StoryEditor

Hus Burgenlandu

11.09.2017, 00:00
Panónsky festival pre pôžitkárky a pôžitkárov

Jeseň v Burgenlande - v krajine začína prekvitať hra farieb, vinobranie je v plnom prúde a hus má práve teraz hlavnú sezónu.   Tento operenec je predsa domácim symbolom Burgenlandu a počas celého roka sa teší zo šťavnatej trávy na tunajších pastvinách. To sú tie najlepšie predpoklady na to, aby si labužníci na jeseň pochutnali na delikátnom husacom pokrme. K jedlu sa servírujú vynikajúce vína z najslnečnejších honov, ktoré si získali medzinárodné uznanie a chválu vo forme význačných ocenení.

Po šiestykrát prezentuje Burgenland na jeseň 2017 zážitkový festival „Hus Burgenlandu“, počas ktorého od začiatku októbra až do decembra prebieha viac ako 30 atraktívnych ponúk a podujatí, súvisiacich s opereným panónskym symbolom. Spektrum siaha od workshopu na páranie peria cez lahodné husacie gala menu až po podujatia na sviatok svätého Martina - Martiniloben. K tomu sa budú podávať excelentné vína z tých najslnečnejších honov, ktoré získali medzinárodné uznanie a chválu vo forme význačných ocenení.

Aj v tomto roku sa konajú husacie hody na viacerých miestach, ktoré kladú špeciálny dôraz na regionálnosť miestnych špecialít, vín aj výrobcov.

Až po 60te roky boli husi neoddeliteľnou súčasťou panónskeho regiónu a chrumkavá, čerstvo upečená hus bola zlatým klincom takmer každého slávnostného stola. Potom hus upadla takmer do zabudnutia. V roku 2002 sa vytvorila skupina angažovaných poľnohospodárov, založila združenie „Südburgenländische Weidegans“ a v krátkom čase sa postarala o vzkriesenie tohto tradičného domáceho zvieraťa.

Jeseň je okrem toho obdobím festivalov vína v Burgenlande a cenami ovenčení vinári a vinárstva ponúkajú svoje vynikajúce vína na ochutnávku. Podľa výberu dokonca s prehliadkou pivnice a vinárskym olovrantom alebo návštevou viechy „Heurigen“. Každá oblasť – zo severu na juh má, čo sa vína týka, svoje osobitosti a špeciality.

​Husacie zážitkové hody 2017

16.-19.09. Bad Sauerbrunn

30.09.-01.10. Bad Tatzmannsdorf

13.-15.10. Rust

14.-15.10. Oggau am Neusiedler See

11.11. Markt St. Martin

11.11. St. Martin an der Raab

Jeseň je v Burgenlande tiež obdobím vínnych festivalov, počas ktorých vám svoje vynikajúce vína ponúknu mnohé ocenené vinárstva. V prípade záujmu dokonca aj s prehliadkou pivnice a vinárskym občerstvením.

V severnom Burgenlande môžete zažiť „Martiniloben“ (svätomartinské hody), v strednom sa oslavuje Frankovka modrá a južný vás pozýva na festival Uhudlerfest. Každá oblasť má s vínom spojené jedinečné vlastnosti a špeciality.

3 tipy na vínne festivaly od severu až na juh:

Golser Martiniloben

10. – 12. 11. 2017

Rotweinherbst Horitschon

28. – 29. 10. 2017

Uhudler-Sturmfest v Heiligenbrunne

30. 9. 2017

Slnečné vyhliadky: tie najlepšie ponuky v Burgenlande. Panónski hostitelia napr. hotely Vila Vita Pannonia, AVITA Resort či ubytovatelia zo združenia Urlaub am Bauernhof, vás očakávajú s atraktívnymi balíčkami a pozývajú vás na dovolenku do najvýchodnejšej spolkovej krajiny Rakúska.

Tu sa dostanete k

Top ponukám: http://www.burgenland.info/sk/top-ponuky

Viac informácií na: http://www.burgenland.info/sk

​(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 01:04