eVisions.sk
StoryEditor

Máte unavené oči? Pomôcť si môžete aj zmenou osvetlenia

12.07.2018, 00:00
Syndróm unavených očí, odborne nazývaný aj astenopia, je v spoločnosti čoraz rozšírenejší. Pomôcť si však môžete aj správnym osvetlením.

V digitálnej dobe sa tomu nemožno čudovať – náš najdôležitejší zmysel totiž prehnane namáhame dlhé hodiny bez toho, aby sme mu nechali chvíľku na oddych. Niekedy to inak nejde, pri pracovnom vyťažení zabúdame na oddych alebo potrebné prestávky.

Ako sa unavené oči prejavujú a čo je ich príčinou?

Suché, boľavé či podráždené oči, bolesti hlavy, slzenie, pomalé zaostrovanie, zvýšená citlivosť na svetlo... to všetko môžu byť príznaky syndrómu unavených očí. Tieto príznaky pozná viac ako polovica populácie. Postihuje najmä ľudí, ktorí pracujú na počítači. Postihnúť však môže aj tých, ktorí digitálne zariadenia používajú len vo voľnom čase – pozeranie na obrazovky telefónov dlho do noci našim očiam určite tiež nepomáha. Okrem nadmerného používania zariadení ako sú počítače, mobily alebo televízie je spúšťačom aj príliš jasné žiarivkové svetlo, či namáhanie zraku pri slabom svetle.

Čo s tým?

Samozrejme, najrýchlejšie riešenie je dopriať svojím očiam oddych. Vypnúť všetky obrazovky a ísť na čerstvý vzduch, zašportovať si alebo si jednoducho pospať. Často sa spomína aj tzv. pravidlo 20/20/20, ktoré hovorí, že pri sústredenej práci by sme sa mali každých 20 minút na 20 sekúnd zapozerať na predmet alebo stenu vzdialenú 20 stôp (približne 6 metrov). Existuje viacero rozšírení do prehliadača, ktoré vám túto krátku povinnosť pripomenú. Ako však urobiť svoje pracovné prostredie šetrnejšie k očiam a využiť pri tom len osvetlenie?

Zredukujte studené žiarivkové svetlo

Mnoho kancelárii je zbytočne presvetlených – celé prostredie doslova žiari studeným žiarivkovým svetlom, ktoré síce možno zaháňa chuť pospať si, ale unavuje oči. Ak máte tú možnosť, stlmte tieto svetlá na znesiteľné minimum a vykompenzujte svetelnú stratu napríklad stolnou lampou s nastaviteľným jasom. Nastaviteľnou stolnou lampou s mäkším svetlom takisto zminimalizujete odraz svetla od obrazovky. Nie je nič horšie, ako keď vám priamo do monitora svieti svetelný zdroj (denné alebo umelé svetlo) a oslepuje vás.

Prispôsobte si jas obrazovky

Väčšina z nás si necháva nastavenie počítača alebo obrazovky v jednom nastavení celé roky. A to je chyba. Napríklad jas obrazovky má na únavu očí veľký vplyv, a predsa málokoho napadne na ňom niečo meniť. Prispôsobte jas obrazovky okoliu – svetlo obrazovky by malo korešpondovať s okolím. Ak pri čítaní tohto článku váš monitor doslova svieti, jas znížte. Ak je, naopak, príliš tmavý, jas zvýšte.

A čo práca doma?

Dnes už vôbec nie je nič zvláštne na práci z domu. Mnoho povolaní si nevyžaduje vysedávanie v kancelárii, dajú sa robiť prakticky odvšadiaľ, kde je pripojenie na internet. Home office je už celkom bežná záležitosť. Pravda však je, že väčšina ľudí nemá domáce prostredie na prácu práve ideálne prispôsobené. Dôležité je na prácu si vyhradiť ak už nie samostatnú izbu, tak aspoň pracovný kútik, ktorý bude osvetlený tak, aby ste svoje oči namáhali čo najmenej. Opäť je dobrou voľbou nastaviteľná pracovná stolná lampa, ale nespoliehajte sa len na jeden zdroj svetla. Už dlho sa hovorí o potrebe rozdelenia osvetlenia do vrstiev. Okrem stolnej lampy tak použite ešte aspoň jedno svetlo.

 (pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 16:35