StoryEditor

V ktorých krajinách EU vás môžu prekvapiť LEZ zóny?

06.12.2017, 23:00
Kvalita ovzdušia sa stáva čoraz väčšou súčasťou veľkých a nie len politických diskusií. Pomaly sa prichádza na fakt, že donekonečna si nemôžeme dovoliť svoje okolie zaťažovať škodlivinami.

Aj z tohto dôvodu sa premýšľa nad tým, či je kontrolovanie úniku emisií z áut dostatočné. Okrem iného sa práve automobilový priemysel podpisuje pod vylučovanie veľkého množstva škodlivých látok do ovzdušia. Pôsobia nepriaznivo nie len na naše okolie, ale spôsobiť môžu aj veľké ujmy na zdraví. Okrem repasu vášho turba by ste sa teda občas mali zamerať aj na to, aký typ vozidla máte, a na aký pohon funguje.

Veľký tlak na výrobcov

Do určitého roku sa vyrábali vozidlá, ktoré fungovali na báze dieselových spaľovacích motorov. Najmä tie sa podpisovali pod vypúšťanie škodlivých látok do ovzdušia, ktoré majú za príčinu aj vznik globálneho otepľovania a výskyt určitého množstva karcinogénnych látok vo vzduchu. Aby sa tomu predišlo a nemuseli ste všetci svoje autá meniť, obsahom takéhoto auta sa stal špeciálny filter. Ani jeho funkcie a vlastnosti nie sú bezchybné a z času na čas je potrebná menšia úprava. Tú však nechajte na odborníkov, ktorí najlepšie vedia, ako sa čistí DPF filter.

Pomôže zavedenie LEZ zón

Vo všetkých prípadoch sa ale zabrániť tvorbe znečisťovania ovzdušia týmito spôsobmi nedá. Aj z tohto dôvodu sa v rámci európskeho regiónu snažia viaceré krajiny zaviesť do určitých oblastí svojho územia špeciálne zóny. Označenie zón, v ktorých majú niektoré vozidlá zákaz vjazdu, pokiaľ nemajú svoje auto špeciálne upravené. Samozrejme, že to vašu inštaláciu deflektorov nijako neobmedzí, pretože ide najmä o produkovanie zvýšeného množstva emisií do vzduchu.

Nízke emisie nepustia

Pýtate sa, či je takéto obmedzenie vôbec nutné? Možno vás presvedčia nasledovné štatistiky. Jedna z nich hovorí, že pred 6 rokmi zomrelo v dôsledku nadmerne znečisteného ovzdušia viac ako 450 000 ľudí.

V mestách je dokonca populácia obyvateľstva vystavená vyšším koncentráciám takto znečisteného vzduchu, ako sú povolené normy WHO, pričom sa to odhaduje na viac ako 90 % postihnutých. Medzi najviac škodlivé látky patrí práve čierny uhlík, ktorý je hlavnou súčasťou pevných častíc.

Ak sa vám teda tieto filtre často zanášajú a nefunguje ani ich pasívna alebo aktívna regenerácia, neváhajte si ich dať prečistiť. V opačnom prípade sa to môže skončiť až vyhľadaním odťahovej služby.

Kde presne ich môžete nájsť

Nízke emisné zóny sú oblasti - zvyčajne vo väčších mestách, pretože v týchto častiach krajiny sa vyskytuje najväčší počet vozidiel. Prvým priekopníkom v tejto oblasti bol Štokholm. Odvtedy ubehlo už viac ako 10 rokov a veci sa pohli dopredu a vo viacerých mestách Európy sa nachádza niekoľko LEZ zón. Nemusia vás tam pustiť, takže ak cestujete do zahraničia, okrem vlastností kvalitného tvrdeného skla na mobil by ste sa mali vybaviť aj znalosťou o lokalizácii LEZ zón.

Nízke emisné zóny sa často považujú za najefektívnejšie opatrenie, ktoré mestá môžu využiť na zlepšenie kvality ovzdušia. Zóny s nízkymi emisiami môžu znížiť emisie jemných častíc, oxidu dusičitého a nepriamo aj ozónu, troch hlavných znečisťujúcich látok ovzdušia v Európe.

Nájdete ich najmä v Belgicku, Nemecku, Holandsku, Švédsku, ale aj v Českej republike, Taliansku a inde. Ide o centrá miest, ktoré sú špeciálne označené tak, aby boli čo najviac chránené pred vplyvom týchto škodlivých látok.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 09:04