Predseda vlády Eduard Heger. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Demokrati predstavili svoj program, Heger hovorí o siedmich prioritách

12.09.2023, 11:01
Autor:
TASRTASR

Demokrati rozdelili program do siedmich oblastí.

Bezpečné, spravodlivé, zdravé a vzdelané Slovensko, ale aj spolupráca štátu so samosprávami a občianskou spoločnosťou či posilnenie sociálnej oblasti a ekonomickej prosperity.

Konkrétne riešenia

Aj to sú priority programu strany Demokrati, ktorý v utorok predstavil líder strany Eduard Heger. Program nazval Plán pomoci ľuďom, priniesť má konkrétne riešenia.

"Nie je to program, ktorý by ponúkal populistické sľuby alebo utkvelé predstavy, ale je to program založený na skúsenostiach, reálnych skúsenostiach z riadenia štátu," vyhlásil Heger.

Tvrdí, že program strany sa dá realizovať okamžite, pričom nerozdeľuje, ale spája. Dodal, že Demokrati nestrašia ľudí, nenazývajú ich pliagou a nie sú ani "povaľači vlád".

Program rozdelil do siedmich oblastí. Prvou je bezpečné Slovensko, hovorí o zachovaní jasného geopolitického kompasu a ukotvenia Slovenska v západných štruktúrach. V oblasti spravodlivosti deklaruje rovnosť pred zákonom.

Podčiarkol tiež záujem o silné partnerské vzťahy so samosprávami a občianskou spoločnosťou, zamestnancami a zamestnávateľmi.

Program sľubuje investície do vedy a výskumu. V školstve chce docieliť, aby sa žiaci učili kriticky myslieť a po štúdiu boli pripravení pre pracovný trh. V oblasti ekonomiky a prosperity mienia Demokrati investovať do infraštruktúry a inovácií.

Volebná líderka strany Andrea Letanovská skonštatovala, že v sektore zdravotníctva štát roky nemal zrozumiteľnú štátnu politiku, ktorá by jasne povedala, čo robiť, aby ľudia nezomierali predčasne. Absentujú podľa nej primerané regulácie.

Zdôraznila potrebu zvýšiť financovanie zdravotníctva a dobudovať 200 ambulancií v regiónoch. Zefektívniť chce strana nemocnice a skrátiť čas medzi vznikom príznakov a začatím liečby. Do kapitoly zdravotníctva zaradili Demokrati aj zdravé životné prostredie.

V sociálnej oblasti predstavila Jana Žitňanská ambíciu pracovať na lepšej dostupnosti pomôcok či podporu žiakov so znevýhodnením. Za kľúčovú označila reformu posudkovej činnosti, aby sa v správny čas k človeku dostalo to, čo potrebuje.

Chcú opraviť chyby v sociálnom systéme

Vyzdvihla potrebu zvýšiť podporu opatrovateľov starajúcich sa o blízkych s ťažkým zdravotným postihnutím. Presadiť chce ich lepšie finančné ocenenie, zastaviť krátenie príspevkov a zvýšiť odvody sociálnej poisťovne, aby mali lepšie dôchodky. Zastaviť podľa nej treba výrazný odchod opatrovateliek do zahraničia.

Jozef Mihál dodal, že strana chce opraviť chyby v sociálnom systéme a presadiť ústavný zákona o dôchodkovom systéme s cieľom garantovať udržateľnosť prvého dôchodkového piliera pre budúce generácie.

Za chybu označil nedostatočnú valorizáciu dôchodkov, ktorú chcú Demokrati nastaviť systémovo. Vyriešiť podľa neho treba nedostatky v invalidných, vdovských či rodičovských dôchodkoch a opraviť nedostatky pri druhom pilieri.

Hovoril o špecifikácii Zákonníka práce, náraste minimálnych miezd a ďalších opatreniach, ktoré nestoja veľa, ale pomôžu veľkému množstvu ľudí.

01 - Modified: 2024-04-11 14:15:33 - Feat.: - Title: Dúfajme, že billboard Demokratov nevideli ukrajinskí ministri, tvrdí publicista 02 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 03 - Modified: 2024-03-20 11:37:44 - Feat.: - Title: Za zrušenie ÚŠP hrozí Slovensku pozastavenie eurofondov a sankcia, tvrdia Demokrati 04 - Modified: 2024-03-12 11:23:52 - Feat.: - Title: Vláda chce z RTVS urobiť nástroj svojej propagandy, tvrdia Demokrati 05 - Modified: 2024-03-09 10:55:54 - Feat.: - Title: Demokratov do eurovolieb povedie Naď, nasledujú Hamran a Žitňanská
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
28. apríl 2024 05:47