StoryEditor

Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou? Riešením sú aj kryptomeny

06.01.2022, 23:00
Inflácia sa dostáva do popredia záujmu u čoraz viac firiem a ľudí. Teda už nielen ekonómov a expertov, ale obyčajných ľudí, ktorí vyhľadávajú termín Inflácia na Googli najviac od roku 2007. To znamená, že praktický vplyv inflácie už začína byť citeľný aj pre domácnosti a malých aj stredných podnikateľov. Bitcoin a ďalšie kryptomeny sú často uvádzané ako jeden z možných nástrojov, ako pred infláciou ochrániť svoje úspory. V poslednej dobe však došlo skôr k poklesu cien kryptomien, ako k ich rastu. Ako to teda je? A čo je to tá stagflácia, o ktorej počúvame čoraz častejšie?

Inflácia a stagflácia

Najprv si v krátkosti vysvetlíme, čo je to inflácia a čo stagflácia. K inflácii dochádza, keď národná mena stráca na hodnote a v dôsledku toho rastú ceny. K znehodnocovaniu dochádza kvôli uvoľňovaniu veľkého množstva nekrytých peňazí do obehu. Stagflácia znamená, že došlo k inflácii, ale zároveň k stagnácii ekonomiky v dôsledku nejakej nepredvídateľnej situácie, ktorá spôsobí šok v celej ekonomike. Naposledy mali stagfláciu v USA v 70. rokoch v dôsledku embarga na dovoz ropy.

Pandémia a kvantitatívne uvoľňovanie

Hlavným spúšťačom inflácie sa tentoraz stala celosvetová pandémia a s ňou súvisiaci lockdown, ktoré výrazne poškodili mnoho odvetví. To spustilo lavínový efekt, keď sa vlády pomocou finančných injekcií snažili situáciu aspoň čiastočne napraviť. Vydávanie nových nekrytých peňazí ale vedie k zníženiu ich hodnoty. Pumpovanie nových peňazí do ekonomiky v miere, ktorú predviedla americká centrálna banka, je historicky absolútne bezprecedentné. Celkovo už Fed napumpoval do ekonomiky pomocou metódy kvantitatívneho uvoľňovania viac ako 8,5 bilióna USD. Ostatné centrálne banky nezostali príliš pozadu. Európska centrálna banka začala v roku 2020 program PEPP, v rámci ktorého uvoľnila do obehu celkom 1 850 miliárd eur.

Zvyšovanie úrokových sadzieb

Súbežne s programami pomoci centrálnej banky sa tiež postupne opäť zvyšujú veľmi nízke úrokové sadzby, ktoré banky na začiatku pandémie znižovali. To je nástroj, ktorý má pomôcť znižovať infláciu, pretože rastie cena úverov. Avšak tentoraz je situácia zložitejšia a súbežné zvýšenie úrokových sadzieb by mohlo mať skôr opačný efekt. Od čias poslednej finančnej krízy sa ekonomika stala závislejšia na lacných úveroch, ktoré boli hnacím motorom pre mnohé firmy aj domácnosti. Zdraženie úverov by teda mohlo viesť paradoxne k zhoršeniu situácie, pretože dochádza aj k zdraženiu tzv. prevádzkových úverov. V situácii, keď sa mnoho firiem drží len ako tak nad vodou, by to mohlo znamenať povestnú poslednú ranu. Logickým riešením pre firmy potom bude zdraženie svojich produktov alebo služieb, čo povedie k ďalšiemu zvyšovaniu cien.

Ako zaistiť svoje úspory?

Tým sa dostávame k tomu podstatnému. Pokiaľ firmy a domácnosti boli počas prvého roka pandémie schopné ušetriť nejaké prostriedky, prípadne už mali úspory aj pred pandémiou a neprišli o ne, teraz im ich zvyšujúca sa inflácia pomaly požiera. To vedie k stále väčšiemu dopytu po nástrojoch, ktoré postupnej erózii úspor môžu zabrániť.

Nehnuteľnosti a zlato - tradičné poistky proti inflácii

Medzi klasické protiinflačné poistky patria napríklad investície do drahých kovov alebo nehnuteľností. Ceny nehnuteľností v poslednom čase ale tiež výrazne vzrástli a začína sa hovoriť o realitnej bubline. A pokiaľ dôjde k jej prasknutiu a prepadu cien nehnuteľností, investície do nehnuteľností ako protiinflačnej poistky stratia význam. Ako ďalšia možnosť teda pripadajú do úvahy drahé kovy, najmä zlato. Zlato je generáciami overený spôsob, ako sa zaistiť proti inflácii. Finanční experti odporúčajú investovať časť svojich úspor do zlata. Odborníci odporúčajú investovať do viacerých druhov poistiek. V prípade zlata je potrebné počítať s tým, že k výraznému zhodnoteniu dochádza skôr rádovo v desiatkach rokov, čo je vhodnejšie pre dlhodobé investície. Ďalej je potrebné počítať aj s pomerne vysokými poplatkami alebo províziami za nákup aj prípadný spätný odkup a možnými komplikáciami v prípade skladovania väčšieho množstva fyzického zlata.

Kryptomeny - nové poistky proti inflácii

Medzi nové a čím ďalej obľúbenejšie možnosti zaistenia proti inflácii patria aj kryptomeny alebo aj digitálne meny. Vzhľadom na to, že tieto digitálne meny existujú nezávisle od štátnej centrálnej banky a sú naprogramované tak, aby mali obmedzenú a konečnú sumu, nemôže dôjsť k zníženiu ich hodnoty ľubovoľným navyšovaním ich počtu.

Platon Life

​​Výhody a nevýhody kryptomien

Kryptomeny okrem toho ponúkajú aj iné výhody, napríklad bezpečnosť transakcií vďaka technológii blockchainu, ktorá je spätne nezmeniteľná. Je to aj rýchlosť prevodov a to aj medzinárodných a v neposlednom rade takmer nulové poplatky za prevod a transakcie aj veľkých objemov finančných prostriedkov. Investori tak vsádzajú na flexibilitu a inovačný a rastový potenciál technologického odvetvia. Nič ale nie je dokonalé a aj kryptomeny majú svoje nevýhody.

Hlavnou nevýhodou pre niekoho môže byť vysoká volatilita cien kryptomien, kedy dochádza v krátkych časových úsekoch k prudkým poklesom alebo rastom. Pritom je nutná aspoň základná znalosť používania moderných technológií, ako je smartfón a finančné aplikácie, s pomocou ktorých sa transakcie obvykle vykonávajú. Tiež je nutné počítať s tým, že každý je sám zodpovedný za svoje investičné rozhodnutia a transakcie, pretože vo väčšine prípadov neexistuje spôsob, ako napríklad chybne zadanú transakciu opraviť.

Platon Life

Nevýhody používania kryptomien sa snaží odstrániť firma Platon Life so svojou zabezpečenou digitálnou peňaženkou, ktorá je navyše poistená proti strate prostriedkov a to rovnako, ako bežný účet v banke. Okrem toho firma ponúka aj pomoc s riešením problémov v slovenskom jazyku. Na rozdiel od mnohých podobných projektov je za touto firmou niekoľko rokov vývoja produktu a pridaná hodnota v podobe pridružených služieb v rámci celého ekosystému, ktorý firma postupne buduje. Pre viac informácií navštívte ich webovú stránku alebo si dohodnite osobné stretnutie.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-03-28 16:06:20 - Feat.: - Title: Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 04:01