shutterstock
StoryEditor

Nové a lepšie osvetlenie vášho auta. 4 hlavné dôvody, prečo ho mať

14.01.2018, 23:00

Dodržiavanie bezpečnosti na vozovke je jednou zo základných povinností každého šoféra. O jej zachovanie sa musí postarať v prvom rade svojimi dobrými jazdnými vlastnosťami, pričom závislé je to samozrejme aj od stavu vozovky, samotnej výbavy či technického stavu vášho vozidla. K tomu musíte ešte pripočítať aj dodržiavanie predpisov a zákonov. Ako vidieť, nie je toho málo, čo všetko má samotný vodič na starosti.

V mnohých prípadoch si ale môže tieto kroky zjednodušiť tým, že si svoje auto vybaví menšími a povolenými úpravami. Jednou z nich je aj moderné LED denné svietenie, ktoré má niekoľko výhod a my vás s nimi oboznámime.

Efektívnejšie denné prevádzkové svietidlo

Musíte ho mať aj keby ste nechceli. Na stránke Ministerstva dopravy a výstavby SR sa dozviete, že svetelné zariadenie vozidla je určené na osvetlenie vozovky alebo na vyžarovanie svetelného signálu pre ostatných užívateľov pozemných komunikácií.

Stroje a zariadenia, ktoré vo svoj prospech využívajú priamočiare pohony a podobné technické vybavenie, preto musia disponovať len tým najlepším z celého sortimentu, aby ich chod nenarušil kontinuitu celého systému. Podobne je to aj s povinnosťou celodenného osvetlenia auta, na ktoré si už pomaly zvykáme všetci.

Presné podmienky montáže a používania svietidiel na vozidle definuje § 7 vyhlášky Ministerstva dopravy pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky č. 464/2009 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevádzke vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov. Nikdy nie je ale na škodu si niektoré z ustanovení preštudovať, ako sa hovorí: „Neznalosť zákona neospravedlňuje“ a nakoniec je to to najmenej, ak si vďaka výkonným tonerom v tlačiarni niektoré z aktuálnych podmienok a noviniek vytlačíte a občas aj pozriete.

LED osvetlenie je na vzostupe

LED svetlomety sú na vzostupe a motorizovaní komentátori očakávajú, že do budúcnosti bude mať športové LED diódy stále viac vozidiel. Aj vy urobíte dobre, ak si okrem lacného repasu turba necháte vybaviť svoje auto takýmito žiarovkami. Vzhľadom na čoraz vyššie náklady na starostlivosť o automobil sa stávajú takéto riešenia oveľa dostupnejšou voľbou, ako svoje auto spojazdniť a zároveň aj modernizovať.

 Jednoduchá inštalácia

Súprava úsporných svetlometov sa ľahko inštaluje a nemusíte byť ani mechanikom alebo disponovať veľkými technickými zručnosťami, aby ste si ich na vlastné auto inštalovali. Postačí vám naskrutkovať držiak, pripevniť doň LED panel a prepojiť jednotlivé káble k napájaniu denného svietenia. Osvetlenie spolu s jazdnými vlastnosťami, ktoré ste si zdokonalili dôslednou prípravou vďaka dobrej autoškole v Bratislave, sú pre vaše auto tou najdôležitejšou výbavou.

Dlhá životnosť

Na rozdiel od halogénových žiaroviek, ktoré sa čas od času musia nahradiť a sú navrhnuté tak, aby zvládli v priemere asi 5000 hodín jazdy, LED svetlomety sú schopné vydržať oveľa viac. Pri 50 % tuhom používaní môžu LED svetlomety slúžiť až viac ako desať rokov. O výhodách samotného LED osvetlenia v bežnom živote sa predsa vie už dávno, tak prečo ho nevyužiť aj týmto spôsobom.

Pokiaľ ide o osvetlenie svetlometov, je vytvorené s výrazne vyššou účinnosťou ako s klasickými halogénovými žiarovkami. Zatiaľ čo halogénové žiarovky využívajú až 80 % svojej energie s tým, že vytvárajú nadmerné teplo ako vedľajší produkt, LED svetlá konvertujú 80 % energie, ktorú používajú priamo na svetlo.

LED diódy produkujú omnoho viac prenikajúcich bielych lúčov, čoho výsledkom sú jasnejšie podmienky jazdy a zároveň oveľa jednoduchšia viditeľnosť v hmle. S modernou LED technológiou tak môže vodič auta oveľa rýchlejšie reagovať na meniace sa podmienky.

Ako vidíte je to minimálny základ, ktorý vám poskytne na cestách dokonalý komfort a maximálnu bezpečnosť. Tak prečo to nevyskúšať.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 20:55