StoryEditor

Klenoty s drahokamami vzácnejšími než diamant

14.11.2017, 23:00
Väčšina ľudí si myslí, že najvzácnejšie drahokamy na svete sú diamanty. Hovorí sa o nich, že sú večné, ale zďaleka nie sú najdrahšie.

V skutočnosti existujú menej známe kamene, ktoré majú ešte väčšiu hodnotu než diamanty rovnakej veľkosti. Napríklad vzácny rubín, smaragd, zafír alebo paraíba turmalín sú vďaka svojim unikátnym vlastnostiam ešte cennejšie a pre svoje nádherné farby sú vyhľadávané klenotníkmi a zberateľmi z celého sveta. Ich cena sa pohybuje v tisícoch dolárov za karát.

100 % nárast hodnoty

Iba za posledných 5 rokov sa hodnota farebných drahokamov zvýšila o viac než 100% s priemerným ročným nárastom 22,4%. Klenoty s farebnými drahokamami vysokej kvality sú preto vhodnou možnosťou, ako bezpečne uložiť svoje financie so zárukou dlhodobého zhodnotenia. Oproti iným aktívam majú naviac, podobne ako vzácne umelecké diela, pridanú estetickú hodnotu. Sú ozdobou i rodinným symbolom, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Pri výbere rodinného pokladu buďte obozretní, požadujte individuálnu nezáväznú konzultáciu a certifikát. V ALO diamonds môžete využiť odbornú poradenskú službu Private Client Services v príjemnom prostredí VIP showroomu v Prahe alebo na Vami uprednostnenom mieste. Môžete čakať nadštandardnú starostlivosť, v rámci ktorej Vám odborníci radi poskytnú nezáväznú konzultáciu. Pri nákupe drahokamu nad jeden karát tu získate medzinárodný certifikát (GIA, EGL alebo HRD), v čom sú zaznamenané dôležité vlastnosti (čistota, brus, farba, hmotnosť) a pôvod farebného drahokamu. Samozrejmosťou je aj doživotná záruka starostlivosti o Váš šperk.

Hlavným faktorom je farba

Hodnota a cena každého z drahokamov narástla podľa jeho stupňa kvality. Tá sa meria podľa rôznych kritérií, ktorých dôležitosť sa mení v závislosti od druhu kameňa. Pri rubínoch, najdrahších a najvzácnejších zo všetkých kameňov, je dôležitým atribútom farba. Najžiadanejšia je sýta červená – tzv. „holubia krv“. V roku 2015 bol prsteň s rubínom tejto vzácnej farby vydražený v aukcii Sothebys za viac než 30,3 milióna dolárov. Pri smaragdoch okrem stupňa čistoty rozhoduje aj sýtosť zelenej farby, vďaka ktorej je jeho cena aj niekoľko tisíc dolárov. Výnimkou nie je ani zafír, ktorý sa vyskytuje vo všetkých farbách. Medzi najcennejšie sa radí sýta modrá, ktorú šperkári považujú za veľmi obľúbenú. Prednedávnom sa objavil paraíba turmalín, ktorý vďaka svojej jedinečnosti (na svete neexistujú dva rovnaké) sa rýchlo zaradil medzi veľmi žiadané drahokamy. Jeho cena od roku 1989, kedy bol objavený v štáte Paraiba, sa vyšplhala na niekoľko tisíc dolárov za karát. Či už preferujete akúkoľvek farbu, jej súvislosť s celkovou hodnotou šperku Vám radi bližšie vysvetlia odborníci z ALO diamonds. V renomovanom československom klenotníctve si môžete vyberať z širokej ponuky klenotov s drahokamami najrôznejších odtieňov a veľkostí. Ich jedinečný dizajn naviac rešpektuje súčasné trendy a zároveň zostáva nadčasový.

ALO diamonds, Private Client Services, M/+421 911 275 059, E/Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 17:58