StoryEditor

Richard Vašečka kandiduje na predsedu KDH. Hlinovi bodli dýku do chrbta, tvrdí Matovič

08.02.2018, 08:55
Alojz Hlina by chcel hnutie doviesť až do parlamentných volieb 2020.

Richard Vašečka sa rozhodol kandidovať proti Alojzovi Hlinovi na post predsedu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). "Rozhodol som sa kandidovať za predsedu KDH," vyhlásil Vašečka na brífingu. Ako ďalej uviedol, viedli ho k tomu dva dôvody. 

Do strany ho volali

Prvým boli výzvy priamo zvnútra KDH, ktoré dostával dlhodobo, "v poslednej dobe sa však s nimi ako keby roztrhlo vrece." 

Druhým dôvodom je, že Slovensko potrebuje silnú kresťanskodemokratickú stranu. Podľa Vašečku je vo vnútri strany čoraz viac ľudí, ktorí nie sú s Alojzom Hlinom na poste predsedu spokojní. "Je verejne známe, že ja ľudí spájam a nie rozdeľujem. KDH so súčasným predsedom je pre mnohých ľudí neprijateľné. Ja dokážem týchto ľudí osloviť," vysvetľoval Vašečka.

Nespokojnosť v KDH

Nespokojnosť členov KDH má byť najmä s tým, ako sa KDH pod vedením Alojza Hlinu mení. Údajne prestáva byť kresťanské aj demokratické. "Výrok jedného člena: možnože s Hlinom dosiahneme tých päť a pol ale aj tak nebudú v parlamente kresťanskí demokrati," objasňoval situáciu vnútri strany Vašečka.

Hlinov problém je podľa neho aj v tom, že nedokáže komunikovať s potenciálnymi koaličnými partnermi. "Súčasný predseda KDH si so Sulíkom ani nepodá ruku, s Kollárom nechce byť ani v jednej miestnosti a s Matovičom si odkazuje cez médiá. Ja dokážem so všetkými týmito ľuďmi komunikovať."

Hlina na tlačovej konferencii na tieto slová reagoval s tým, že on s Kollárom v jednej miestnosti na danom stretnutí v dóme sv. Martina nakoniec bol. "Ja som v tej miestnosti s Kollárom bol, ja som to vydržal. Aj keď som nadšením nesršal," povedal Hlina.

​Vašečka tvrdí, že osobne riskuje, vzdáva sa funkcie vo výbore aj postu šéfa poslaneckého klubu. Rovnako odchádza zo strany, ktorá má stabilné preferencie. "Osobne nič nezískavam ale členom KDH poskytujem obrovskú výhodu, mať predsedu strany v parlamente. Nemusia čakať do roku 2020 môžu to mať hneď," vyhlásil Vašečka.

Do vlády áno, ale bez Smeru

Autentická kresťanskodemokratická strana má podľa Vašečku reálnu šancu získať na Slovensku vo voľbách 20 percent hlasov.  Nie je to však jeho ambícia do najbližších volieb, skôr dlhodobý cieľ. Po voľbách v roku 2020 chce, aby bolo KDH nie len v parlamente ale aj súčasťou vládnej koalície.

"Viem, si predstaviť, že kresťanskí demokrati môžu spolupracovať so sociálnymi demokratmi, ale to na Slovensku nemáme. Takže Smer nie," vylúčil povolebnú spoluprácu so Smerom.

Dnes už je členom KDH, ktorým je rozhodnutý zostať ak ho aj snem nezvolí 17. marca za svojho predsedu.

Hlinovi bodli dýku do chrbta

Podľa Igora Matoviča spravil Hlina v KDH kus práce. "Lojzo Hlina urobil kus práce v KDH. Začal čistiť KDH od podlahy a nechcem byť zlý, ale niekedy sa to dá prirovnať k tomu, že prišiel v montérkach s vidlami a začal čistiť," popísal Matovič situáciu u kresťanských demokratov.

Tlačová konferencia OĽaNO:

Miesto vďaky však mala prísť dýka do chrbta. "Miesto toho, aby mu po tom ako ich vyčistil, dali medailu, tak mu dali dýku do chrbta," vyhlásil Matovič s tým, že niektorým ľuďom v štruktúrach KDH asi takéto čistenie vadí.

