StoryEditor

Vyhlásenie prezidentky: Čaputová sa okrem Fica stretne so Šimečkom a Pellegrinim

02.10.2023, 13:59
02.10.2023, 14:58
Autor:
TASRTASRlmlm

Prezidentka sa vyjadrila k parlamentným voľbám.

Poverenie na zostavenie vlády pre predsedu Smeru-SD Roberta Fica bude tak, ako bolo zvykom dosiaľ, časovo ohraničené.

Informovala o tom v pondelok prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že v pondelok sa okrem Fica stretne aj s predsedom hnutia Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom a v utorok s predsedom strany Hlas-SD Petrom Pellegrinim. V nasledujúcich dňoch budú pokračovať stretnutia s ďalšími lídrami.

image

Podrobné výsledky volieb: Zistite, ako hlasovala vaša obec či mesto

"Ústavnou tradíciou na Slovensku je poveriť zostavením novej vlády predsedu strany, ktorá získala vo voľbách najvyšší počet hlasov voličov. Úlohou hlavy štátu je rešpektovať výsledok demokratických volieb a zároveň zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov," uviedla prezidentka s tým, že preto poverí zostavením vlády predsedu Smeru-SD Roberta Fica.

Najbližšie dni podľa jej slov ukážu, ktoré strany budú schopné nájsť väčšinu v parlamente na podporu svojej koalície. "Vláda, ktorá z volieb vzíde, vždy reprezentuje isté názorové spektrum. Vôľa ostatných bude zastúpená opozičnými stranami. Preto sa zložením vlády poslanie ostatných strán, samozrejme, nekončí, naopak, začne sa dôležitá úloha kontroly vlády a ďalších inštitúcií," podotkla.

image

„To my sme vy-hra-li!!!“ Ficov návrat z politického hrobu: eufória nemala konca

Hlava štátu zdôraznila, že voľby boli demokratické a zákonné, poďakovala sa voličom a ocenila vysokú účasť. Apelovala aj na vzájomný rešpekt medzi občanmi. Verí, že výsledok volieb nezmení hodnotové nastavenie ani spoločné úsilie o spravodlivú a demokratickú spoločnosť.

Skonštatovala, že po voľbách býva časť spoločnosti spokojná a časť sklamaná. Rozumie obavám niektorých voličov. Zdôraznila, že jednou z najdôležitejších úloh novej vlády preto bude čo najviac stlmiť spoločenské rozpory. "Vláda ktorá vznikne, bude vládou Slovenskej republiky, a teda vládou, ktorá má slúžiť všetkým občanom," vyhlásila prezidentka.

Do parlamentu sa celkovo dostalo šesť strán a jedna koalícia. S podporou 22,94 percenta hlasov zvíťazil Smer-SD, čo mu prinieslo 42 kresiel v Národnej rade SR.

Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej si môžete prečítať v plnom znení:

"Vážené spoluobčianky, vážení spoluobčania,

v sobotu sme si zvolili nových poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Chcela by som sa poďakovať vám, ktorí ste sa na voľbách zúčastnili a využili tak dôležitú možnosť vyjadriť sa k budúcnosti Slovenska. Zároveň sa chcem poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a priebehu volieb.

Boli to voľby demokratické a zákonné. A som rada, že túto skutočnosť dnes nikto nespochybňuje, napriek hlasom, ktoré sa objavovali pred voľbami.

Navyše, parlamentné voľby mali pomerne vysokú účasť, a teda ich výsledky o to lepšie odzrkadľujú názory, nálady a hodnoty spoločnosti.

Najbližšie dni budú časom politických rokovaní, predovšetkým medzi politickými stranami, ale aj medzi mnou a lídrami politických strán. Zároveň najbližšie dni ukážu, ktoré strany budú schopné nájsť väčšinu v parlamente pre podporu svojej koalície. Vláda, ktorá z volieb vzíde, vždy reprezentuje isté názorové spektrum. Vôľa ostatných bude zastúpená opozičnými stranami. Preto sa zložením vlády poslanie ostatných strán samozrejme nekončí, naopak začne sa dôležitá úloha kontroly vlády a ďalších inštitúcií. Lebo výsledok volieb je pre každú stranu, či koaličnú alebo opozičnú, predovšetkým zodpovednosťou.

