StoryEditor

Dovolenka, na ktorej si naozaj oddýchnete

14.06.2018, 00:00
Práca vás živí a môžete si vďaka trvalému príjmu dovoliť niekedy možno aj troška zhrešiť. Vieme, že si ju vážite a oceňujete každý jeden príplatok za smeny počas sviatkov, osobné ohodnotenia a iné odmeny. Človek ale nie stroj, ktorý sa dá len tak ľahko napojiť na nabíjačku a o hodinu znova fungovať bez najmenších problémov. 

Čerpáme energiu zo stravy, pravidelného spánku a odpočinku. A práve tá posledná vec je veľmi dôležitá. Preto presvedčte svojho zamestnávateľa o tom, že na požadovaný výkon a kvalitu dobre odvedenej práce potrebujete pár dní voľna. My vám prezradíme, ako sa v súčasnosti na dovolenku najlepšie pripraviť a čo vám cestovky nepovedia.

Príprava na dovolenku

Ak si chcete dovolenku užiť, musíte obetovať pred jej príchodom čas na prípravu. Výhodné a lacné termíny sa vyberajú väčšinou pár mesiacov dopredu a niekedy dokonca na začiatku jari. Vtedy by ste mali popremýšľať aj o bezbolestnej laserovej epilácii. Oceníte to na pláži a pri získavaní prvého pigmentu.

Hotel a destinácia

Dve asi najdôležitejšie veci, od ktorých bude závisieť takmer všetko vaše pohodlie. Vlastné sociálne zariadenie a priestranná izba je základ. K tomu nesmie chýbať pohodlná posteľ a poprípade teplejšia a dostatočne veľká luxusná deka.

Často je problémom aj samotný výhľad z hotela, kde si za ten lepší a na more niekde dokonca musíte priplatiť. V opačnom prípade sa môžete dívať na múry susedného hotela, čo vás môže trochu deprimovať. Ak ste v tomto smere nenáročný, tak máte o starosť menej, pretože si luxus a pohodlie užívate pod krásnou pergolou v hotelovom komplexe.

Podnebie, v ktorom sa vám nemusí dobre „dýchať“

Často si vyberáme exotické a odlišné prostredie, ktorého charakter je od toho nášho úplne odlišný. Nezabudnite ale na to, že to môže mať dopad aj na vás samotných. Môžu to byť vysoké teploty, niekedy až do 50 °C. Voda, ktorú v žiadnom prípade nesmiete piť a radšej si vybrať služby all inclusive, pretože črevné problém nemusí zachrániť ani ten najlepší liek z našej lekárne.

V súvislosti s tým by ste mali pouvažovať o vhodnom cestovnom poistení, ktoré vás v prípade núdze nepripraví o všetky financie. Veď nakoniec nie je zdravotná starostlivosť vždy zadarmo ani u nás, o čom vás asi presviedčať dlho nemusíme.

Delegát

Aj to je jedna z dôležitých vecí, ktoré si musíte preveriť. Často za vami príde v prvý deň ubytovania v hoteli, opýta sa vás, čo vám chýba, ako ste spokojní a na akom čísle ho v prípade potreby zastihnete. Potom sa vyberie do ďalších minimálne desiatich komplexov, pretože klientov je viac. Od toho momentu ho ani neuvidíte, ak sa samozrejme nenecháte nahovoriť na nejaký výlet, kde sa vám zídu špeciálne turistické ďalekohľady.

Shutterstock.com

Ak neovládate anglický jazyk, poprípade nemčinu alebo ruštinu, veľa informácií musíte viac menej vydedukovať. Preto si pred dovolenkou overte, čo vám delegát ponúkne a kedy je vám k dispozícii.

Pláž aj ej vzdialenosť od hotela

Ak sa nechcete ráno po raňajkách hneď premiestňovať na pláž autobusom, pretože je vzdialená od hotela niekoľko stoviek metrov, mali by ste čítať informácie, ktoré cestovka má. Niektoré budovy sú dokonca priamo cez cestu, čo príliš rozumné riešenie asi nie je, minimálne nie pre tých, ktorí si chcú užiť ticho.

Ani samotný typ pláže nepodceňujte. Čistý piesok alebo kamienky? Či jedna alebo druhá možnosť, vždy bude záležať od samotného hotela, ktorý sa o danú pláž stará. Tu vám pomôžu referencie. Nespoliehajte sa ale len na tie naše, zahraničný turisti sú niekedy oveľa objektívnejší. 

Každá dovolenka je ale o tom, že sa musíte tak trochu aj prispôsobiť druhým, tak na to okrem tejto prípravy prosím nezabudnite. Ide predsa o dovolenku, za ktorúsi musíte zaplatiť, často nemalú sumu.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 00:52