StoryEditor

Festival Berlinale v piatok vyznamená Jiřího Menzela ocenením Berlinale Camera

23.02.2018, 14:00
Na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale už tento piatok ocenia Jiřího Menzela cenou Berlinale Camera za jeho prínos svetovej kinematografii. Stane sa tak presne v deň jeho 80. narodenín a pri tejto príležitosti zároveň v Berlíne uvedú v celosvetovej premiére nový slovenský film Tlmočník režiséra Martina Šulíka, v ktorom jubilant J. Menzel stvárnil titulnú postavu.

Na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale už tento piatok ocenia Jiřího Menzela  cenou Berlinale Camera za jeho prínos svetovej kinematografii. Stane sa tak presne v deň jeho 80. narodenín a pri tejto príležitosti zároveň v Berlíne uvedú v celosvetovej premiére nový slovenský film Tlmočník režiséra Martina Šulíka, v ktorom jubilant J. Menzel stvárnil titulnú postavu. 

Ocenenie Berlinale kamera festival udeľuje od roku 1986 a jeho laureátmi sa v minulosti stali veľké osobnosti svetového filmu jako herec a režisér Clint Eastwood, režiséri Sydney Pollack, Richard Linklater, Claude Chabrol, herci  Jodie Fosterová, Isabella Rosselliniová, Daniel Day-Lewis, Geoffrey Rush, Gina Lollobrigida a mnohí ďalší.

Film Tlmočník bude uvedený v hlavnom programe v sekcii Berlinale Special, ktorá  predstavuje  mimoriadne kinematografické počiny či pocty svetovým filmárskym osobnostiam. Je to road movie o dvoch svojráznych senioroch, ktorých zvedie dohromady absurdná situácia. Jeden je synom nacistického vraha a druhý synom jeho obetí.  Navzdory tomu sa však vydajú hľadať  pravdu o vlastnej minulosti.

Po boku Jiřího Menzela v  titulnej úlohe asketického tlmočníka Aliho si úlohu rakúskeho učiteľa, bonvivána so slabosťou pre ženy a alkohol, zahral  popredný rakúsky herec Peter Simonischek, držiteľ európskej filmovej ceny pre najlepšieho herca roku 2016 v komédii Toni Erdmann - nominovanej na Oscara za najlepší zahraničný film. Okrem ústrednej hereckej dvojice sa vo filme Tlmočník predstaví  Zuzana Mauréry, Attila Mokos, či známa  internetová komička Evelyn alias Eva Kramerová a Anna Rakovská.

Film Tlmočník bol ešte pred svetovou premiérou zakúpený do medzinárodnej distribúcie. Okrem koprodukčných krajín Česka, Slovenska a Rakúska, bude uvedený v kinách krajín Beneluxu, Grécka a tiež v Číne. Svetový predaj práv realizuje renomovaná spoločnosť Celluloid Dreams.

Do slovenských kín film Tlmočník vstúpi vo štvrtok 1. marca 2018.

Nový slovensko-česko-rakúsky film vznikol v produkcii spoločností Titanic Martina Šulíka, IN Film Rudolfa Biermanna a COOP99 Filmproduktion Bruna Wagnera. Koproducentmi sú RTVS: Rozhlas a televízia Slovenska a Česká televízia. Film vznikol v spolupráci s televíziou ORF. Projekt podporil slovenský Audiovizuálny fond a český Státní fond kinematografie, Film Fonds Wien a Film Institut. Do slovenských kín film uvedie spoločnosť Garfield Film.

​​(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 23:37