StoryEditor

Dobré nápady pre vašu obývačku

24.05.2018, 00:00
Jedným zo základných aspektov každej obývačky sú jej steny. Dalo by sa povedať, že sú v pozadí všetkého, čo sa v obývačke udeje, tvoria ale aj akési zákulisie pre celkový dizajn a vybavenie v podobe elektroniky či nábytku. Je dôležité vybrať si správnu stenu do vašej obývačky a my sa vám v tomto budeme snažiť poradiť a poskytnúť pár cenných tipov.

Sadrokartón

V súčasnosti ide o relatívne veľmi bežný druh stien. Sadrokartón je lacný, ľahký a všestranný. Ľahko sa opravuje, dá sa maľovať aj prekryť tapetou. Na sadrokartónovej stene sa tak dá vytvoriť skutočne nepreberné množstvo vzorov a tém. A tie sú nutné, pretože sadrokartón sám o sebe nie je veľmi príťažlivý. Taktiež sa dá pomerne ľahko poškodiť.

Drevo

Ide o klasický materiálový evergreen, využiteľný azda v každom priestore a čase. Drevené steny ponúkajú jednoduchý a zaujímavý spôsob ako do obývačky priniesť trochu iný dizajnový rozmer. Drevo veľmi dobre pasuje k rustikálnemu nádychu obývacieho interiéru – v takomto prípade ho treba ponechať akoby nedokončené a vo svojom prirodzenom tóne, ktorý je robustný a prirodzený zároveň.

Drevo však znesie rôzne povrchové úpravy, ktoré v každom prípade prinášajú do obývačky vysokú mieru elegancie a prirodzené vizuálne teplo. Veľkou výhodou je aj jeho naturálne pekná textúra a farby, ktoré sú pre každý druh a doslova každý kus dreva jedinečné.

Na druhej strane, ak nie je o drevo náležite postarané, tak rýchlejšie starne, deformuje sa a bledne.

Kameň

Ďalší z prírodných stavebných materiálov, ktoré sa používajú od nepamäti. Zároveň ide o jeden z najtvrdších materiálov, ktoré sa používajú na povrchovú úpravu stien. Môže byť narezaný na množstvo tvarov a veľkostí, ktoré sú použiteľné na rôznych miestach. Často sa jedná o obklady okolo krbov, ktoré do interiéru prinášajú dotyk prírody a prepojenie so svetom „tam vonku, za dverami“. Ak sa kameňu ponechá jeho prirodzený vzhľad a farba, môže do obývacej izby priniesť bohatý, dynamický a tak trochu rustikálny vzhľad.

Výhodou kameňa je jeho sila a odolnosť voči poškodeniu, no ani to nie je žiadnym problémom – ak sa kamenný obklad aj podarí poškodiť, dá sa tento moment „schovať“ za nový výraz a textúru steny.

Odhalené tehly

Ak pre steny vašej obývačky hľadáte hrubú a štruktúrovanú úpravu, mohli by ste využiť tehlový obklad. Tehla je typicky červená alebo hnedá a ponúka bohatý a nadčasový vzhľad, ktorý zapadá do mnohých štýlov a dizajnov. Jej hrubý povrch a vzhľad je trvanlivý a nikdy nie je out.

Tehla je pomerne pevná a odolná voči poškodeniu. V prípade poškodenia tehlovej steny môže byť jej oprava trošku náročnejšia, pretože nájsť podobný kúsok tehly nemusí byť zrovna jednoduché.

Dlaždicový obklad

Dlaždice môžu byť zábavným a kreatívnym spôsobom ako sa pohrať s priestorom obývačky. Mozaikové vzory môžu miestnosť oživiť neskutočným spôsobom, no existuje nespočetne veľa možností čo sa farieb a dizajnu týka. Podobne tak je to aj s tvarmi, veľkosťami dlaždíc a povrchovými úpravami dlaždíc. Keď hľadáte dlaždicový obklad, máte prakticky neobmedzené možnosti.

Pri tomto type obkladu treba počítať s náchylnosťou na poškodenie. Ak sa jedná o zriedkavé typy dlaždíc, nemusí byť jednoduché nahradiť ich.

TIP na záver – obývacie steny

Aj obývacie steny sú istým spôsobom, ako sa vysporiadať s vizuálnou stránkou obývačky. Ich centrom zvyčajne býva televízor, okolo ktorého sú v rôznom pomere inštalované zásuvky, poličky a iné úložné priestory. Obývacie steny takýmto spôsobom odľahčujú priestor, keďže rôzne úložné priestory sústreďujú na jednej stene. Na trhu sú k dispozícii obývacie steny v klasickom aj modernom štýle, rovnako ako tie s osvetlením či bez tejto funkcionality.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 18:19