Tak, ako po každých voľbách, aj po týchto, je časť spoločnosti spokojná a časť sklamaná. Rozumiem, že volebné výsledky sú pre mnohých ľudí spojené aj s rôznymi obavami. Preto bude jednou z najdôležitejších úloh novej vlády, čo najviac stlmiť spoločenské rozpory. Lebo spoločenský zmier a súdržnosť ďaleko presahujú horizont akýchkoľvek volieb. Voľby sú predovšetkým nástrojom na legitímne spravovanie štátu. Ale také spravovanie, ktoré vo výsledku vedie k budovaniu a upevňovaniu spoločenstva a nie k jeho rozkladu. Vláda ktorá vznikne, bude vládou Slovenskej republiky, a teda vládou, ktorá má slúžiť všetkým občanom.

Ústavnou tradíciou na Slovensku je poveriť zostavením novej vlády predsedu strany, ktorá získala vo voľbách najvyšší počet hlasov voličov. Úlohou hlavy štátu je rešpektovať výsledok demokratických volieb a zároveň zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Z tohto dôvodu dnes poverím zostavením vlády predsedu strany Smer Roberta Fica. Tak, ako bolo zvykom pri každom jednom poverovaní doposiaľ, aj toto poverenie bude časovo ohraničené. O svojom postupe budem informovať aj ďalších lídrov politických strán a verejnosť. Ešte dnes sa okrem Roberta Fica stretnem aj s predsedom hnutia Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom a zajtra ráno s predsedom strany Hlas Petrom Pellegrinim. V nasledujúcich dňoch budú pokračovať stretnutia s ďalšími lídrami.

Vážení spoluobčania, vážené spoluobčianky,

aj keď nás politika rozdeľuje, ako ľudia sa  musíme rešpektovať. Výsledok volieb nezmení naše hodnotové nastavenie a verím, že ani naše spoločné úsilie o spravodlivú a demokratickú spoločnosť. Pretože budovanie a ochrana demokracie je hodnota ďaleko prevyšujúca našu rozmanitosť."

01 - Modified: 2023-10-02 11:20:05 - Feat.: 1 - Title: Je absurdné označovať Smer za proruskú stranu, reaguje Kremeľ na výsledok volieb 02 - Modified: 2023-10-02 08:49:51 - Feat.: 1 - Title: Čaputová sa poobede stretne s Ficom, predtým poskytne vyhlásenie k voľbám 03 - Modified: 2023-10-01 13:24:11 - Feat.: 1 - Title: Čaputová poverí Ficov Smer zostavením vlády v pondelok. Lídrov bude informovať o ďalšom postupe 04 - Modified: 2023-10-01 12:51:41 - Feat.: 0 - Title: VOĽBY 2023 ONLINE: V pondelok poverím víťaza volieb zostavením vlády, napísala prezidentka na Facebooku 05 - Modified: 2023-10-01 11:38:34 - Feat.: 1 - Title: Kto za to môže, že čelíme úpadku a záhube? 06 - Modified: 2023-10-01 07:37:20 - Feat.: 1 - Title: Prvé vyjadrenie prezidentky k voľbám: Najväčšiu zodpovednosť za ďalší vývoj nesie víťaz volieb 07 - Modified: 2023-10-01 06:20:55 - Feat.: 0 - Title: Parlamentné voľby 2023 ONLINE: Podľa exit pollov vyhrá PS, hlasy sčítavajú pomaly
01 - Modified: 2024-05-09 10:03:12 - Feat.: - Title: Prezidentka podpísala opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia 02 - Modified: 2024-05-08 09:30:52 - Feat.: - Title: Čaputová: Pamätajme na odkaz vojny, že nenávistné ideológie môžu zabíjať 03 - Modified: 2024-05-07 18:17:31 - Feat.: - Title: Prezidentka vetovala zákon o strategických investíciách 04 - Modified: 2024-05-07 17:46:51 - Feat.: - Title: Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách. Viaceré body legislatívy považuje za problematické 05 - Modified: 2024-05-07 15:52:15 - Feat.: - Title: Čaputová zagratulovala víťazom novinárskej súťaže Štúrovo pero
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
09. máj 2024 12:11