StoryEditor

Kam investovať svoje úspory, aby ste dosiahli výnos?

18.06.2018, 00:00
Bežné termínované vklady, ani bezpečné štátne dlhopisy v Eurozóne neponúkajú práve atraktívne výnosy. Má zmysel po rokoch rastu trhov ešte investovať?

Má! Zatiaľ nič nenaznačuje príchodu ekonomickej recesie, a tak majú firmy stále priestor na svoj rast. V Eurozóne však neustále vidíme znižovanie úrokových sadzieb. Má to vplyv na investovanie? Kam je vlastne vhodné umiestniť svoje úspory pri krátkodobom alebo strednodobom horizonte?

V ponuke PRVEJ PENZIJNEJ SPRÁVCOVSKEJ SPOLOČNOSTI POŠTOVEJ BANKY, správ. spol, a.s. (ďalej len Prvá penzijná) nájdete fondy pre začiatočníkov vhodné na krátkodobé investovanie i fondy určené skúsenejším investorom s väčšou akciovou zložkou a dlhším investičným horizontom.

Navyše, ak investujete v období od 15.06.2018 – 31.08.2018 do ktoréhokoľvek fondu Prvej penzijnej minimálne 500 €,  budete zaradený do žrebovania o deväť poukazov na dovolenku v hodnote 350 €. Do súťaže sa môžete zapojiť celé leto. Každý mesiac budú vyžrebovaní 3 výhercovia, ktorí si užijú dovolenku podľa svojich predstáv. Výber destinácie je len na vás!

Stačí si dohodnúť stretnutie na ktoromkoľvek obchodnom mieste Poštovej banky, kde vám klientskí pracovníci ochotne poradia. Podrobné pravidlá nájdete v štatúte súťaže na webovej stránke: www.penzijna.sk/sutaz.

Investovanie v prostredí nízkych úrokových sadzieb

Znižovanie úrokových sadzieb v záujme podpory ekonomiky, nakupovanie štátnych a firemných dlhopisov centrálnymi bankami, malo niekoľko hlavných i vedľajších následkov.

Okrem želaného zrýchlenia rastu ekonomiky a prebudenia inflácie mal tento krok za následok aj výrazný pokles úrokov na termínovaných vkladoch, úveroch a hypotékach. Výrazne klesli aj výnosy do splatnosti bezpečných štátnych dlhopisov. Výnos sa v tomto prostredí hľadá iba naozaj ťažko. Mnohí investori preto podstupujú vyššie riziko pre dosiahnutie nejakého výnosu.

Pre lepšiu predstavivosť – bezpečný nemecký štátny dlhopis s 10-ročnou splatnosťou ponúka aktuálne výnos približne 0,25 % p.a. To je síce vždy lepšie ako nula, ale iba v prípade, ak investor plánuje dlhopis naozaj držať do jeho splatnosti a zároveň verí, že ho tempo rastu inflácie za ten čas nepredbehne.

Prečo som spomenul držanie dlhopisu do splatnosti? Pretože 10-ročný dlhopis je pomerne citlivý na pohyb trhových úrokových sadzieb. Pri náraste 10-ročných trhových sadzieb o 1 percentuálny bod, klesne jeho cena približne o 8,6 %. Výkyvy teda môžu ľahko vymazať aj niekoľkoročné zhodnotenie investície. vplyvom nárastu trhových úrokových sadzieb, takýto výnos dostatočne nekompenzuje riziko poklesu jeho ceny. A ak ho investor neplánuje držať až do splatnosti, a získať takmer istých  0,25 % p.a., ľahko sa mu môže stať, že cena výrazne klesne práve v čase, keď ho bude chcieť predčasne predať.

Menej citlivý päťročný nemecký dlhopis má aktuálne výnos do splatnosti - 0,38 % p.a. a dvojročný dokonca - 0,77 % p.a.!

Áno, znamená to, že pri ich splatnosti o 5 resp. 2 roky obdrží investor menej, než do dlhopisu investoval. Prečo by niekto kupoval dlhopis so záporným výnosom? Napríklad preto, lebo je predpoklad, že jeho výnos môže ešte dočasne klesnúť (a tým pádom cena vzrásť) s úmyslom krátkodobej špekulácie. Ďalej preto, že dopyt po nich ECB stále svojimi nákupmi sama vytvára, alebo aj preto, že niektorí inštitucionálni investori jednoducho nemajú inú možnosť vzhľadom na ich investičnú politiku a obmedzenia. Ďalším dôvodom je, že nemecké štátne dlhopisy sú bezpečnejšie, než držanie hotovosti, a negatívny výnos možno v tom prípade chápať aj ako poplatok za bezpečné uloženie peňazí.

Nárast úrokov spôsobuje pokles cien dlhopisov

S rastúcou európskou ekonomikou a prebúdzajúcou sa infláciou majú trhové úroky tendenciu pomaly narastať. To spôsobuje pokles cien najmä bezpečných dlhopisov. Čím dlhší čas do splatnosti a nižší kupón dlhopisu, tým vyššia je citlivosť jeho ceny na pohyb trhových úrokových sadzieb. Práve bezpečné štátne dlhopisy s dlhšou splatnosťou sú najpravdepodobnejšími kandidátmi na pokles cien v nasledujúcich rokoch. Dlhopisy s kratšou splatnosťou zas majú výnos do splatnosti negatívny. Investovanie do bezpečných dlhopisov sa nedá momentálne označiť za atraktívne.

