Vyššie ceny energií zásadne menia pohľad na úspory vo firmách, do popredia sa dostáva výroba vlastnej elektrickej energieEnergie2, a. s.
StoryEditor

Vyššie ceny energií zásadne menia pohľad na úspory vo firmách, do popredia sa dostáva výroba vlastnej elektrickej energie

05.10.2021, 00:00
Záleží vám na efektívnosti využívania energií vo vašej firme? Neviete sa rozhodnúť, kedy a či je ten správny čas na nové investície do obnoviteľných zdrojov energie? Prečo sa fotovoltika označuje za energiu budúcnosti? Odpovede nielen na tieto otázky nám poskytol Eduard Chudovský, obchodný riaditeľ spoločnosti Energie2, a. s., ktorá v tejto oblasti poskytuje komplexné služby od poradenstva, cez realizáciu až po financovanie celých projektov

Na úvod si v stručnosti predstavme spoločnosť Energie2. Čomu sa venuje?

Energie2, a. s. je už 10 rokov etablovaná slovenská spoločnosť zabezpečujúca dodávky elektrickej energie a zemného plynu na slovenskom aj zahraničnom trhu pre všetky typy firiem, ako aj pre domácnosti. V posledných rokoch sa intenzívne zameriavame aj na efektívne využívanie obnoviteľných zdrojov energií u firemných zákazníkov a pomáhame im tak dosahovať ďalšie úspory. Začínali sme v roku 2011, ale treba priznať, že sme neboli úplní nováčikovia, pretože zakladajúca skupina ľudí mala už pred vznikom spoločnosti s energetikou skúsenosti. V každom prípade sme firmu rozbiehali od nuly a musím povedať, že to bolo veľmi pekné a tiež hektické obdobie. V tom čase sme boli pre všetkých nová a neznáma značka alebo, ako sa aj hovorilo, „alternatívny dodávateľ“. Naším cieľom bolo poskytovať zákazníkom výhodnejšie podmienky na trhu v porovnaní s dominantnými dodávateľmi elektriny alebo plynu.

Čo sa za 10 rokov zmenilo a kam sa spoločnosť posunula?

Výrazne sa zmenilo povedomie firemných zákazníkov o energetike, a tým sa aj celý proces u zákazníka posunul do odbornejšej a profesionálnejšej roviny. Z toho vyplýva tá najzásadnejšia vec, a to, že sa zmenili požiadavky zákazníka na nás. Dnes už so zákazníkmi neriešime iba dodávku komodity. Niektorí klienti s nami riešia najskôr celkové nastavenie energetiky ich prevádzky a očakávajú od nás riešenia na kľúč. Komodita je potom súčasťou riešenia. Spoločnosť Energie2 sa teda posunula do roviny kľúčového partnera pre našich odberateľov. Čo je rovnako dôležité, pôsobíme aj v zahraničných krajinách.

V Českej republike sme aktívni od začiatku našej činnosti. Zahraničné trhy nám dodávajú aj viac skúseností. Napríklad to, čo riešime dnes na Slovensku, sme riešili pred 3 rokmi na inom trhu, a naopak. Takže oproti iným spoločnostiam pôsobiacim len na našom území máme v tomto určite nenápadnú, ale silnú výhodu. Na trhu sme sa už ako dodávateľ elektriny a plynu etablovali a víziou našej spoločnosti je aj naďalej našu pozíciu posilňovať, preto sa intenzívnejšie zameriavame aj na obnoviteľné zdroje energie a ponuku doplnkových služieb.

O čo teda konkrétne ide?

Kľúčové je zabezpečiť zákazníkom komplexné riešenia v energetike. Dôraz kladieme hlavne na efektívne využívanie energie a úsporu primárnych zdrojov. Takže z toho aj vyplýva naše aktuálne portfólio. Vieme klientovi ponúknuť služby od výmeny svietidiel za LED technológiu, cez riešenie a správu tepelného hospodárstva až po realizáciu a pripojenie fotovoltických elektrární na kľúč. Túto myšlienku nám dokonca vnukli samotní klienti pred pár rokmi, keď sa na nás sami obracali ako na svojho dodávateľa, s požiadavkami na posúdenie ich súčasného stavu alebo priamo realizáciu týchto opatrení. Takže ako prirodzená reakcia na tieto požiadavky našich zákazníkov vznikla spoločnosť Energie2 Services, s. r. o., člen skupiny Energie2, ktorá pre našich klientov zabezpečuje časť týchto služieb.

