Robert Fico. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Ficov návrat bude mať dopad aj za hranicami Slovenska, myslí si nemecká poslankyňa

01.10.2023, 22:33
Autor:
ČTKČTK

"Aliancia podporovateľov Ukrajiny by mohla dostať ďalšie trhliny, ak Fico splní svoje vyhlásenia," uviedla Renata Altová.

Návrat Roberta Fica a jeho Smeru k moci bude mať dopady aj mimo Slovensko a môže narušiť jednotu podporovateľov Ukrajiny. Na sociálnej sieti X to dnes napísala poslankyňa nemeckých liberálnych slobodných demokratov (FDP) Renata Altová, ktorá pochádza zo Slovenska a ktorá v minulosti pôsobila v československých a slovenských diplomatických službách. Vláda spolkového kancelára Olafa Scholza ani predstavitelia jeho sociálnych demokratov (SPD) zatiaľ Ficovo volebné víťazstvo nekomentovali.

"Volebný výsledok na Slovensku bude mať dopady aj za hranicami krajiny. Aliancia podporovateľov Ukrajiny by mohla dostať ďalšie trhliny, ak Fico splní svoje vyhlásenia," uviedla Altová. Fico v predvolebnej kampani hovoril o záťaži protiruských sankcií na slovenské hospodárstvo a o tom, že namiesto vyzbrojovania Ukrajiny, ktorá vzdoruje ruskej invázii, je potrebné s Moskvou rokovať o mierovom riešení.

Nemecké médiá opisujú Fica ako ľavicového populistu a k jeho volebnému triumfu uvádzajú, že Slovensko pod jeho vedením ukončí zbrojnú podporu Ukrajiny. Zastavenie zbrojnej pomoci Ukrajine očakáva aj analytik Milan Nič z Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku (DGAP). V dnešnom rozhovore s nemeckou verejnoprávnou stanicou na vysielanie do zahraničia Deutsche Welle (DW) to však označil za nie príliš podstatné, pretože slovenské vojenské sklady sú už prázdne.

Dosluhujúca slovenská vládna koalícia poskytla Ukrajine značnú vojenskú podporu, okrem iného stíhačky MiG-29, systém protivzdušnej obrany S-300, bojové vozidlá pechoty, odminovávacie zariadenia či vrtuľníky a v rámci komerčného kontraktu aj samohybné húfnice Zuzana 2.

Altová pochádza zo západoslovenskej Skalice pri hraniciach s Českom, v nemeckom Spolkovom sneme je tak jedným z mála zákonodarcov s koreňmi v niekdajšom Československu. K svojmu pôvodu sa liberálka hlási, v minulosti okrem iného viedla parlamentnú skupinu Slovensko-Česko-Maďarsko a v roku 2021 sprevádzala spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera počas jeho návštevy Českej republiky. Steinmeier si vtedy v Prahe ako prvý nemecký prezident uctil pamiatku československých výsadkárov, ktorí padli v boji s nacistami po atentáte na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

01 - Modified: 2024-05-17 07:22:46 - Feat.: - Title: Atentát na Fica: Premiér je pri vedomí a komunikuje, o ďalšom postupe rozhodne lekárske konzílium (ONLINE) 02 - Modified: 2024-05-16 21:40:30 - Feat.: - Title: Eurokomisia vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám, bojí sa zneužitia 03 - Modified: 2024-05-16 19:31:59 - Feat.: - Title: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií. Noviny by mali niesť zodpovednosť, tvrdí Fidesz 04 - Modified: 2024-05-16 19:05:13 - Feat.: - Title: Atentátom na Fica sa povzbudzujú v zahraničí: Si ďalší na rade, odkázal muž srbskému prezidentovi 05 - Modified: 2024-05-16 18:48:07 - Feat.: - Title: Vlnu solidarity vyjadrujú Ficovi lídri z celého sveta, rezort diplomacie prijal vyjadrenia zo 77 krajín
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
17. máj 2024 09:25