StoryEditor

Parkovanie budúcnosti teraz po prvýkrát v Bratislave

20.11.2017, 23:00
Prvý automatický parkovací systém uviedli do prevádzky v roku 1951 vo Washingtone D.C. v USA. Na ploche iba 7,6 m x 12 m dokázal zaparkovať až 72 áut. Dnes sú automatické parkovacie systémy bežnou súčasťou moderných veľkomiest. Najrozšírenejšie sú v Japonsku, no automatickú parkovaciu garáž nájdete aj v blízkej Viedni alebo Budapešti.

Najväčšia výhoda automatických parkovacích systémov spočíva v tom, že na relatívne malej ploche umožnia zaparkovať veľký počet áut. Je to vysoko bezpečný, efektívny a pre užívateľov maximálne komfortný systém parkovania, ktorý je už desaťročia bežnou súčasťou moderných západných veľkomiest. A čoskoro sa vďaka projektu PROXENTA Residence k týmto technicky vyspelým mestám pridá aj Bratislava.

Budúcnosť v parkovaní

Zastavanosť území a nedostatok miesta vyžadujú inteligentné riešenia, ktoré ponúkajú na malej ploche veľký počet parkovacích miest a súčasne zohľadňujú požiadavky svojho okolia. Takými sú plne automatické parkovacie systémy, ktoré dokážu ušetriť viac ako 60% miesta oproti štandardnému spôsobu parkovania. Samotný proces parkovania je pritom veľmi jednoduchý a od vodiča nevyžaduje takmer žiadne úsilie.

Parkujte ako pán!

V automatických parkovacích systémoch sú autá naskladané jedno na druhom v regáloch na niekoľkých nadzemných alebo podzemných podlažiach. Automatický parkovací systém využíva počítače, senzory, kamery, výťahy a ďalšie mechanické komponenty na to, aby dopravil auto bez vodiča
z parkovacej kabíny na prvé voľné parkovacie miesto, a to v čase, ktorý sa ráta na sekundy.

Odborníci vidia v automatických parkovacích systémoch budúcnosť v parkovaní. Takéto systémy nielenže šetria miesto, ale sú aj omnoho ekologickejšie a predovšetkým bezpečnejšie – vozidlá parkujú v tomto systéme bezpečne a spoľahlivo, ako keby boli uložené v trezore. dreamstime.com - ilustračné foto

Parkovanie novej generácie

Automatický parkovací systém v PROXENTA Residence je skvelým príkladom toho, ako sa dajú v zahustených centrách miest vytvoriť atraktívne parkovacie priestory. Rezidenti a návštevníci PROXENTA Residence budú mať k dispozícii 108 parkovacích miest vo vlastnom hi-tech parkovacom systéme. Na piatich podzemných podlažiach sú vozidlá ukladané bezpečne, úsporne a plne automaticky. Na úrovni ulice sa nachádzajú štyri vjazdové a výjazdové kabíny. Vodič vojde s autom do kabíny, zaparkuje podľa informácií na navigačnom paneli, vystúpi a opustí vjazdové miesto. 

Kabíny sú vybavené senzormi, ktoré kontrolujú rozmery auta, jeho umiestnenie a prítomnosť osôb. Akonáhle osoby opustia priestor a potvrdia ukončenie procesu parkovania, auto je plne automaticky umiestnené na voľné regálové miesto
v podzemí. Samotné parkovacie priestory v suteréne sú pre vodičov neprístupné. Pri odjazde vodič príde pred výjazdovú kabínu, vozidlo si privolá kartou a po otvorení brány nasadne do svojho vozidla a odíde.

Parkovací systém je vybavený otočným zariadením a vodič vychádza v smere jazdy.
Plná automatizácia parkovacieho systému zaručuje maximálny užívateľský komfort spojený s jeho ovládaním. Na bezchybnú a plynulú prevádzku automatického parkovacieho systému nepretržite dohliada servisná služba. Tá je trvale 24 hodín naviazaná na riadiaci systém s možnosťou vzdialeného ovládania.

Na rozdiel od mnohých iných projektov, kúpa parkovacieho státia v projekte PROXENTA Residence nie je povinná. Bývanie v centre mesta totiž často uprednostňujú ľudia práve preto, že tu auto ani nebudú potrebovať. V pešej dostupnosti majú budúci obyvatelia tohto projektu neobmedzené možnosti na šport, zábavu, nákupy alebo relax a v prípade potreby aj všetky dostupné možnosti verejnej dopravy.

Cesta do budúcnosti

Hoci stavebné práce napredujú podľa plánov, kým bude stáť budova PROXENTA Residence na svojom mieste tak, ako je naprojektovaná, prejde ešte dosť času. No vy čakať nemusíte! S využitím najmodernejších HI-TECH technológií sa môžete už teraz popozerať, ako bude onedlho tento projekt vyzerať. Pripravená je virtuálna realita nielen bytov a apartmánov, ale i exteriérov a parádnych výhľadov. Virtuálnu realitu pre tento projekt pripravila spoločnosť GrandPANO. Viac na www.proxentaresidence.sk/360.

Výhradným predajcom projektu, ktorý poskytuje i služby hypotekárneho špecialistu, je bratislavská realitná kancelária HERRYS.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 07:44