Popularita single malt whisky stále rastie. Už ste ju ochutnali?

Len máloktorý destilát má toľko rôznych chutí, vôní a odtieňov zlatej ako whisky.

Popularita single malt whisky stále rastie. Už ste ju ochutnali?

Ak ste v jej konzumácii začiatočníkom, možno ani neviete, že whisky majú viacero druhov, sú vyrábané z rôznych druhov obilnín a ich produkcia prebieha v rôznych krajinách na svete. To všetko má samozrejme vplyv na ich výslednú chuť, vôňu i farbu.

Základné pravidlo pre každú whisky znie: vyrobená musí byť výhradne z obilnín (najmä jačmeň, ale aj pšenica, raž, kukurica), v dubových sudoch musí dozrievať minimálne tri roky a do fliaš sa plní v sile minimálne 40 % abv. A ešte jedna zaujímavosť, o ktorej nie každý tuší: Ak je destilát vyrábaný v Írsku alebo USA tak sa jeho názov uvádza ako whiskey, ak sa však produkuje v Škótsku, Japonsku, Kanade či iných krajinách, tak sa píše whisky. Ak hovoríme o whisky ako druhu alkoholického nápoja vo všeobecnosti, tiež sa používa názov bez e, teda whisky.

Jednosladová verzus miešaná whisky

Väčšina bežných konzumentov whisky pozná pravdepodobne len miešané, čiže blended whisky. Ide o pomerne známe a najmä lacnejšie whisky (samozrejme existujú aj drahšie a exkluzívnejšie blended whisky), ktoré však majú najvyššiu spotrebu na svete. Určite poznáte tie najrozšírenejšie značky ako Tulamore D.E.W., Ballantines, či Grant´s. Sú miešané z viacerých druhov whisky, a čo je dôležité, z rôznych páleníc. Odborníci, tzv. master blenderi ich miešajú tak, aby vyhovovali chuťovému profilu väčšiny spotrebiteľov po celom svete. Najmladší destilát v miešanej whisky nemôže byť mladší ako tri roky a do týchto zmesí sa pridávajú väčšinou tie najmladšie ročníky whisky. Cena takejto whisky sa pohybuje väčšinou v rozmedzí 10-25 eur, a to že ide o blend je označené aj na etikete.

Tí, ktorí už vo vychutnávaní si whisky pokročili na vyšší level, poznajú aj single malt whisky. Čím sa líšia od blended whisky? Predovšetkým surovinou, z ktorej sa vyrábajú aj spôsobom ich miešania. Na výrobu single malt, teda jednosladovej whisky sa používa predovšetkým sladový jačmeň a dôležitý je fakt, že musí ísť o whisky, ktorá je vyrábaná v jednej pálenici. Znamená to, že ak napríklad pijete 12-ročnú single malt whisky, tak je vyrobená v jednej pálenici a jej najmladšia zložka má 12 rokov. To že ide o single malt whisky je tiež označené na etikete produktu. Single malt whisky väčšinou nesú na fľašiach aj označenie veku. Ten vyjadruje najmladšiu zložku whisky, ktorá sa v plnení nachádza (na rozdiel od niektorých rumov, ktorých vek vyjadruje najstaršiu zložku nápoja).

Škótska

Mimoriadnej pozornosti a obľube sa teší najmä škótska single malt whisky. Jej chute a vône sa líšia od toho, kde konkrétne v Škótsku je vyrábaná. Najznámejšie sú whisky z regiónov Speyside, Highlands, Lowlands a z ostrovov, teda Islands.

Región Speyside (a v podstate celé Škótsko) je regiónom údolí a riek. Údolie sa v škótskej galčine povie glen, takže množstvo páleníc tejto whisky používa slovo glen vo vojom názve. Z tohto regiónu sú známe najmä Glenfiddich, Glen Moray, Glenrothes, Glenlivet či Glenfarclas, ale aj iné ako Aberlour, Kininvie, Mortlach, Balvenie, Cardhu a podobne. Sú známe ako ovocné, orieškové, sladké a voňavé whisky. Práve Glenfiddich je pritom najpredávanejšou a najoceňovanejšou škótskou single malt whisky na svete. Táto pálenica je známa najmä tým, že je od počiatku až dodnes stále rodinným podnikom, čo je dnes vo whisky priemysle skôr raritou.

Highlands, v preklade Vysočina, je hornatý región a jeho whisky sú známe tým, že sa v nich snúbi mierna dymovosť so sladkosťou a chuťou ovocných koláčov. Túto oblasť reprezentujú whisky ako Glenmorangie, Dalmore, Oban, či Tullibardine.

Lowlands, alebo nížina je zase charakteristická výrobou whisky, v ktorých dominuje tráva, zázvor, toast, či škorica, sú jemné a krémové a známe aj tým, že sú trikrát destilované. Pritom v Škótsku sa whisky bežne destiluje dvakrát. Medzi preslávené whisky z tohto regiónu patria Glenkinchie, Bladnoch, či Auchentoshan.

No a veľmi špecifickou skupinou sú whisky z ostrovov, teda Islands. Tie sa vyznačujú svojou rašelinovou chuťou a dymovosťou, sú oveľa ťažšie ako whisky z pevniny. Keď hovoríme ťažšie, nemyslíme tým, že sú ťažko pitné, práve naopak, tieto whisky sa tešia veľkej obľube tých, ktorí sa špecializujú najmä na tento destilát. Aj napriek prítomnosti rašeliny v chuti tejto whisky je tento druh veľmi jemný a lahodný. Ako vravia odborníci na whisky – treba sa k nemu prepiť. Práve z ostrovov pochádzajú obľúbené značky ako Laphroaig, Lagavulin, Kilcjoman, Caol Ila, Bruichladdich alebo Ardbeg.

Najlepšie urobíte, ak si tieto informácie prídete overiť na vlastnej koži a rôzne druhy whisky ochutnáte a porovnáte. Nemusíte pritom chodiť do Škótska. Stačí ak navštívite festival whisky, ktorý sa koná začiatkom apríla v Bratislave. A rada na záver: Viete ako si milovníci whisky pripíjajú na zdravie? Galským slovom sláinte (čítaj slainča). Takže Sláinte!

(pr)

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.