StoryEditor

Najlepšia whisky v Európe? Áno, cenu vyhráva slovenská whisky Nestville

23.10.2018, 00:00
Jim Murray: ak máte aj vy radi zlatistý nápoj zvaný whisky, toto meno určite poznáte.

Ide o rešpektovaného anglického odborníka na whisky, ktorý každoročne vydáva Whisky Bible – doslova akúsi svätú knižku pre každého, kto si rád užije prítomnosť tohto chutného moku. Ročník 2019 pritom priniesol aj zaujímavú informáciu. V kategórii európskych whisky sa totiž na prvom mieste umiestnil náš národný whisky poklad – lahodná 8-ročná Nestville Whisky Master Blender.

Kontroverzný Angličan vie, čo je dobré

V minulosti sa Jim Murray preslávil najmä zaujímavým výberom najlepších whisky sveta. Jednoducho nikdy neviete, čo od neho môžete čakať. Keď ale o niečom povie, že to je naozaj TOP, mali by ste mu veriť. V minulosti sa na prvé priečky stavali zväčša škótske whisky, prípadne oslavoval aj chuť tých japonských a kanadských. Celkové víťazstvo pre rok 2019 získal aj tento rok bourbon, avšak nie z USA, ale z Kanady. 

Aká je slovenská whisky Nestville, ktorá vyhrala európske prvenstvo?

Nestville Whisky Master Blender je limitovaná edícia 8-ročnej blendovanej (miešanej) whisky. Vzniká zaujímavým spôsobom – zmiešaním štyroch destilátov zo štyroch rôznych dubových sudov z archívu Nestville. Táto whisky vonia po vanilke a dubovom dreve, ale zacítiť sa tu dá aj ovocný podtón. Jemne sladká chuť, získaná z kukurice, sa tu mieša s horkosťou z dreva.

Nečudo, že oslovila aj Jima Murraya. Ide o relatívne nedostatkovú whisky, ktorá sa vyrába iba v limitovanom počte fliaš, čo ju robí ešte výnimočnejšou. Je príjemné počuť a vidieť, že na Slovensku nevyrábame iba dobré pivo, ale aj najlepšiu európsku whisky.

​Chcete vidieť, ako to vyzerá vo svete whisky?

Na Slovensku máme aj ďalší unikát, a síce Nestville Park. Ide o miesto, kde dokonalo spoznáte svet whisky. Dozviete sa všetko o jej výrobe a samozrejmosťou sú aj ďalšie atrakcie, ktoré sú vhodné nielen pre vás, ale aj pre vaše ratolesti.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 05:28