Obnoviteľné zdroje energie budú v najbližšom období veľmi aktuálnou témou. Doteraz boli skôr bodom záujmu skupiny ľudí, nadšencov, ktorí mali záujem využívať ekologické spôsoby výroby elektriny a tepla. Pri súčasných cenách elektrickej energie a plynu, plus ak do toho zarátame zlepšenie technológií a ich zlacnenie v posledných rokoch, dáva využívanie slnečnej energie a iných obnoviteľných zdrojov veľký zmysel. Z tohto dôvodu sa stala „hitom“ práve fotovoltika. Vyžaduje si minimálnu údržbu a má aj dlhú životnosť, až 25 rokov. V kombinácii s dostupnými cenami technológií sa dokáže návratnosť investície dostať na 6 a menej rokov, a v ďalších rokoch životnosti prináša zdroj výnosov. Aj preto sa na danú technológiu špecializujeme a klientom prinášame komplexný pohľad na jej využitie.

Čo vás odlišuje od konkurencie?

Dnes pripravujeme našim klientom presnú simuláciu, ročný model fungovania takého zdroja, akoby bol reálne pripojený, a výstupom sú presné čísla o klientovej spotrebe, výrobe, využiteľnosti počas jeho prevádzky v reálnom čase, investícii a výnosoch v presných podmienkach. Vie si tak veľmi rýchlo a presne povedať, aký výkon sa mu ešte oplatí a nemusí podľahnúť tlaku obchodníkov, ktorí mu chcú zaplniť celú strechu. My sa snažíme navrhnúť čo najefektívnejšie a ekonomicky najvýhodnejšie riešenie.

Zároveň tým, že sme aj dodávateľ a obchodník s elektrinou, tak zákazníkovi automaticky prevezmeme aj povinnosti spojené s odchýlkou na výrobe, alebo vieme vykúpiť prebytky elektriny, ktoré odberateľ nespotrebuje počas dňa. Pre nás úplná samozrejmosť, ale nie je to bežné na trhu. Rovnako tak ako aj podpora pri povoleniach a administratívnom pripojení zdroja do verejnej siete. Mnohých odberateľov ceny energií donútia konať a prestanú riešiť otázku, či je vôbec takéto riešenie pre nich vhodné, ale zamerajú sa skôr na to, ako túto investíciu zrealizovať čo najskôr. Práve pre nich sme v spolupráci s bankou pripravili viaceré modely financovania, napríklad aj splácanie z úspor.

Počúvame o trende zdražovania vo všetkých oblastiach hospodárstva. Porastú aj ceny za energie?

Bohužiaľ, už sa tak stalo, a to zásadným spôsobom. Len medziročne stúpla cena silovej elektrickej energie na veľkoobchodných trhoch o viac ako 100 % a cena plynu dokonca ešte výraznejšie. Väčšina firemných odberateľov uzatvára zmluvy na ďalší rok práve v tomto období, takže dnešné ceny sa im prejavia v nákladoch už v budúcom roku 2022. Čo je však horšie, očakáva sa, že tento trend vyšších cien bude pokračovať aj v ďalšom období. Preto ešte nikdy nedávali úsporné opatrenia väčší zmysel ako dnes a najväčšia úspora je na energii, ktorú nespotrebujeme alebo si ju vyrobíme sami. Tento trend vnímame aj my a zachytili sme aktuálne zvýšený dopyt po takýchto riešeniach. Treba si uvedomiť aj to, že celý realizačný aj legislatívny proces pripojenia a spustenia fotovoltického zdroja nám dnes trvá priemerne 4 až 6 mesiacov, preto ak chceme šetriť náklady už budúci rok od jari a celé leto, začať s projektom je vhodné už túto jeseň.

Aké sú plány spoločnosti Energie2 na najbližšie roky?

Chceme ponúknuť čo najkomplexnejšiu službu zákazníkovi ako súčasť dodávky energií. Energie2 chce byť silným a stabilným partnerom pre svojich zákazníkov a chceme ďalej spoločne s nimi napredovať. Plánujeme pokračovať v raste dodanej energie a budeme čoraz viac podporovať sekciu obnoviteľných zdrojov, energetických služieb a nových produktov. A ak sa práve zamýšľate nad rovnakými témami aj vo vašej prevádzke, môžete sa na nás obrátiť na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Sledujeme aj ďalšie trendy tak, aby sme priniesli klientom vždy aktuálne riešenia a už teraz sa napríklad pripravujeme na zmeny zákona, ktoré nás v najbližšom roku čakajú a nemyslím tým len elektromobilitu, ale napríklad aj nové možnosti fungovania trhu s energiami tak pre výrobcov, ako aj spotrebiteľov elektriny. Azda po dlhšom čase sa zmení niečo zaužívané, my sa na to už veľmi tešíme a budeme pri tom.  Vyššie ceny energií zásadne menia pohľad na úspory vo firmách, do popredia sa dostáva výroba vlastnej elektrickej energie Vyššie ceny energií zásadne menia pohľad na úspory vo firmách, do popredia sa dostáva výroba vlastnej elektrickej energie Energie2

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 02:03