Na Vašečku sa nehnevá

Na druhej strane však líder obyčajných nezazlieva rozhodnutie Richarda Vašečku. "Vašečkovi som vždy dôveroval a nezostáva dúfať, že si svoj krok dobre rozmyslel," poprial Matovič dnes už bývalému predsedovi poslaneckého klubu svojho hnutia. 

Podľa Matoviča to však bolo prekvapivé. "Podraz to určite nie je, bolo to prekvapivé, toto rozhodnutie nám oznámil po tom, ako ho urobil," ozrejmil Matovič. Zároveň priznal, že o tom debatovali včera na poslaneckom klube, kde panovala dobrá atmosféra.

Nech ich osvieti duch svätý

Na otázku novinárov, koho by si viac prial na poste predsedu KDH odmietol Matovič priamo odpovedať. Je však presvedčený, že delegáti snemu rozhodnú správne. "V prípade kresťansko-demokratického hnutia, prajem delegátom snemu ducha svätého, nech ich osvieti a nech sa rozhodnú tak, aby to pre Slovensko lepšie bolo," poprial pred voľbou Matovič.

Aj Matovič aj viacerí poslanci OĽaNO potvrdili, že v súčasnosti sa žiadne ďalšie odchody zo strany nechystajú.

Hlina sa teší demokratickosti KDH

Prevažnú časť svojej tlačovej konferencie, ktorá sa mala pôvodne týkať rozhodnutia Ústavného súdu, pri ktorom podľa Hlinu vyhrali úžerníci, venoval téme kandidatúry Vašečku na predsedu KDH aj jeho súčasný predseda Alojz Hlina. Ten vyzdvihol demokratickosť hnutia. 

"KDH má skoro 10-tisíc členov, KDH je demokratická strana, v KDH má každý právo voliť a byť volený. Každý z našich členov má právo kandidovať na predsedu. Som rád predsedom takej strany," povedal Hlina a dodal, že "voľby predsedu KDH sú oslava demokracie."

Na margo svojho pôsobenia v strane uviedol, že by rád kresťanských demokratov dotiahol až do parlamentných volieb, ktoré sú podľa Hlinu skúškou správnosti stratégie politickej strany. "Príde mi normálne, nechať doviesť ten tím do volieb, obzvlášť keď sa darí," povedal Hlina a prirovnal to k situácii mužstva, ktoré by chcelo po vyhratom polčase vymeniť kapitána alebo trénera.

Nevťahujte do politiky vieru...

Vašečkovu kandidatúru rešpektuje, avšak priznal, že sa mu nepáčilo spôsob, akým to Vašečka komunikoval. Vadili mu osobné útoky na jeho osobu. "Chcem poprosiť Richarda Vašečku, ak sa to dá, ja som pripravený na zápas ideí myšlienok predstáv, aby sme sa vyhli osobným atakom, ozaj zraňujú," povedal Hlina.

Zároveň kritizoval Vašečku za to, že spochybňuje jeho kresťanstvo a vieru. "Chcem poprosiť Richarda, aby neposudzoval moje kresťanstvo, či som alebo nie som dostatočne kresťanský. Prosím ťa neťahaj vieru do politiky."

TK Alojza Hlinu (o Vašečkovom rozhodnutí v čase od 2:30):

... a ani cirkev

Hlina zároveň vyzval, aby do vnútrostraníckeho boja nebola vťahovaná cirkev. Priamo označil agentúru Polis, ktorá mala podľa neho uviesť, že niektorí biskupi podporujú Vašečku. "Vyjadrenia, že Vašečka má podporu niektorých biskupov majú rovnakú výpovednú hodnotu ako prieskumy tejto agentúry."

Svojho protikandidáta v strane privítal a skonštatoval, že on KDH buduje ako "veľký otvorený dom, kde bude veľa ľudí." "Richard vitaj v dome, dvere sú otvorené, cíť sa dobre."

Na otázky vnútrostraníckej stiuácie Hlina reagoval, že "KDH nie je v kríze, určite nie je v kríze, v KDH je dobrá nálada, že sa niečo deje a že sa veci menia k lepšiemu." Na informácie, ktoré prezentoval Vašečka ohľadne Hlinovej klesajúcej podpory v hnutí jeho predseda reagoval výzvou, aby sa ľudia išli pozrieť na ich okresné snemy a pýtali sa na názor priamo delegátov.

01 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 02 - Modified: 2024-04-25 21:43:50 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi, náklady sa nemajú preniesť na pacienta 03 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 04 - Modified: 2024-04-24 14:13:06 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície 05 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
27. apríl 2024 08:15