Voči voličom by bolo odstúpenie až neslušné, tvrdí Karel Hirman. FOTO: HN/Marek Daňo
StoryEditor

To Sulík by mal uvažovať o odstúpení, my môžeme byť skokani volieb, hovorí pre HN Hirman z Demokratov

26.09.2023, 11:55

V rozhovore s členom vedenia strany Demokrati Karlom Hirmanom sa dočítate:

  • Prečo si myslí, že prieskumy im zatiaľ nenamerali päť percent.
  • Ako hodnotí slová Richarda Sulíka z SaS o tom, že by mali Demokrati odstúpiť z volieb.
  • Aký volebný výsledok bude považovať za úspech.
  • Prečo vláda Eduarda Hegera nepriniesla adresnú pomoc s vysokými cenami energií.
  • Či sa neobáva, že ťažký priemysel pre drahé energie stratí záujem o našu krajinu.

Demokrati majú v prieskumoch stále medzi 3,5 až 3,8 percenta. Vychádza vám kampaň podľa plánov?

Na to budem vedieť zodpovedne odpovedať 1. októbra. Myslím si, že aj podľa údajov agentúr v nás vidia veľký potenciál, niekde medzi 10 až 15 percentami. Za určitých okolností môžeme byť skokan volieb. Ešte pred týždňom bola stále veľká masa nerozhodnutých voličov, medzi ktorými chce drvivá väčšina voliť demokratické strany. Preto si myslím, že kampaň bude úspešná.

Čiže v týchto dňoch sa zameriavate na nerozhodnutých voličov?

V tejto fáze to robíme. Sú to voliči, ktorí sa hlásia k demokracii, a medzi nimi máme slušný potenciál. A práve v týchto dňoch sa nerozhodní voliči rozhodujú.

Demokrati sa však v prieskumoch nedokážu dostať k potrebnej päťpercentnej hranici. Ako si to vysvetľujete?

V každom prípade máme rastúci trend. Nie je taký výrazný, ako by sme chceli, a nie sme nad piatimi percentami, ale máme jasný rast, kým mnohí ostatní, naopak, klesajú. Dôvodom, prečo nám prieskumy nenamerali ešte päť percent, je ten, že sme niesli vládnu zodpovednosť. Bolo to zlé obdobie a mnohí partneri v koalícii ušli pred zodpovednosťou a povalili vládu a odmietli hlasovať za predčasné voľby v máji až júni. Celé negatívum spadlo na nás a zneistilo to voličov.

Predseda SaS Richard Sulík minulý týždeň vyzval menšie strany na odstúpenie z volieb, aby neprepadli hlasy a vládu tak nezostavoval Robert Fico. Demokrati už viackrát avizovali, že z volieb neodstúpia. No predsa, nezmenil sa názor strany?

O odstúpení by mohol uvažovať pán Sulík, lebo on klesá k päťpercentnej hranici, dokonca niekde je aj pod ňou. Z môjho pohľadu vyzerá jeho výzva komicky. Tridsať percent voličov je nerozhodnutých, a preto nevidím dôvod. Vzdávať sa v tejto situácii by som považoval za zradu na voličoch, ktorí uvažujú o tom, že budú hlasovať za nás. Rôzne inštitúcie hodnotia náš program ako najlepší. Voči voličom by to bolo až neslušné.

image

Štát rozdelil na východ a západ Slovenska dve multimiliónové dotácie. Tie ozelenia špinavý priemysel

Nebude to nezodpovedné, ak vo voľbách nedosiahnete päť percent a demokratické hlasy prepadnú?

Zodpovednosť bude v tom, či demokratické spektrum bude schopné zostaviť vládu. Každý demokratický hlas je veľmi dôležitý a zloženie musí byť také, aby sa potenciálni partneri boli schopní dohodnúť. Víťazom nebude ten, kto bude mať najväčší počet hlasov, ale ten, kto zostaví slušnú a výkonnú vládu. Bez našej účasti bude zloženie ťažké.

Súčasťou Demokratov je aj strana Lucie Ďuriš Nicholsonovej Jablko. Nicholsonová v auguste vyhlásila, že pokiaľ nebude mať strana v septembri v prieskumoch štyri percentá, z volieb odstúpia. Neavizovala vám strana Jablko, že chcú odstúpiť?

Pani Nicholsonová sa jasne vyjadrila, že žiadne odstupovanie sa nebude konať. V renomovaných agentúrach sa pohybujeme pri štyroch percentách.

Keď sa pozrieme na strany, s ktorými ste ochotní spolupracovať, je váš najbližší partner strana OĽaNO, z ktorej sa mnohí vaši členovia odštiepili?

Demokrati vznikli na platforme Spolu, neodštiepili sme sa z OĽaNO. Niektoré osobnosti pochádzajú z tejto strany, no zvyšok kandidátky tvorí päť strán, čo je unikát. Potom sú tam rôzne osobnosti, ktoré sa rozhodli vstúpiť do politiky. Príkladom som ja. Tvrdiť, že sme odštiepení z OĽaNO, je nepravdivé.

No...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-24 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ministerstvu sme poslali rozsiahly list. Hrozí dramatický nárast cien energií, hovorí šéf regulátora 02 - Modified: 2023-09-22 12:57:48 - Feat.: 1 - Title: Každá domácnosť ročne pošle na hornú Nitru 15 eur. Smerujú na prevádzku uhoľnej elektrárne 03 - Modified: 2023-09-21 14:53:10 - Feat.: 1 - Title: Nevyšlo to ani dvom ministrom. Schéma na pomoc s energiami za milióny zostane zrejme len na papieri 04 - Modified: 2023-09-18 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Štát zapojí menšie firmy do biznisu s elektrinou, tie si môžu „privyrobiť“. Bude to mať dosah aj na domácnosti 05 - Modified: 2023-09-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Štát rozdelil na východ a západ Slovenska dve multimiliónové dotácie. Tie ozelenia špinavý priemysel
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
27. apríl 2024 23:04