Tieňový minister hospodárstva za stranu Hlas-SD Kamil Šaško, predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík, predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko a ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko počas predvolebnej diskusie s predstaviteľmi politických strán zameranej na hospodárske témy. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Strany hovoria o znižovaní deficitu, razantnejšia konsolidácia by podľa nich poslala Slovensko do recesie

09.09.2023, 21:52
Autor:
TASRTASR

Na výraznejšiu konsolidáciu však vyzvala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť aj premiér Ľudovít Ódor.

Výraznejšiu konsolidáciu verejných financií napriek vysokému deficitu na úrovni približne šesť percent hrubého domáceho produktu (HDP) politické strany po septembrových parlamentných voľbách neplánujú.

Najčastejšie hovoria o polpercentnom ročnom znižovaní štrukturálneho deficitu. Razantnejšia konsolidácia by podľa politikov poslala Slovensko do recesie a priniesla by pokles životnej úrovne. Vyplýva to zo štvrtkovej (7. 9.) diskusie s predstaviteľmi niektorých politických strán, organizovanej Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení SR.

"Nezaznamenal som ani jednu stranu, ktorá by chcela konsolidovať na nulu," povedal predseda SaS Richard Sulík. Na výraznejšiu konsolidáciu však vyzvala napríklad Rada pre rozpočtovú zodpovednosť či premiér Ľudovít Ódor.

image

Verejné financie sú v zlom stave. Ozdravenie rozpočtu sa musí stať prioritou politikov, vyzýva Rozpočtová rada

Opatrenia pre ohrozené skupiny

Liberáli by podľa Sulíka po voľbách presadzovali konsolidáciu verejných financií vo výške stanovenej pravidlami Únie, a to 0,5 percenta ročne. Opatrenia, ktoré by znížili deficit, chce strana vyberať tak, aby sa čo najmenej dotkli ohrozených skupín a nepoškodili ekonomiku.

Ekonomický expert KDH Jozef Hajko vidí možnosť zníženia deficitu najmä v raste ekonomiky. "Musíme rozprúdiť ekonomickú aktivitu, aby sme mali vyššie príjmy z odvodov a z daní," zdôraznil Hajko. Na výdavkovej strane štátneho rozpočtu je podľa neho priestor na úsporu presadzovaním najmä adresných opatrení pomoci napríklad ľuďom ohrozeným vysokými cenami energií či rastúcimi úrokovými sadzbami.

image

Mikloško: KDH nechce v kampani hovoriť o ideológiách, je do toho dotlačené, stále dostávame tieto otázky

Hajko podobne ako podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Truban alebo šéf Republiky Milan Uhrík upozornil na slabé čerpanie fondov Európkej únie. Tie by podľa politikov mali výrazne pomôcť pri konsolidácii verejných financií.

"Máme tu dostatok peňazí na veľké infraštruktúrne projekty aj na zelenú transformáciu, na digitálnu transformáciu a nevieme ich čerpať. To je podľa mňa základný problém," zdôraznil Truban. KDH by podľa Hajka chcelo presadiť presun polovice eurofondov na samosprávy, čo by podľa neho prispelo k lepšiemu čerpaniu a využitiu týchto fondov.

Iné štáty podľa Danka fungujú aj s oveľa vyšším zadlžením

Ďalšiemu zvyšovaniu dlhu Slovenska sa nebráni Hlas-SD. Peniaze však podľa strany musia byť vhodne investované, aby v budúcnosti priniesli úsporu alebo rast ekonomiky. Kamil Šaško zo strany Hlas-SD tvrdí, že z 18 miliárd eur, o ktoré Slovensko v posledných troch rokoch zvýšilo svoj dlh, získalo naspäť iba 84 centov z každého investovaného eura. "Takto sa to robiť nemá," zdôraznil. Na druhej strane, nepremyslené škrty štátu by podľa neho ekonomiku dostali do recesie.

Po voľbách by sa podľa Šaška mala vytvoriť platforma za účasti zamestnávateľov, samospráv, odborárov, ktorá by sa mala zhodnúť na strategickom smerovaní krajiny do roku 2030 až 2040. Na základe dohody by sa mali určiť investičné priority a až potom by mali nasledovať rozhodnutia, kde a koľko bude štát verejné financie konsolidovať.

image

Strany pre HN prezradili, kde zoberú peniaze. Smer a Republika majú limity, opatrní sú v PS, Hlase aj SaS

Prípadné ďalšie zadlžovanie Slovenska nevidí ako problém ani predseda SNS Andrej Danko, no peniaze musia byť vhodne investované. Iné štáty podľa Danka fungujú aj s oveľa vyšším zadlžením, a nebankrotujú.

"Nebojme sa investovať," povedal. Požičané peniaze by podľa neho štát mohol vložiť napríklad do výstavby diaľnic či do nového jadrového zdroja energie. "Požičajme si, kým nám dajú, ale adresne to investujme, pretože potom nám ostanú len dlžoby a zase budeme za tých hlúpych v Európe," dodal Danko.

01 - Modified: 2023-09-11 09:27:48 - Feat.: 1 - Title: Prečo sa ozdraveniu verejných financií už nedá vyhnúť 02 - Modified: 2023-09-04 06:33:04 - Feat.: 0 - Title: Sulík sa zhodne s Pellegrinim: Na vymanenie sa z obrovských dlhov potrebujeme silnejší ekonomický rast 03 - Modified: 2023-08-30 14:23:04 - Feat.: 1 - Title: Musíme sa porozprávať o deficite 04 - Modified: 2023-08-28 13:22:31 - Feat.: 1 - Title: Výzvou je zlý stav ekonomiky. Konsolidácia financií sa však podľa Hlasu nesmie dotknúť sociálnej oblasti 05 - Modified: 2023-08-26 22:01:22 - Feat.: 1 - Title: Čo čaká Slovákov? Politici motajú medové motúzy a chcú rozhadzovať. No realita bude celkom iná
01 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 03 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty 04 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 05 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
27. apríl 2024 08:00