StoryEditor

Displeje mobilných telefónov: čo sa za 30 rokov zmenilo

28.08.2017, 00:00
Dnešné mobilné zariadenia sa oproti svojím predchodcom vyznačujú menšou veľkosťou i hmotnosťou. Displeje sa však z tohto trendu vymykajú.

Mobilné telefóny prešli za viac ako tri desaťročia vývojom, ktorý zmenil mnohé z našich zvykov. Stali sa personálnymi asistentmi, kalendárom, diárom, fotoaparátom a kamerou a v konečnom dôsledku počítačom vo vrecku. S prvými mobilnými telefónmi bolo spojené len telefonovanie. Ich veľkosť a hmotnosť bola v porovnaní s dneškom gigantická kvôli veľkej batérii a všetkej elektronike. Oproti tomu boli displeje veľmi malé a dokázali zobraziť len telefónne číslo.

Postupným vývojom sa prechádzalo k miniaturizácii zariadení a zväčšovaní displejov, ktoré už boli LCD. Telefóny začali zvládať viac funkcií, akými boli kalkulačka či posielanie textových správ, neskôr aj jednoduché hry, prichádzali verzie s prvými farebnými displejmi. Prelom rokov 2008 a 2009 priniesol prvé smartfóny, ktorých podoba a dotykové ovládanie bez klávesnice sú používané dodnes. Čo sa však zmenilo, sú rozmery. Kým v začiatkoch mobilnej komunikácie bolo trendom zmenšovanie zariadení, v dnešnej dobe je to naopak.

Prelomovým bolo zariadenie Samsung Galaxy Note predstavené počas veľtrhu spotrebnej elektroniky IFA v Berlíne v septembri 2011. Jeho 5,3-palcová uhlopriečka vyvolala rozporuplné reakcie, rovnako ako stylus, elektronické pero, ktorého využitie zotrvalo až do súčasnosti pod názvom S Pen a je charakteristickým znakom zariadení Samsung Note. Bolo to v čase, keď priemerná veľkosť uhlopriečky smartfónov dosahovala ani nie 4 palce. Samsung týmto krokom prekvapil všetkých, ale produkty uhlopriečky radu Note sa každým rokom zväčšovali. Kritika však nebola namieste, pretože spotrebitelia, najmä z biznis, či umeleckého prostredia, si produkty Note obľúbili natoľko, že k veľkým uhlopriečkam sa priklonili aj ďalší. Keďže Samsung svoju technológiu S Pen prepracoval k dokonalosti, v tomto smere konkurenciu nenašiel.

​Dôvod priniesť väčšiu uhlopriečku však nebol samoúčelný. Väčší displej dáva väčší používateľský komfort, možnosť multitaskingu, či robenie si poznámok priamo na displeji ako do klasického diára. Všetci, čo mali možnosť vyskúšať si rad Note, alebo ho dlhodobo využívali, potvrdia, že väčší displej je oveľa prehľadnejší a v mnohých prípadoch im nahrádza napríklad prácu na notebooku. Úprava dokumentov, správa emailov, sledovanie sociálnych sietí či videí sú ďaleko jednoduchšie ako na displeji s menšou uhlopriečkou. Drobnou nevýhodou takéhoto smartfónu je len väčší rozmer celého zariadenia. To však vyvážia všetky ostatné pozitíva spomenuté vyššie.

Je rok 2017 a Samsung prichádza so svojou vlajkovou loďou Galaxy Note8. Infinity displej nielenže naberá obrovské rozmery (uhlopriečka dosahuje pozoruhodných 6,3 palca), ale po prvýkrát je z radu Galaxy Note odstránené akékoľvek hardvérové tlačidlo. Písanie poznámok, kreslenie, multitasking či úprava obrázkov a videí – to všetko je s ôsmym nasledovníkom v rodine Note jednoduchšie, zábavnejšie a možností je čoraz viac.

Veľké displeje sa v súčasnosti dostali do gigantických rozmerov a my budeme v najbližších rokoch svedkami toho, do akých čísiel sa veľkosti uhlopriečok dostanú a aké nové funkcie nám prinesú. 

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
28. apríl 2024 17:28