StoryEditor

Neviete koho voliť v Košiciach na primátora? Tu je finančné zdravie mesta, ktoré Vás presvedčí.

02.11.2018, 08:33
Už za primátorovania Rudolfa Schustera vďaka z dnešného pohľadu možno až neuveriteľne razantnej rekonštrukcii košickej Hlavnej ulice začali mať Bratislavčania pocit, že v Košiciach niektoré veci idú akosi lepšie – cieľavedomejšie a rýchlejšie.

Dnes by si na takmer dva roky kompletne „zrušiť“ Hlavnú ulicu už asi nikto nedovolil ani v Košiciach, ale víťazstiev Košíc pri pohľade z Bratislavy stále  pribúda. Košice významne investujú do verejnej dopravy, zrekonštruovali už väčšinu električkových tratí, dokonca pripravujú stavbu novej električkovej trate až na letisko v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR. Budú prvým mestom v celom bývalom Československu, ktoré bude mať na letisko takéto kvalitné spojenie verejnou dopravou. Nie štát, ale mesto stavia v Košiciach nový futbalový štadión a zdá sa, že onedlho ani národné tenisové centrum nebude len bratislavskou výsadou. Dá sa takýto rozmach ufinancovať z mestského rozpočtu? Nezadlžujú sa Košice, ako za spomínaného Rudolfa Schustera na desiatky rokov dopredu? Aj to boli otázky, ktoré sme položili námestníkovi primátora mesta Košice a kandidátovi na primátora Martinovi Petruškovi.

Tak, ako je to pán námestník? Mesto bolo v posledných rokoch rozkopané, projekt strieda projekt, jeden európsky titul strieda druhý, neprejedáte Košičanom budúcnosť? Nezadlžujete mesto pri investičnom boome príliš?

Túto otázku dostávam relatívne často, najmä od zahraničných návštevníkov nášho mesta. A odpoveď je jednoznačná – staviame, investujeme a nezadlžujeme. Práve naopak. Mestské financie sú v najlepšej kondícii za posledné desaťročie. A tu ešte musím podotknúť, že sa nám popri tom podarilo konečne splatiť dlh, ktorý zostal po rekonštrukcii centra mesta. Rovnako sme vyriešili – a zaplatili dva súdne spory, ktoré mesto finančne ohrozovali, v celkovej sume viac ako 12 miliónov eur. Takže nikto nemôže pochybovať, že mesto je dnes v najlepšej finančnej kondícii, akú si môžeme pamätať.

Ale predsa, len nedávno ste si opäť požičiavali, tentokrát od vlády.

Áno, požičali sme si od vlády. Je to bezúročný a teda najlacnejší úver. Pri čerpaní eurofondov na rekonštrukciu električkových tratí máme podpísanú zmluvu, že nám bude preplácaná celá suma vrátane DPH, ktorú platíme. Ale kvôli súdnym sporom v Maďarsku nám prestala Európska únia od istej chvíle preplácať DPH. No od začiatku projektu ich preplácala, túto zmenu nikto neočakával, zrejme sa ukáže ako nesprávna. Problém v takej situácii je, že ak sa s úniou pri nejakom eurofondovom projekte sporíte, či niečo neuhradíte, nemôžete sa uchádzať o ďalšie projekty a to prináša násobné škody. Tak sme to s pomocou vlády vyriešili a vláda s úniou vyjednáva, ako to vlastne s tým doplatkom – a to nie len pre Košice, ale aj pre Bratislavu, bude.

Martin Petruško: „Košice sú vo vynikajúcej finančnej kondícii, pripravené na dokončenie všetkých investícií.“

Takže nejaké úvery predsa len čerpáte.

Prirodzene áno. Ale možno vás viac presvedčia čísla. Keď pred ôsmimi rokmi preberal primátor, teraz vicepremiér Richard Raši mesto, bola jeho finančná situácia alarmujúca. Mesto končilo rok 2010 so 6-percentným deficitom – minulo viac ako malo príjmov! Rezervný fond bol prázdny a po predošlom primátorovi zostali záväzky aj viac ako 60 dní po splatnosti. Na výplatu miezd si musel magistrát požičiavať! Nebudem preháňať, keď poviem, že hrozil cross default – okamžitá splatnosť všetkých úverov a nútená správa. Nezávislý inštitút INEKO hodnotil v roku 2010 finančné zdravie Košíc 3,3 bodmi zo 6 možných. Bolo to historicky najhoršie hodnotenie, ktoré sme kedy dostali. Dnes máme hodnotenie 4,9 bodov zo 6 možných – o 50 % viac bodov ako pred ôsmimi rokmi. Úroveň zadĺženia poklesla zo 42 % na 25 % ku koncu roku 2017 a aj s vládnym úverom to bude na konci roka maximálne 30 %. To je polovica zo 60 % dovolených zákonom. A rezervný fond? Dnes v ňom máme uložených 12 miliónov eur na akékoľvek neočakávané výdavky.

graf č.1: hodnotenie Mesta Košice v oblasti finančného zdravia počas rokov 2010-2017

 

To znie pôsobivo. Dvanásť miliónov eur v rezervnom fonde. Priblížte nám to nejako, ako to pomôže, čo si pod tým môže občan predstaviť?

