Shutterstock.com
StoryEditor

Rady a tipy, ako sa správne starať o svoju pokožku podľa toho, akého je typu

24.04.2018, 00:00
Ľudská pokožka je fascinujúca už sama o sebe. Z hľadiska medicíny ide o orgán, ktorý má u bežného človeka rozlohu 1,5 až 2 m štvorcové. Každý z nás ju má ale inú.

Pokožka má u človeka viacero funkcií. Tá najdôležitejšia je asi ochranná, najmä z hľadiska fyzikálnych a chemických vplyvov. Nemenej potrebné sú ale aj iné jej funkcie, najmä termoregulačná, senzorická a imunitná funkcia.

Aby mohla naša koža plniť všetky tieto funkcie, je potrebné sa o ňu dostatočne a najmä správne starať. Nakoľko ale existujú až 4 typy kože, je treba prispôsobiť starostlivosť každému typu individuálne. Iné opatrenia fungujú pre suchú, iné pre mastnú, iné pre zmiešanú a iné pre normálnu pokožku.

Normálna pleť

Normálnu pleť by chceli mať všetci ľudia, ale bohužiaľ, nie každému je to aj dopriate. Táto pleť vyzerá zdravo už na prvý pohľad, je jemná a pritom pružná. Pleť je vyvážená a nemá problémy so zväčšenými pórmi.

Napriek tomu, že pleť je zdravo vyzerajúca, netreba podceňovať starostlivosť o ňu. V opačnom prípade si neudržíte vyváženú hydratáciu, dobré prekrvenie a veľmi skoro sa stanú minulosťou aj jemný povrch so sviežou farbou. Póry pri tejto pleti fungujú síce spoľahlivo, ale sú veľmi jemné.

Pri starostlivosti o normálnu pleť odporúčame:

  • nezanedbať pravidelnú starostlivosť na deň aj noc, najmä pomocou kvalitnej micerálnej pleťovej vody
  • dôležitý je aj šetrnejší peeling, ktorý už v zárodku odstráni všetky drobné nedokonalosti a podieľa sa aj na pravidelnej regenerácii buniek
  • podstatnou súčasťou je aj aplikácia krému, ktorý by ste mali vstrebávať masážnymi pohybmi brušiek prstov, čím podporíte zdravé prekrvenie
  • pri tejto pleti treba dbať aj na detaily, starajte sa napríklad aj o okolie očí a úst

O normálnu pleť je starostlivosť najjednoduchšia, ale to neznamená, že ju treba zanedbať. Postupom času má totiž táto pleť sklony k jemnej dehydratácii, čo je prakticky pre každú pokožku v procese starnutia typické. Nepodceňujte to!

Suchá pleť

Ak vaša pleť produkuje menej kožného mazu, ako je obvyklý priemer, označuje sa ako suchá. Za týmto pojmom sa ale neskrýva len jeden a ten istý typ suchej pleti, problém s produkciou mazu totiž môže byť rôzne intenzívny.

Suchá pleť trápi viac ženy, než mužov, pričom jej charakteristikou je, že obsahuje málo lipidov. To znamená zníženie ochrannej funkcie pokožky a tomu treba prispôsobiť aj starostlivosť o suchú pleť. Výsledkom je napätá  a na dotyk drsná pleť a podráždenie kože následkom teplotných extrémov.

O suchú pleť sa treba starať nasledovne:

  • dôležitá je dostatočná hydratácia, najlepšie pomocou príjmu vody v objeme aspoň 2 litrov denne
  • pleť treba hĺbkovo hydratovať pomocou špeciálnej kozmetiky, najmä pomocou hydratačných krémov
  • pozor si treba dať na pôsobenie vonkajších faktorov, najmä teplotné výkyvy, ak budete na slnku, určite treba používať denný krém s UV ochranou
  • na upokojenie pleti sa odporúčajú produkty s prírodnými olejmi

Pravdou je, že skôr či neskôr sa vplyvom starnutia stáva takmer každý jeden typ pokožky suchým. Pri tomto type to však platí už od úvodu a preto sa treba zamerať najmä na vnútornú aj vonkajšiu hydratáciu.

Mastná pleť

Opakom suchej pokožky je mastná pleť. V tomto prípade prichádza k nadprodukcii kožného mazu, následkom čoho sa pokožka až príliš premasťuje. Tento typ pleti trápi častejšie mužov, ale nielen ich.

Mastná pleť má viac viditeľné póry, ktoré sú ideálnym ohniskom akné, najmä v mladšom veku a počas hormonálnych výkyvov. Jej povrch je typicky lesklý, na dotyk už človek cíti, že pokožka je kĺzavá a akoby vyhladená. Najčastejším prejavom sú vyrážky, ale zďaleka nie jediným.