Kde teda hľadať výnos? Kam investovať svoje úspory?

Pre krátkodobý investičný horizont

Okrem bezpečných štátnych dlhopisov sú v ponuke aj dlhopisy krajín, firemné a bankové dlhopisy, s nižším ratingovým hodnotením, než má nemecký štátny dlhopis. Ako kompenzáciu za vyššie kreditné riziko obsahuje ich výnos rizikovú prirážku. Ide o nadvýnos voči bezpečným štátnym dlhopisom. Úrokové riziko, teda možný nárast trhových úrokov, však na ne pôsobí rovnako, ako na bezpečné štátne dlhopisy.

Zabezpečovacími technikami je však možné znížiť úrokové riziko, ak sa vzdáme časti výnosu.  Stále nám zostane riziková prirážka za kreditné riziko, ktorá je vyššia než samotný výnos nemeckého štátneho dlhopisu. Vzhľadom na to, že sa ekonomike darí, je kreditné riziko vhodné podstúpiť. Pri niektorých dlhopisoch sa riziková prirážka môže pohybovať na úrovni 1 - 3 %.

Prvá penzijná správcovská spoločnosť Poštovej banky má vo svojej ponuke fond, ktorý riziko nárastu úrokových sadzieb a ich dopad na cenu dlhopisov aktívne znižuje zabezpečovacími technikami. Zároveň prináša vo výnose rizikovú prirážku dlhopisov s nižším ratingovým hodnotením. Stále si však zachováva relatívne malé riziko výkyvov. Fond s názvom Krátkodobý dlhopisový o.p.f. KORUNA – je v kategórii fondov krátkodobých investícií už niekoľko rokov mimoriadne úspešný. KORUNA získala niekoľko ocenení za výkonnosť v pomere k riziku fondu. Jej ročný výnos za uplynulé tri roky sa v súčasnosti pohybuje v priemere na úrovni 2,49 % p.a., a za posledných 12-mesiacov 1,54 % (k 21.5.2018), čo je excelentný výsledok v rámci tejto kategórie fondov.

Fond slúži najmä pre investície s 1 - 2 ročným investičným horizontom. Pokiaľ teda hľadáte určitú alternatívu k termínovaným vkladom, je tento fond vhodné zvážiť.

Pre strednodobý investičný horizont

Inflácia pomaly narastá v  dôsledku úspešného snaženia hlavných centrálnych bánk sveta. Tie považujú za zdravý a ekonomicky prospešný rast cien spotrebiteľského koša na úrovni okolo 2 % ročne. V strednodobom a dlhodobom horizonte je preto potrebné rátať s efektom negatívneho pôsobenia inflácie na reálnu hodnotu úspor na spomenutej 2 % úrovni. Z toho vyplýva, že na jej prekonanie je treba viac ako investície vhodné pre krátkodobé zhodnocovanie úspor. Do portfólia je potrebné okrem dlhopisov primiešať aj akcie a prípadne realitné a komoditné investície. Tie dokážu s infláciou lepšie bojovať ako dlhopisy a prinášať vyššie výnosy.

Akciové trhy majú za sebou niekoľkoročný rast. Oplatí sa do nich ešte investovať?

Oplatí. Zatiaľ nič nenaznačuje príchod ekonomickej recesie a tak majú firmy stále priestor na svoj rast.  Svoju úlohu tu zohrávajú ako uvoľnená menová politika, tak aj daňové škrty v USA a fiškálne výdavky štátov.

Akcie v súčasnosti ponúkajú lepšiu kompenzáciu za riziko, než bezpečné štátne dlhopisy. Keďže majú vyššiu mieru výkyvov,  je treba ich do portfólia pre strednodobý horizont primiešať rozumným pomerom, tzn. 20 – 30 %. Dlhopisová zložka v takom portfóliu bude tlmiť výkyvy, kým akcie umožnia dosiahnuť vyšší výnos.

Prvá penzijná správcovská spoločnosť Poštovej banky má vo svojej ponuke pre účel strednodobého zhodnocovania KAPITÁLOVÝ fond o.p.f. Investícia do zmiešaného portfólia pozostávajúceho z dlhopisov i akcií má samozrejme väčšie výkyvy, ako iba dlhopisové portfólio KORUNY, ale táto skutočnosť je kompenzovaná vyšším očakávaným výnosom. Za uplynulé tri roky dosiahol KAPITÁLOVÝ fond o.p.f.. výnos 3,10 % p.a., a za ostatných 12-mesiacov 4,37 % (k 21.5.2018).

Čo v prípade ak predsa len príde o pár rokov recesia a akciové trhy výraznejšie poklesnú? KAPITÁLOVÝ fond o.p.f. má možnosť nielen akcie vypredať z portfólia, ale i profitovať z poklesu trhov v čase recesie. Jej indikácie portfólio manažéri Prvej penzijnej svedomito sledujú, a tak sa fond prípadným novým trhovým podmienkam vie flexibilne prispôsobiť. Neznamená to však, že fond nezaznamenáva výkyvy, ktoré sú pre finančné aktíva prirodzené.

Viac informácií získate na www.penzijna.sk

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 02:09