získa silný mandát, bude presadzovať aj investície na vyrovnanie regionálnych rozdielov, investície do budovania v krajine.

Čo sa týka prípadnej povolebnej spolupráce, Hlas si nevie predstaviť budovanie silného štátu s liberálnymi stranami, ako je SaS a s ich víziou voľnej ruky trhu. Poznamenal, že zatiaľ nepoznajú ani názory Progresívneho Slovenska (PS) a nevedia, či ide o liberálne, pravicové alebo ľavicové hnutie.

"Neviem preto povedať, či by vôbec chápali v PS, keby im hovoríme o silnom štáte," podotkol. Partnerov chce preto Hlas-SD hľadať tam, kde sa vedia ideologicky zhodnúť.

01 - Modified: 2024-05-08 11:10:27 - Feat.: - Title: Stojíme pred zásadnou výzvou zabezpečiť mier na Ukrajine i v Európe, vyhlásil Pellegrini 02 - Modified: 2024-05-05 11:45:56 - Feat.: - Title: Fico, Pellegrini a Danko majú dobrý vzťah, tvrdí predseda SNS. Gröhling hovorí o koaličnej kríze 03 - Modified: 2024-05-02 11:01:36 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok odmieta, že by štátne funkcie boli odmenou pre darcov Hlasu 04 - Modified: 2024-05-01 11:23:00 - Feat.: - Title: Budem robiť všetko pre to, aby Slovensko bolo plnohodnotným členom EÚ, vyhlásil Pellegrini 05 - Modified: 2024-05-02 15:30:00 - Feat.: - Title: Teraz alebo nikdy? Hlas sa snaží chopiť svojej šance
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
08. máj 2024 13:21