StoryEditor

Montované domy - aktuálne trendy v roku 2018

28.12.2017, 09:00
Či chceme alebo nie, módne trendy nás sprevádzajú v každej oblasti nášho života. Nejde len o trendy v oblasti módy, ale aj v takých oblastiach akým je stavebníctvo. V odvetví stavebníctva prichádzajú do popredia moderné technológie. Ovplyvňujú ako sa momentálne stavia a s akými materiálmi, ale aj ako by sa malo stavanie domov ďalej uberať.

V dnešnom presýtenom trhu chce každý, aby jeho dom bol niečim výnimočný a išiel s dobou. Veľkou výzvou sú montované domy súčasnosti. Samozrejme nie tie, ktoré poznali naši rodičia, či starí rodičia. Dominujú v nich najmodernejšie technologické vychytávky, prírodné materiály a otvorené vzdušné priestory. V dnešnom článku si priblížime trendy, ktoré sa udomácňujú už aj na slovenskom trhu.

Základné trendy v stavaní domov

Hlavné trendy pri stavbe domov sú predovšetkým ekológia, úspora energií a inteligentné riadiace systémy. Prevádzka budovy je najväčšou položkou každej domácnosti a preto sa apeluje na znižovanie energií a veľkú úsporu týchto nákladov.

Kým v minulosti sa stavali niekoľkoposchodové a viacgeneračné domy, v dnešnej dobe dominujú pre úsporu finančných prostriedkov malé rodinné domy alebo bungalovy. Kvalitné bývanie za nízke ceny a s nízkymi prevádzkovými nákladmi sa stalo trendom v stavaní domov.

Energeticky úsporné domy - nízke náklady

Jedným z trendov v súčasnosti je stavba energeticky úsporných domov, ktoré na svoju prevádzku spotrebujú nízke množstvo energií. Veľký záujem je preto o nízkoenergetické montované domy. Je to samozrejme spôsobené neustále rastúcimi cenami energií, ale aj dostupnosťou najnovších technológií a moderných izolačných materiálov.

Nízkoenergetické montované domy a pasívne domy patria v dnešnej dobe medzi najpopulárnejšie vďaka svojej úspore prevádzkových nákladov na vykurovanie. Pasívne domy nepotrebujú aktívny vykurovací systém a väčšiu časť potreby tepla čerpajú z vnútorných zdrojov, z okolia a zo slnečného žiarenia. Nízkoenergetické montované domy majú úsporu viac ako 75 % prevádzkových nákladov na vykurovanie oproti konvenčnej stavbe. Podmienkou úspešného prevedenia týchto domov je samozrejme dôkladná príprava projektu s použitím nízkoenergetických technológií. Moderné technológie umožňujú spätne získavať a spracovávať prebytky energií a v konečnom dôsledku nezaťažujú životné prostredie. Je síce pravda, že tieto technológie vyžadujú vyššiu investíciu, ale ich návratnosť je na nezaplatenie.

Montované domy so smart technológiami

Doba pokročila a v dnešnom uponáhľanom čase sa stávajú smart technológie veľkým prínosom i trendom na inteligentné ovládanie vášho domu. Znamenajú predovšetkým komfortné bývanie, ktoré sa prispôsobuje potrebám obyvateľov domu. Pomocou inteligentných systémov a aplikácií v mobilnom telefóne získate prehľad o dianí vo vašom dome, aj keď ste napríklad na cestách. Cez telefón, počítač alebo iné zariadenie môžete pohodlne riadiť vykurovanie, klimatizáciu, ventiláciu, tienenie, osvetlenie, či ohrev teplej vody. Samozrejme aj prevádzku vašich spotrebičov.

Medzi základné funkcie smart technológií patrí v prvom rade zvýšenie komfortu a značné finančné úspory pri efektívnom využívaní klimatizácie a vykurovania. Vyžadujú si síce vyššiu počiatočnú investíciu, ale tá sa vám o pár rokov vráti. Montované domy s využitím moderných technológií znižujú náklady na bývanie, dom robia energeticky samostatnejším, bezpečnejším a menej náročným na prevádzku.

Trendom je ekologické vykurovanie

V súčasnosti je veľkým trendom vykurovanie pomocou energeticky úsporných solárnych panelov na báze slnečného žiarenia. Sú ideálnym riešením na ochranu životného prostredia a lacným variantom na ohrev vody i vykurovania.

Ďalším trendom v oblasti vykurovania sú tepelné čerpadlá, ktoré predstavujú ekonomický a bezstarostný spôsob vykurovania. Sú z roka na rok cenovo dostupnejšie a nové generácie týchto zariadení môžu zraziť vaše účty za vykurovanie a teplú vodu na minimum.

Jednoznačný trend súčasnosti je úspora energií

Jednoznačným trendom v súčasnosti pri výstavbe domov je minimalizovať spotrebu energie pri ich prevádzke. Stavba by mala vytvoriť s minimálnymi nákladmi tepelnú pohodu, ktorá je daná teplotou a vlhkosťou vzduchu. Určite nesmieme zabudnúť na ekológiu a použitie moderných technológií. Moderné technológie pomôžu znížiť náklady na prevádzku domu, tie totiž tvoria najväčšiu položku každej domácnosti.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 16:47