StoryEditor

Všestranný pomocník do koča i do voza

13.12.2017, 23:00
Spoločnosť Samsung uvádza na trh športové hodiny Gear Sport s ambicióznym spektrom funkcií – od sledovania najrôznejších fitnes aktivít, cez monitoring kvality spánku až po sledovanie spálených kalórií či prejdených krokov.

Po niekoľkotýždňovom testovaní tohto produktu môžeme vysloviť opatrnú spokojnosť. Na pohľad nevyzerajú až také robustné a lesklý chrómovaný povrch určite upúta pozornosť v každej spoločnosti, v ktorej sa ocitnete.

Pomôžu pri behu i plávaní

Vodovzdornosť do hĺbky až 50 metrov, ako aj odolnosť proti slanej morskej vode od hodiniek určených aj na plavecký tréning tak trošku očakávame. Pri testovaní v bazéne nám však hodinky ukazovali o niečo menšiu odplávanú vzdialenosť, ale na druhej strane treba uznať, že je to možno dané slabšou dostupnosťou GPS v danej lokalite.

Čo sa týka behu – tak tam je situácia viac ako uspokojivá. So vstavaným systémom GPS môžete mapovať svoje behy, srdcovú frekvenciu (dokonca aj pod vodou). Okrem toho hodinky automaticky odhalia tréningy na bežeckom či cyklistickom trenažéri, prípadne na atletickom ovále, ak vykonávate pohybovú aktivitu viac ako 10 minút. Ak používate Gear Sport v kombinácii s novým telefónom Galaxy S8 či chytrým TV prijímačom, nájdete tam množstvo tréningových plánov, viac ako 60 cvičení na optimalizáciu pulzovej frekvencie a množstvo tréningových postupov rozdelených v rôznych kategóriách, ako napríklad Eliminácia hmotnosti, Tréning vytrvalosti, Silový tréning, či Beh.

​S týmto hodinkami určite schudnete

Pýchou Gear Sport je jeho monitorovanie kalorického výdaja počas dňa. V telefóne zadáte, čo ste daný deň jedli a Gear Sport vám bude celý deň pripomínať vašu kalorickú výkonnosť, ako tvrdo máte ešte pracovať na splnení kalorického cieľa, či naopak, odporúčať nejaké kalórie doplniť. To sa mi však počas testovania nikdy nestalo. Tieto pokročilé funkcie však stavajú Gear Sport takmer do podoby zdravotnícko-diagnostického zariadenia.

Sport Gear monitoruje aj spánok. Rozdeľuje ho do troch kategórii: nepokoj, ľahký spánok a bez pohybu, čím sa myslí hlboký spánok. Celkovo systém funguje dobre, avšak nevyhne sa drobným nepresnostiam. Keď som napríklad dvakrát prerušil nočný spánok v dôsledku smädu, tak Sport Gear tieto výkyvy nezaznamenal.

Vybehnite aj bez telefónu

Hodinky využívajú OS Tizen a spolupracujú s fitnes aplikáciami spoločností Under Armour vrátane aplikácií Under Amour Record™, MyFitnessPal®, MapMyRun® a Endomondo™Aplikácie MapMyRun, Endomondo a Under Armour Record spoločnosti Under Armour pre zariadenia Gear nie sú podporované v Bahrajnu a Saudskej Arábii. Aplikácia Under MyFitness Pal spoločnosti Under Armor pre zariadenia Gear nie je podporovaná v Bahrajne, Saudskej Arábii a Kuvajte. Určené sú na sledovanie fyzickej činnosti,  ponúkajú aj funkcie týkajúce sa výživy, spánku a sledovania fitnes – tieto aplikácie poskytujú používateľom holistický obraz o ich zdraví a kondícii. Nehovoriac o iných užitočných aplikáciách ako Uber či Spotify. Viacero možností má Gear Sport predinštalované bez možnosti tieto aplikácie odstrániť. Patria medzi ne viaceré užitočné veci ako Správy, Samsung S Health a S Voice.

Skvelou správou je prehrávanie hudby. Tieto hodinky vám umožnia vybehnúť von úplne bez telefónu, a to nielen preto, že môžete posielať a prijímať správy. Uložíte si totiž  až 4 GB hudby, ak ste používateľom služby Spotify Premium, môžete si zoznamy skladieb uložiť aj lokálne. Rovnako je skvelé, že hudbu môžete streamovať na slúchadlá Bluetooth. Úplne najjednoduchšie je pripojenie k slúchadlám Ikon X, ktoré spoločnosť Samsung spustila v tandeme so Sport Gear.

Zhrnutie:

Sport Gear je naozaj dobrý v monitorovaní tréningových i zdravotných funkcii. Na rozdiel od vyložene športovo zameranej konkurencie je mimoriadne všestranný, obzvlášť v situácii, ak vlastníte mobilný telefón alebo televízny prijímač od Samsungu. Unikátny otočný rám sa javí ako najlepšia možnosť komunikácie s inteligentným zariadením. Napriek množstvu funkcií vás prekvapí mimoriadne dlhá životnosť batérie. Jednotlivé sledovacie funkcie, obzvlášť pri špecifických športových aktivitách, nemusia byť vždy presné na 100 %, ale Sport Gear je celkom určite dostatočne presný na to, aby uspokojil akéhokoľvek hoby športovca. Cena je 350 €.           

Základné parametre:

OS: Tizen
procesor: dvojjadrový 1 GHz
rozmery: 43 x 45 x 11,6 mm
hmotnosť: 50 gramov (telo)
displej: 1,2'' (30 mm), Super AMOLED, 360 x 360 b. (kruh s priemerom 360 px a zobrazením 101 736 px), 302 ppi, farebný always-on režim, Gorilla Glass 3
pamäť: 4 GB + 768 GB RAM
globálny prenos dát: nie
lokálny prenos dát: Bluetooth 4.2, Wi-Fi, NFC
ostatné: GPS, Glonass, Beidou, zvýšená odolnosť proti vode (5 ATM, MIL-STD-810G), akcelerometer, gyroskop, barometer, snímač tepovej frekvencie, senzor okolitého osvetlenia
dual SIM: 2 x nanoSIM/microSIM + microSD/hybridný slot, na vybraných trhoch, nie
batéria: 300 mAh, bezdrôtové nabíjanie, výmena v servise

Neobsahuje/nepodporuje: pamäťové karty, fotoaparát, SIM kartu

Pravdepodobná cena a dostupnosť: 349 eur/október 2017

Plusy a mínusy Gear Sports:

Hodinky sú konštruované s odolnosťou spĺňajúcou vojenské požiadavky a dokážu odolávať mnohým typom prostredia. Gear Sport a Gear Fit2 Pro získali certifikáciu MIL-STD-810G. Vďaka svojmu elegantnému a ergonomickému tvaru, ktorý je možné doplniť širokou škálou farebných jednoducho vymeniteľných remienkov so štandardnou šírkou 20 mm, sú hodinky Gear Sport ideálne pre každú príležitosť, takže ich môžete bez problémov nosiť v posilňovni aj počas večernej zábavy s priateľmi.

+ výborne prepracované sledovanie kalórií
+ Užitočný rotačný rámček
+ Štvordňová výdrž batérie
– menej spoľahlivé sledovanie spánku, plávania a niektorých iných športových aktivít

Text: Andrej Miklánek, Engadget.com
Foto: Samsung Slovakia, Jakub Miklánek

​(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 06:00