Tomu treba prispôsobiť aj starostlivosť:

  • ľudia s týmto typom si musia dávať extra pozor na mastné a korenisté jedlá, dôležitá je zelenina, ovocie a kyslomliečne nápoje
  • ráno aj večer treba pleť dôkladne očistiť od mazu, treba si na to vybrať špeciálnu hĺbkovú emulziu a raz za týždeň treba absolvovať aj peeling
  • aj mastná pleť potrebuje hydratáciu, ale špeciálnu, takže odporúčame ľahké hydratačné gély bez filmu
  • pre ženy je dôležitý výber kozmetiky, najmä treba používať špeciálny make-up

V mladšom veku môže špeciálne ženám s týmto typom pleti pomôcť aj hormonálna antikoncepcia. Neberte ju ale ako univerzálneho pomocníka, oveľa dôležitejšie je používať špeciálnu a kvalitnú kozmetiku.

Zmiešaná pleť

Posledným typom pleti je zmiešaná pleť. Ako už hovorí aj samotný názov, v tomto prípade sa kombinujú suchá a mastná pleť. Najčastejšie na lícach je pleť skôr suchá, na brade, čele a nose zas skôr mastná.

Kvôli nadmernej produkcii kožného mazu na určitých miestach je pleť niekde lesklá, inde zas kvôli nedostatočnému premasteniu príliš suchá. Riešenie musí byť v tomto prípade šité na mieru pre každú jednu oblasť, dôležitá je najmä správna miera hydratácie skombinovaná s ošetrením problémových miest.

Dbajte najmä na tieto zásady:

  • alfa a omega je správne čistenie pleti a to najmä predtým, ako na ňu budete aplikovať akýkoľvek prípravok
  • pri čistení sa treba vyhnúť extrémom a nepoužívať ani studenú, ale ani teplú vodu, ideálna je vlažná voda
  • pravidelne treba používať hydratačný krém, dôležité je, aby mal aj ošetrujúce účinky na pokožku
  • kozmetiku treba používať iba takú, ktorá je určená na zmiešanú pokožku, overte si to pred kúpou každého jedného typu kozmetiky

Pri zmiešanej pleti je veľmi dôležité dokonalé prečistenie každého jedného póru. Na tento účel odporúčame micerálne vody na odlíčenie a čistenie pleti. Pri krémoch voľte ľahké hydratačné krémy, odporúčajú sa aj prečisťujúce masky domácej výroby. Pravidelná návšteva kozmetičky je pri tejto pleti bohužiaľ nevyhnutná.

Potraviny, zlozvyky aj kozmetika

Veľký vplyv na to, v akom stave je naša pleť, má aj niekoľko vonkajších a vnútorných faktorov. Vyhýbať sa treba napríklad nadmernej konzumácii alkoholu, ale aj fajčeniu a zaťažovaniu pleti extrémnymi výkyvmi teploty v priebehu krátkeho času.

Čo sa týka potravín, tak:

  • pozitívne sú potraviny obsahujúce vitamíny, selén, zinok, draslík, betakarotén, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty
  • negatívne sú jedlá s vyšším obsahom soli, cukru, tuku, ale napríklad aj štipľavé potraviny, napríklad chilli papričky

Dôležité je konzumovať potraviny v čo možno najprirodzenejšej podobe. Dostatok ovocia a zeleniny v surovom stave je veľké plus, vyhýbať sa treba polotovarom a priemyselne spracovaným potravinám.

Jedným z faktorov, ktoré majú na starostlivosť o pokožku vplyv, je aj typ kozmetiky, ktorý používate. V tomto prípade treba dávať pozor nielen na to, aby bola kozmetika určená presne pre váš typ pokožky, ale aby šlo aj o kvalitnú kozmetiku so správnym zložením. Práve toto môže byť kameň úrazu u mnohých ľudí, najmä u mužov.

Príkladom značky, ktorá ponúka prípravky na každý typ pleti, je kozmetika Eucerin (recenzie na prípravky nájdete v odkaze) V jej produktovom rade nájdete čistiace vody, korektory, kozmetiku pre špeciálnu starostlivosť, šampóny, vody po holení a veľa iného. Ak sa chcete teda správne starať o svoju pokožku, určite by ste mali staviť aj na kvalitnú značku kozmetiky a výber neponechať náhode.

Zdroje:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%BEa

http://www.praktickelekarnictvo.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=5820&magazine_id=14

https://www.wikiskripta.eu/w/K%c5%af%c5%bee

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 13:54