Dvanásť miliónov v rezervnom fonde znamená zachovanú akcieschopnosť Košíc takmer v každej situácii. Napríklad to znamená, že by sme si pri rekonštrukcii električkových tratí plnili svoje záväzky voči dodávateľom a európskej únii aj bez spomínaného úveru od vlády a Košičania by to nijako nepocítili. Alebo by sme mohli po ukončenej prvej fáze Košickej futbalovej arény pre 6 tisíc divákov, dostavať aj druhú a tretiu a mať medzinárodný štadión štvrtej kategórie UEFA pre 13 tisíc divákov a pritom by sme nemuseli zľaviť zo žiadneho z programov, ktoré mesto z rozpočtu podporuje. Samozrejme, v oboch uvedených prípadoch budeme hľadať riešenia, či finančné prostriedky mimo  mestského rozpočtu. Tu ale jasne vidíte, že mesto je skutočne vo vynikajúcej finančnej kondícii a je pripravené aj na neočakávané výdavky, na všetky projekty, ktoré sú naplánované a treba ich  jednoducho dokončiť.

graf č.2: vývoj financií v rezervnom fonde počas rokov 2010-2017

 

V čom teda spočíva schopnosť Košíc takto masívne investovať?

Od roku 2011 sme v meste preinvestovali 377 mil. eur prevažne zo štrukturálnych fondov Európskej únie a vládnych dotácií. Je to neuveriteľné číslo vzhľadom k tomu, že bežný rozpočet mesta bez týchto externých zdrojov by bol na úrovni približne 140 mil. eur. A ešte zďaleka nekončíme. Vo výhľade máme preinvestovanie ďalších približne 230 mil. eur najmä na dokončenie rekonštrukcie električkových tratí na sídlisku Nad jazerom – Alejová, Južná trieda - Barca, rozšírenie a modernizáciu Slaneckej cesty, ale aj na spomínanú športovú infraštruktúru – Košická futbalová aréna, či Mestská hala pre loptové športy. Kľúčom k tomu všetkému, čo sme doteraz zrealizovali bola pripravenosť a odhodlanie. Ako sme boli pripravení na projekt Európskeho hlavného mesta kultúry, ktorý nám otvoril dvere do Európy, tak sme pripravení a odhodlaní pri využívaní externých zdrojov financovania, keďže už teraz prebiehajú povoľovacie procesy. No a iste zavážilo aj osobné nasadenie a kontakty primátora mesta – ako za Rudolfa Schustera, či Richarda Rašiho, tak aj dnes – Košice rastú, ak majú schopného a akčného primátora, ktorý je ochotný pre Košice využiť všetky svoje osobné kontakty a možnosti aj na úrovni vlády, to nehovorím iba ja, ale história a rozvoj Košíc. A na túto tradíciu by som veľmi rád nadviazal v prospech všetkých Košičanov.

Martin Petruško, námestník primátora mesta Košice a kandidát na primátora mesta Košice: „V novembrových komunálnych voľbách kandidujem z pozície zastupujúceho primátora, pretože chcem pokračovať v začatej práci. Motivuje ma zachovanie kontinuity vo veľkých rozvojových projektoch, ktoré sa podarilo v Košiciach úspešne rozbehnúť. Spomeniem iba jeden príklad za všetky. Do modernizácie mestskej hromadnej dopravy sme v rokoch 2012 – 2018 investovali až 250 miliónov eur. Vďaka tomu máme v Košiciach 46 nových električiek, takmer 11 kilometrov vynovených, aj zelených električkových tratí a ako prví na Slovensku máme v Košiciach 23 nových elektrobusov. 

 Košice sa menia a v tomto chcem spolu s Košičanmi pokračovať

Chcem pokračovať v prístupe, založenom na slušnosti, otvorenosti a dialógu, aj s ľuďmi, ktorí majú iný názor. Takýto prístup v komunikácii preferujem od začiatku svojho pôsobenia na pozícii zastupujúceho primátora Košíc. Naďalej som pripravený pozorne počúvať, aké sú požiadavky, pripomienky a očakávania Košičanov. Týka sa to obyvateľov mesta, občianskych aktivistov aj politických oponentov. Myslím, že práve schopnosť počúvať jeden druhého z nášho mesta vymizla. Košice pritom boli známe ako mesto tolerancie, národnostných menšín, spolupatričnosti a lokálpatriotizmu. Rád by som to zmenil a išiel na pozícii prvého muža mesta osobným príkladom. Príkladom toho, že sa všetci môžeme navzájom počúvať a rozprávať sa vždy slušne a úctivo.

Myslím, že naším spoločným cieľom je, aby boli Košice naďalej mestom, ktoré naplno a spokojne žije. Som presvedčený o tom, že Košice majú jedinečnú príležitosť stať sa mestom na celý život. Pre všetkých. Malých aj veľkých. Pre deti aj skôr narodených. Chcem urobiť všetko, čo bude v mojich silách, aby sa mi v prípade úspechu vo voľbách podarilo túto víziu naplniť. A Vás všetkých chcem veľmi pekne poprosiť, aby ste mi v tomto úsilí pomohli. Vopred Vám ďakujem a prajem všetko najlepšie.“

OBJEDNÁVATEĽ: JUDr. Martin Petruško, Trieda SNP 11, 040 11 Košice. 
Dodávateľ inzercie: MAFRA Slovakia, a.s., Nobelova 34, 836 05 Bratislava, IČO: 31 333 524

​(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 22:38