StoryEditor

Premýšľate o invalidnom dôchodku, pretože vám choroba zmenila vaše plány? Ako musíte postupovať?

09.01.2018, 23:00

Na zdravie sa spoľahnúť asi nemôže nikto z nás a nikdy presne nevieme, v ktorý deň nás svojím vypovedaním základných služieb prekvapí a zaskočí. Už len z tohto dôvodu je dobré myslieť na svoju budúcnosť, a ako sa hovorí staré kolená. Poistenie, dôchodkové sporenie a vlastné úspory nám môžu v prípade núdze veľmi dobre pomôcť.

Minimálne na obdobie, ktoré bude prechodné. Ak je aj vám vaše ochorenie viac na príťaž a nemáte možnosť ďalej pracovať a byť ekonomicky aktívnym občanom krajiny, existuje niekoľko možností. Jednou z nich je aj odchod na invalidný alebo predčasný dôchodok. Nie je to síce predzvesť toho, že bude vaša nová dámska peňaženka preplnená bankovkami, ale svoje výhody to má tiež.

Kedy je čas na zmenu

S novým rokom prichádzajú často aj nové podmienky a niektoré veci sa v systémoch menia a aktualizujú. Preto si je občas dobré preveriť všetky informácie, ktoré aktuálne môžete využiť vo váš prospech. Liečba Peyronieho choroby hneď dôvodom na paniku byť nemusí, no niekedy môže mať iné následky na spokojnosť vašej existencie.

Čas na zmenu prichádza v momente, keď si uvedomíte, že naozaj nie ste schopní prekonať sily a vykonávať prácu, na ktorú ste boli doteraz naučení. Ak splníte podmienky a podarí sa vám odísť na predčasný dôchodok, budete mať viac času pre seba a svoje potreby. Svoj čas vyplníte zmysluplne a tým, čo je pre vás príjemné a prospešné, ako môže byť aj jednoduché cvičenie na gymnastických žinenkách.

Keď žiadate o invalidný dôchodok

Musíte v prvom rade navštíviť sociálnu poisťovňu, v ktorej sa dozviete, že: „Invalidný dôchodok je dôchodková dávka, ktorá sa za podmienok ustanovených zákonom č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov poskytuje z invalidného poistenia. Účelom invalidného dôchodku je zabezpečiť poistencovi príjem v prípade poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v dôsledku dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu poistenca.  

Základné podmienky

To znamená, že musíte preukázať pokles miery pracovnej schopnosti a zhoršeného zdravotného stavu na základe potvrdení od svojho odborného lekára, ktorým môže byť aj urológ. Ten sa špecializuje na ochorenia v oblasti mužských a ženských pohlavných orgánov až po profesionálne vykonanú vazektómiu. Samozrejme, že to závisí od druhu ochorenia a zdravotného problému, ktorý znižuje už spomínanú mieru schopnosti vykonávať prácu.

Podľa zákona a predpisov má nárok na invalidný dôchodok poistenec, ktorý:

  • je uznaný za invalidného;
  • v deň podania žiadosti získal potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia;
  • ku dňu vzniku invalidity poistenec nespĺňal podmienky na priznanie starobného alebo predčasného dôchodku;

Ak by sa vám časom polepšilo a chceli by ste si k nízkej dávke invalidného dôchodku privyrobiť, zákon to v súčasnej dobe nijako neobmedzuje. Je len na vás, či sa budete cítiť dostatočne silným a schopným pracovať a nájdete zamestnávateľa, ktorý sa nebude na vás pozerať cez prsty. Môžete si nájsť prácu, ktorá vás bude napĺňať a zlepšovať rodinný rozpočet. Ak sa vyznáte vo fungovaní reklamy na Facebooku a ovládate základné   prvky online obchodovania, môžete sa na trhu práce ešte celkom dobre uplatniť.

Pri predčasnom dôchodku to už môže byť horšie, penzia vám bude pozastavená. Iné je to ale v prípade, ak ste živnostník, ktorý je prvý rok svojej zárobkovej činnosti oslobodený od platenia odvodov do Sociálnej poisťovne. Od júla tohto roku by sa to malo meniť podobným smerom aj pre predčasných penzistov pracujúcich na dohodu. Treba si na to len počkať a prilepšiť si k svojmu dôchodku pokiaľ sa dá.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 00:22