StoryEditor

Takto si u nás vodku vychutnáva málokto: Spoznajte správny rituál jej pitia

27.08.2018, 00:00
Slovensko neodmysliteľne patrí do takzvaného pásu vodky, čiže medzi európske krajiny, kde má tento nápoj tradíciu a hojne sa popíja.

Kým však v štátoch ako je Poľsko alebo Rusko vás vie každý bez zaváhania poučiť, ako ju správne piť, u nás v tomto smere máme stále rezervy. Piť vodku vychladenú v mrazničke, či len v chladničke? Z akého pohára a s čím ju kombinovať? Aj tí, ktorí vedia na predchádzajúce otázky správne odpovedať, obyčajne netušia o základnom rituále, ktorý sa s pitím vodky spája. A pritom práve on výrazne pomáha vychutnať si tento nápoj naozaj naplno.

Predtým, než sa pustíme do pravidiel a rituálov týkajúcich sa pitia vodky, treba pamätať na to, že ak sú zlé základy, akékoľvek neskoršie vylepšenia zážitok nezachránia. Preto siahnite po kvalitnej vodke, napríklad po slovenskej Goral Master, ktorú oceňujú aj zahraniční odborníci. Zárukou jej kvality je sedemnásobná destilácia, kvalitná pšenica a vzácna voda z tatranských prameňov.

Do mrazničky či do chladničky?

Podobne ako pri debate o tom, či piť whisky s ľadom alebo bez, aj spor o to, či vodku nechávať zachladiť v mrazničke alebo len v chladničke, nemá víťaza - len fanúšikov jedného či druhého spôsobu. Samotní výrobcovia sú v tomto smere tolerantní a hovoria „každému podľa jeho chuti“. Hoci najčastejšie sa odporúča vodku nechať zachladiť v mrazničke, niektoré druhy či ochutené variácie tohto nápoja prejavia lepšie svoju chuť, keď sú vychladené iba v chladničke. Preto odporúčame experiement s vašou obľúbenou vodkou. Vyskúšajte ju pri rôznych teplotách a zistite, ako vám chutí najlepšie. Nik by vás nemal haniť pre to, aký spôsob si napokon vyberiete. Navyše, kvalitné vodky, medzi ktoré patrí aj Goral Master, prejavia svoj charakter pri oboch typoch servírovania. Základným pravidlom však ostáva, že vychladená by mala byť určite.

Malé poháriky a pomalé popíjanie

Po odpoveď na otázku, z čoho vodku piť sa treba vybrať do histórie. Keď sa vodka v 16. a 17. storočí šírila po Európe, bola považovaná za liek - takzvanú vodu života. Aj preto nebolo výnimkou, že ju ľudia pili priamo v lekárňach, kde sa konzumovala z malých kalíškov určených na pitie liekov. Neskôr, keď sa vodka rozšírila aj po pohostinstvách, rozumní ľudia rozpoznali jej silu, a preto zachovali popíjanie z čo najmenších pohárov. Vodku teda nalievajte nanajvýš do poldecových štamperlíkov a v žiadnom prípade ju do seba ,,nehádžte” na jeden šup. Správne sa má z pohára len postupne usŕkať.

Rituál, ktorý musíte poznať

O vodke sa už veky vekov hovorí, že potrebuje spoločnosť. Má to hneď dva významy. Jednak by ste ju nemali piť sami. Tradične sa pije v kruhu známych, priateľov, rodiny, z ktorých postupne každý prednesie prípitok a následne sa všetci napijú. Vodka však potrebuje spoločnosť aj v žalúdku. Preto je základným rituálom jej pitia, na ktorý sa u nás neraz zabúda, zajedanie každého dúška. Napiť sa z vodky, odhryznúť si z pripravenej jednohubky. A znova. To je správny postup a poradie. Môžu to byť uhorky, zavárané hríby, údené ryby, klobása, ale aj kapusta, či zeleninové šaláty. Rusi si k vodke radi vychutnajú aj kaviár.

shutterstock

Stavte na slovenskú kvalitu menom Goral Master

Opäť však netreba zabúdať, že ak si chcete vodku vychutnávať, treba staviť na kvalitu. Len vodka vyrábaná z kvalitnej tvrdej pšenice má lahodnú jemnú chuť v ústach a zanecháva krásny korenisto-zamatový dojem. Sedemkrát filtrovaná, sedemkrát destilovaná, doplnená vodou z tatranských prameňov – taká je vodka Goral Master. Preto výborne chutí nielen, keď ju pijete samotnú a zajedáte chuťovkami, no aj v desiatkach svetoznámych vodkových cocktailov ako Moscow Mule, Bloody Mary, či Cosmopolitan. Ale o nich zase niekedy nabudúce.

Zistite viac o vodke GORAL MASTER.

 (pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. júl 2024 06:16